Boyama sonrası poliester/viskon/elastan karışımlı dokuma kumaşlarda haslık iyileştirme çalışmaları

Farklı boyama ve ard yıkama proseslerine sahip karışım kumaşlarda, tüm boyama prosesleri tamamlandıktan sonra mevcut haslık değerlerini iyileştirmek güç ve zahmetli bir iştir. Çalışmada seçilen Poliester/Viskon/Elastan karışımlı kumaşın bazı kullanım haslığı değerlerini iyileştirmek için çeşitli ilave yıkama denemeleri yapılmıştır. Denemeler sonunda haslık değerleri iyileştirilmek istenirken, kumaşın son renginin de spektrofotometrik olarak değişmemesi amaçlanmıştır. Bu nedenle denemeler ile elde edilen numuneler hem renk ölçümüne hem de çeşitli haslık testlerine tabii tutulmuştur. Numunelerin haslık performansının belirlenmesi için, kullanım haslığı sınıfına giren yıkamaya karşı renk haslığı (A2S, B2S, C2S, D2S), sürtünmeye karşı renk haslığı, tere karşı renk haslığı (asidik-bazik), suya karşı renk haslığı, kuru temizlemeye karşı renk haslığı ve ışığa karşı renk haslığı testleri uygulanmış ve sonuçlar incelenmiştir.

Fastness improving studies on polyester/viscose/elastane blended woven fabrics after dying

To improve fastness values is very hard and difficult work after finishing all dyeing process for blended fabrics which have different dyeing and washing processes. In study, different extra washing experiments have been applied to Polyester/Viscone/Elastane blended fabric for improving its fastness values. At the end of experiments, while fastness values have been wanted to improve, it also has been aimed not to change final hue of fabric. Therefore, the samples got by experiments have been applied both spectrofotometric colour measurement and different fastness tests. To determine fastness performance of samples, washing fastness (A2S, B2S, C2S, D2S) rubbing fastness, perspiration fastness (acidic-alkaline), water fastness tests, dry-cleaning fastness, which are classified as usage fastness tests, have been applied and their results have been detaily investigated.

___

  • Akçakoca, E., P., Ozguney, A., T. And Atav, R., , The efficiency of washing agents in the post-dyeing removal of hydrolyzed reactive dye, Dyes and Pigments, (in press, 2006) www. sciencedirect. com-online.
  • Aniş, P., Eren, H., A. Reaktif Boyama Sonrası Yıkamalara Proses Şartlarının Etkileri ve Yıkamanın Çevresel Değerlendirilmesi, Tekstil ve Konfeksiyon, 6/2000, Sayfa 248, 2000, İzmir.
  • Aniş, P., Eren, H., A., Poliester/Pamuk Karışımlarının Boyanması: Uygulamalar ve Yeni Yaklaşımlar", Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt: 8, Sayı:l, 2003, Bursa.
  • Aniş, P., Yıldırım, F., F., Poliester Boyama Sonrası İndirgen Yıkamanın Kumaş Kalitesi ve Çevre Yükü Üzerine Etkileri, Tekstil Maraton, Ocak-Şubat 1/2003, Adana.
  • Balcı, O., Tekstil Terbiyesinde Yeniden Değerlendirme Yöntemlerinin Uygulanması ve Bu Yöntemlerin Kumaş Performansına Olan Etkilerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı, 2004, Adana.
  • Demir, L., Mutlu, Ö., Tekstil Terbiyesinde Uygulanan Art İşlemlerin Kuru Sürtünme Haslığı Üzerindeki Etkisinin Deney Tasarımı Yöntemiyle Belirlenmesi, Tekstil ve Mühendis Dergisi, Şayı:57, 2005, İzmir.
  • Duran, K., Tekstilde Renk Ölçümü ve Reçete Çıkarma, E.Ü. Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Merkezi Yayını, No: 17, 2001, İzmir.
  • Karl, U., PET-Redüktif Yıkamada Yenilikler. VIII Uluslar arası İzmir Tekstil ve Hazır Giyim Sempozyumu Bildirisi, Sayfa 443-455, İzmir, 28 Ekim-1 Kasım 1998.
  • Tarakçıoğlu I., Tekstil Terbiyesinde Aplikasyon Yöntem ve Makineleri, E.Ü. Tekstil Ve Konfeksiyon Araştırma-Uygulama Merkezi Yaymı, Yayın No:6, İzmir, 2000.
  • Tiedemann, W., Poliester Boyamada Redüktif Yıkamanın Ekolojik ve Ekonomik Bakımından Önemi. VIII. Uluslar arası İzmir Tekstil ve Hazır Giyim Sempozyumu Bildirisi, Sayfa 408-422, İzmir, 28 Ekim-1 Kasım 1998.
  • Uhri, N.,. Dispers Boyamada Redüktif Yıkamanın Önemi, Setaş Kimya Yayın No: 013, s.2-22, 2000, Bursa
  • Yakartepe, M., ve Yakartepe, Z., 1995. Tekstil Terbiye Teknolojisi,, Cilt 4, 1995, İstanbul.
  • Redüktif ve Reaktif Yıkama Maddeleri, Setaş Ürün Katalogu, 2004, Adana.
  • Spektrofotometre, www.xrite.com.documents.literature, 2004.