Baca Kaynaklı Karbonmonoksit Zehirlenmelerinin Analizi

Türkiye’de her yıl binlerce insan bacalardan kaynaklanan karbonmonoksit gazı zehirlenmesine maruz kalmakta ve yüzlerce insan da hayatını kaybetmektedir. Bu zehirlenme vakaları ve ölümler özellikle soba, şofben ve kombi gibi cihazlardan kaynaklanmaktadır. 2011 yılından günümüze kadar geçen süreçte toplanmış olan veriler, aylara, yıllara, illere, bölgelere, neden olan cihazlara göre irdelenmiş ve bacalardan kaynaklı karbonmonoksit esaslı zehirlenme - ölüm verilerinin değerlendirmesi yapılmıştır. Bu çalışma ile ortaya çıkan sonuçlar ışığında çözüm önerileri geliştirilmiştir.

Analysis of the Chimney based Carbon Monoxide Poisoning

Every year in Turkey, thousands of people are exposed to flue based carbonmonoxide poisononing and hundreds of these people die. These poisoning cases and deaths are especially due to the stoves, water heaters and the central heating boilers that people use. In this article, the data that is collected on this topic since 2011 is analysed according to the months, years, provinces, areas and the devices that have caused the problems and the data on the chimney based carbonmonoxide poisoning and the deaths is evaluated. Also, in this paper, some solution suggestions on these problems are developed.

___

[1] AKGÜN, M., “Baca Kaynaklı Karbonmoksit Zehirlenmelerinin İstatiksel Analizi”, XII. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, 8-11 Nisan 2015.

[2] İntermedya Takip Sistemi Bilgileri.

[3] AKGÜN, M., “Karbonmonoksit Zehirlenmeleri ve İstatistiksel Veriler”, Karbonmonoksit Zehirlenmeleri Önlenmesi Toplantısı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Antalya, 10-12 Nisan 2014.