Havalı iklimlendirme sistemlerinde ekonomizer çevrimi

Ticari binalarda ve evlerde genelde, iç ısı üreten kaynakların çokluğu, kullanım, geometri ve uygulama yerlerine bağlı olarak ısı kazançları, genelde yüksek değerlerde olabilmektedir. Bu nedenle soğuk ve ılıman dış hava koşullarının mevcut olduğu mevsimlerde, ticari binaların çoğu soğutma gereksiniminde olabilmektedir. Bu gereksinimde olan binalar için belirtilen özellikteki mevsimlerde, dış havanın soğutma amaçlı kullanımı olanaklıdır. Böyle bir sistemin tasarıma katılıp, kontrol sistemleri ve ilkeleriyle uygulanmış olması işletme giderlerini düşürerek kazanımlar sağlayabilecektir. Bu yazıda ekonomizer çevrimi termodinamik analizi, otomatik kontrol uygulamaları, damper tasarımı verilecektir. Kuru termometre sıcaklığı ve entalpi ekonomizer çevrimleri çalışma aralıkları karşılaştırılmaları ve uygulanabilirlikleri tartışılacaktır. Sistem tasarımında özellikle enerji yönetimi ve korunumu açısından neden dikkatle değerlendirilmesi gerektiği üzerinde durulacaktır.

___

- Air Handling Systems Control Applications,77-1100, Honeywell.

-Lizardos E., Elovitz K.M. Damper Sizing Using Damper Authority, Ashrae Journal, April 2000, p.37-43.

-2003 Ashrae Handbook, HVAC Applications, p.46.5.

-2004 Ashrae Handbook, HVAC Systems and Equ ipment, p.5.9.

-Damper Aplication Engineering ,Damper and Ac tuator Manual Johnson Controls.

-Gasparella A., Longo G.A., Indirect Evaporative Cooling and Economy Cycle in Summer Air Con ditioning, International Journal of Energy Rese arch, 2003; 27:p.625-637.

-Kreider J.F., Curtiss P.S., Rabl A., Heating and Co oling of Buildings, Design for Efficiency, p.560-562,99-101, McGraw-Hill, 2002.

-McQuiston F.C., Parker J.D. Spitler J.D., Heating Ventilating and Air Conditioning, p.81, John Wiley, 2000.

-Taylor S.T., Comparing Economizer Relief Systems, September 2000 ASHRAE Journal, p.33-42.