Avrupa’da Geçerlilik Denetimi Çalışmaları Commissioning

Günümüzde bina endüstrisi beklenenden daha kötü bir performans göstermektedir. McKinsey’in yayınladığı bir rapora göre bina projeleri dünya genelinde planlanan süreden %20 kadar daha geç bitirilmektedir. Nihai harcamalar da planlanan bütçenin %80 üstünde gerçekleşmektedir. Mevcut binalarda ise durum daha iyi değildir. Avrupa Bina Performansı Enstitüsü’nün (BPIE) verilerine göre Avrupa’daki bina stoğunun %97’si az ya da çok bir yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Planlanan hali, inşa süreci sırasında değiştirilen yeni binalarda ortaya çıkan konforsuzluklar üretim verimliliğini ciddi bir şekilde etkilemekte ve maddi kayıplara yol açmaktadır. Bu paradigmanın değiştirilmesi için gereken unsurların başında “commissioning” yani “geçerlilik denetimi (CX) gelmektedir. CX, öncesi ve sonrasıyla inşaat sürecinde yer alan üç önemli aşamanın sahiplenildiği anlamına gelen bir kavramdır. CX, tasarımın mal sahibinin taleplerini karşılayıp karşılamadığını kontrol eder, mekanik tesisat donanım ve yazılımlarının işletim kurallarını kontrol edip doğru kurulup kurulmadığını gözler ve son olarak binanın işleyişine başladıktan sonra doğru çalışıp çalışmadığının kabulünü yapar. Bu çalışmada Avrupa’da Eurovent, REHVA gibi aktörler eliyle yapılanlar, Türkiye’de CX alanında planlananlar ve TTMD’nin bu alanda üstlendiği sorumluluklar, Türkiye’nin yol haritasıyla birlikte aktarılmaktadır. Avrupa Komisyonu tarafından 2010 yılında yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Direktifi’yle (EPBD), optimum maliyetle ulaşılabilen en yüksek enerji performansı seviyesi ve yaklaşık sıfır enerji bina kavramları ortaya çıkmıştır. Direktifin 2018 yılında yayımlanan versiyonunda da güncelliğini koruyan bu iki kavram doğrultusunda, 2020, 2030 ve 2050 yılları için planlanmış olan bina enerji verimliliği hedeflerine ulaşmak üzere Avrupa ülkelerinde ulusal araştırmalar sürdürülmektedir.

Commissioning Studies in Europe

The building industry is performing worse than expected at present. According to McKinsey, building contracts take around 20% longer time and 80% over planned budget. Existing buildings show a similar picture. Building Performance Institute of Europe (BPIE) data indicate that 97% of the existing building stock needs renovation. Plan changes during construction results in poor comfort conditions causing production inefficiency and financial losses. This paradigm can be changed through “commissioning” (CX). CX, means that three phases of a construction process has been considered and embraced. CX, checks whether the design meets the owner’s demands, inspects the hardware and the software of the installations, their operation and performance after takeover. This study gives information on the activities of EUROVENT and REHVA in Europe and the responsibilities of TTMD in Turkey within the scope of the roadmap of the country. As a result of the Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), issued by the European Parliament in 2010, cost optimal calculation and zero energy building concepts have been introduced. The 2018 revision of the directive still emphasizes the two concepts and research is continuing on how to achieve the goals in 2020, 2030 and 2050.

___

  • Directive 2010/31/EU, Directive of the European Parliament and of the Council of 19 May 2010 on the Energy Performance of Buildings (recast), 2010.
  • EPBD, 2018.
  • Directive 2002/91/EC, Directive of the European Parliament and of the Council of 16 December 2002 on the Energy Performance of Buildings, 2002.
  • The Commissioning Process, ASHRAE Guidelines D, 2005.
  • Heperkan, H. A., Bilge, M., FTK Sunumu, ISKAV Fonksiyon Test Kontrol Tanıtım Toplantısı, Pera Müzesi, İstanbul, 2 Kasım 2010.
  • Heperkan, H. A., “Temiz Oda Klima Sistemlerinde Devreye Alma, Dengeleme, IQ ve OQ Testleri, Ölçüm ve Belgelendirme”, 2007.
  • Heperkan, H. A., Bilge M., Özcan F., “Temiz Oda Klima Sistemlerinde Test Ölçüm ve Validasyon Çalışmaları”, TTMD dergisi, 45, 2006.
  • Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ankara, 2008.
  • Yüksek Planlama Kurulu, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı 2017-2023, 29/12/2017 tarihli Resmi Gazete.
  • Procedural Standards for Testing, Adjusting and Balancing of Environmental Systems, 7. Baskı, NEBB yayını, 2003.
  • www.nebb.org.