Hastane Temiz Odalarının Tasarım Esasları
Temiz odalar, partiküler ve mikrobiyal bulaşma açısından belirli bir şekilde kontrol altında tutulan, içerisinde enfeksiyon hastalığı etkenlerinin yerleşme ve çoğalmasını ve dışarıdan alana girişlerini azaltacak şekilde inşa edilip kullanılan alanlar olarak tanımlanabilir.Bu çalışmada, hastanelerde temiz oda kapsamında bulunan ve enfeksiyon riski açısından en yüksek riske sahip ortamlardan olan bir ameliyathanenin başta DIN 1946-4 olmak üzere uluslararası standartlara uygun olarak iklimlendirme sistemi tasarımı ve uygulamaları açıklanmıştır. Ameliyathane tasarımında hekimler, mühendisler ve mimarlara düşen görevlere değinilerek son olarak iklimlendirme sisteminin temizlik, test, ayar ve balanslaması (TAB) ile validasyon sürecinden bahsedilmiştir.Özellikle ameliyathanedeki cerrahi müdahale sırasında oluşabilecek enfeksiyon riskleri ve bunun iklimlendirme tesisatı ile ilgisine değinilmiş, hastane enfeksiyonları konusunda en büyük sorumluluğun başta doktorlar ve tıp çalışanları olmak üzere mühendisler ve mimarlara düştüğü vurgulanmıştır.
Desing Principles of the Hospital Clean Rooms
Clean rooms can be defined as areas that are specifically controlled for particulate and microbial contamination and where they are constructed and used to reduce the number of infectious disease agents settling and multiplying and accessing from outside. In this study, the design and implementation of the air conditioning system in accordance with international standards, in particular DIN 1946-4, has been explained for an operating room in hospitals which is in the clean room and has the highest risk of infection. The tasks of physicians, engineers and architects in operating room design were mentioned and finally the cleaning, testing, adjustment and balancing (TAB) and validation process of the air conditioning system were mentioned. In particular, the risks of infections that may arise during the surgical intervention in the operating room and its relation to the air conditioning system have been mentioned and it has been emphasized that the biggest responsibility for hospital infections falls to engineers and architects, especially doctors and medical staff.
___
- [1] Dı̇varcı, H. Özgüç, “Hastane Temiz Odalarının Tasarım Esasları” İstanbul Arel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2018.
- [2] Tuncay, Erkan, “Ameliyathanelere Verilecek En Az Hava Debisi ve Laminer Tavan Uygu-laması” Alarko Carrier Teknik Bülten, Sayı 36, Ocak 2012.
- [3] Gürdallar, Meftun, “Hijyen ve İç Hava Kalitesi Bakımından HVAC Sistemlerinin Temizliği”, 6. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi.
- [4] Gülay, Zeynep, “Hastane İnfeksı̇yonları ve Önemi”, 8. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kon-gresi.
- [5] Özerdem, M. Barış, Mobedi, Moghtada, Anıl Orkun Baki,”Hastane Hijyenik Ortamları İçin Klima ve Havalandırma Sistemleri Tasarım Parametreleri”, 8. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi.
- [6] Eberl ı̇köse, Özge, “Hastanelerde Hijyenik Or-tamların Mimari Tasarımı”, 8. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi.
- [7] Kılıç, Abdurrahman, “Hastanelerde Yangın Önlemlerinin İç Hava Kalitesine Etkisi ve Yangınlarda İç Hava Kalitesinin Korunması”, Tesisat Mühendisliği Dergisi, Sayı 148, Tem-muz / Ağustos 2015.
- [8] DIN 1946-4, “VAC Systems in Buildings and Rooms Used in The Health Care Sector”, 2008.
- [9] SMACNA, “HVAC System Testing, Adjusting & Balancing”, Third Edition, August 2002.
- [10] VDI 6022 Standard, “Hygeienic Standards of Ventilation and Air-Conditioning Systems”, 1998.
- [11] ISO 14644 Standard, 2015.
- [12] Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı İnşaat ve Onarım Dairesi Başkanlığı, “Yapı Asgari Tasarım Kılavuzu”, 2010.
- [13] DIN EN 1886 Standard,” Ventilation for Build-ings Air Handling Units Mechanical Perfor-mance”, May 1998.
- [14] NFPA-99, “Standard of Health Care Facili-ties”, 2005 Edition.
- [15] ASHRAE Standard 111 “Measurement, Test-ing, Adjusting, and Balancing of Building HVAC Systems”, 2008.
- [16] AMCA Publication 203-90 “Field Perfor-mance Measurement of Fan Systems” 2007.
- [17] The NADCA, “Standard for Assessment, Cleaning, and Restoration of HVAC Systems”, 2013.
- [18] NEBB “Klima Sistemlerinin Test Edilmesi, Ayarlanması ve Dengelenmesi Usul Standart-ları” , İSKAV, İstanbul 2010.