İklimlendirme yapılacak tesislerde enerji tasarrufu tedbirleri

Bu çalışmada; iklimlendirilmesi yapılacak tesisin cihaz seçimi, projelendirilmesi, tasarımı ve sistemin işletilmesi aşamalarında enerji tasarrufu tedbirleri açıklanmıştır. İklimlendirme tesislerinde kullanılan atık ısı ve enerjinin değerlendirmesi genel olarak ele alınmıştır. Bir iklimlendirme tesisinde ısı geri kazanım cihazının kullanılması sonucu elde edilecek kazançlar göz önünde bulundurularak, tesis için en uygun egzoz havası çıkış sıcaklık değerlerinin tesbi-tinin, termodinamik ve termoekonomik denklemler kullanılarak nasıl yapılacağı açıklanmıştır. Ayrıca örnek bir uygulama modeli seçilerek, en uygun egzoz havası çıkış sıcaklığı hesaplanmıştır.

___

-ARISOY, A., CETEGEN, E., 29-30 Nisan/1 Mayıs, 2002, Gece Soğutmasında Binaların Isıl Performansı, TTMD V. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumu, İstanbul.

-BEJAN, A., TSATSARONIS, G., and MORAN, M., 1997, Thermal Design And Optimization, , John Wiley & Sons,Inc.

-BESANT, R., W. And SIMONSON, C., J., Kasım- Aralık 2001, Havadan Havaya Isı Geri Kazanımı, Sh: 37-42, TTMD Dergisi.

-CAMARATA, G., FICHERA, A., MAMMINO, L. And MARLETTA, L., 1997, Exergonomic Optimization Of An Air Conditioning System, Vol. 119, Transactions of the ASME.

-DEMİREL, Ö., Kasım- Aralık 2001, Klima Sistemlerinde Isı Geri Kazanımı,, Sh: 30-32, TTMD Dergisi.

-MC QUISTON, F.C. and PARKER, D.J. and SPITLER, D.J., 2000, Heating Ventilating And Air Conditioning, Analysis and Design, John Wiley & Sons Inc.

-ÖZTÜRK, İ., 2001, Klima ve Yalıtım, Yalıtım Kongresi, MMO Eskişehir Şubesi, Eskişehir.

-ÖZTÜRK, İ. ve KARABAY H., 29-30 Nisan/1 Mayıs, 2002 İklimlendirme Tesislerinde Kullanılan Hava Kanalla rının Optimum Boyutlandırılması ve Yalıtım Kalınlığının Elde Edilmesi, TTMD V. Uluslararası Yapıda Tesisat Tek nolojisi Sempozyumu, İstanbul.