Bina Enerji Tüketiminin Isıl Modellenmesi

Bu çalışmada, ısı kaybı ve kazancının sadece pencere ve dış duvardan olduğu varsayılan bir odanın ısıl modeli çıkartılmıştır. Pencere ve dış duvarların paralel bağlı levhalar olduğu kabul edilmiş ve bir boyutlu zamana bağlı ısı iletimi denklemleri sonlu farklar yöntemi kullanılarak çözülmüştür. Modelin doğruluğunu ispatlamak ve uygulanmasını göstermek amacıyla seçilen çeşitli uygulama problemleri sürekli rejim problemlerinin analitik çözümleri ile karşılaştırılarak ve gittikçe karmaşık hale getirilerek çözülmüştür. Çalışmanın amacı binaların TS EN ISO 13790 Standardı’na göre yapılan uygulama çözümlerini karşılaştıracak basit bir dinamik ısı kaybı modeli geliştirmek ve daha karmaşık uygulamalar için daha esnek bir ısıl model geliştirmektir.

Thermal Model of Building Energy Consumption

In this study, thermal model of a room is developed where heat loss and gain occurs only through the exterior walls or windows. Windows and exterior walls are assumed as planar surfaces. One dimensional heat conduction equations for parallel connected one dimensional planar surfaces are presented as a dynamic model and the equations are solved with the finite difference method. Application oriented problems are utilized to validate the proposed method and to illustrate the application of the aforementioned method, where a gradually increasing complexity is considered. Aim of this study is to model a simple dynamic heat loss model in order to compare the results of the application examples using buildings standard, TS EN ISO 13790. Hence, the aim is also to develop a flexible thermal model for more complex applications of the energy performance of buildings standard.

___

TS EN ISO 13790, Binaların Enerji Performansı, Mekan Isıtılması ve Soğutulması için Enerji Kullanımının Hesaplanması, Energy Performance Of Buildings - Calculation of Energy Use For Space Heating And Cooling (ISO 13790:2008), Mart 2013.

Incropera F. P., Dewitt D. P., Çev. Editör Taner Derbentli, Heat and Mass Transfer, Palme Yayıncılık, 7. baskı, 2015.

Arpacı V. S., Conduction Heat Transfer, AddisonWestley Pub., 1966.

Dağsöz A. K., Isı İletimi, İTÜ, 1974.

Kakaç S., Yener Y., Heat Conduction, Middle East Technical University, 1979.

Kokogiannakis G., Strachan P. & Clarke J., Comparison of the Simplified Methods of the ISO 13790 Standard and Detailed Modelling Programs in a Regulatory Context, Journal of Building Performance Simulation, Vol. 1, No. 4, 209-219, December 2008.

Michalak P., The Simple Hourly Method of EN ISO 13790 Standard in Matlab/Simulink: A Comparative Study for the Climatic Conditions Of Poland, Energy 75, 2014, 568-578, 2014.