Bornoz Ürün Geliştirmede Analitik Hiyerarşi Prosesi ve Kalite Fonksiyon Göçerimi Uygulaması

İşletmelerde ürün geliştirme aşamasından başlanarak çeşitli araştırma ve analizlerin yapılması tüketici beklentilerini karşılayacak ürüne ulaşmada önem taşımaktadır. Bu çalışmada, tüketici beklentilerine uygun bornoz tasarlayabilmek amacıyla, daha önce bornoz ürün geliştirme sürecinde uygulanmamış olan Analitik Hiyerarşi Prosesi Yöntemi ve Kalite Fonksiyon Göçerimi kullanılmıştır. Çalışmada tüketicilerin bornozdan beklentileri yüz yüze görüşme tekniği ile tespit edilmiş, ardından Analitik Hiyerarşi Prosesi Yöntemi ile bornoz satın almalarındaki önceliklerine ulaşılmıştır. Elde edilen öncelikler Kalite Fonksiyon Göçerimi’nde müşterinin sesi aşamasında yer almış olup, teknik gereksinimlerin eklenmesiyle de kalite evi oluşturulmuştur. Müşteri beklentileri, teknik üretim detayları ve ürün alternatifleri kalite evi matrisi ile çözülmüştür. Matrisin çözümü sonucunda, bornoz üretiminde tüketici beklentilerini karşılayan bornoz alternatifi, müşteri kriteri ve teknik gereksinime ulaşılmıştır. Sonuçlar, tüketicilerin en fazla önemsediği bornoz özelliğinin sırasıyla renk, kullanışlılık ve kumaş yüzeyi olduğunu gösterirken, bu özelliği en çok karşılayan ürünün bambu lifinden yapılan bornozlar olduğu tespit edilmiştir.

An Application about Analytical Hierarchy Process and Implementation of Quality Function in Bathrobe Product Development

Starting from the product development stage in the enterprises, conducting various researches and analyzes is important in reaching the product that will meet consumer expectations. In this study, Analytical Hierarchy Process method and Quality Function Deployment, which had not been applied in bathrobe product development process before, were used utilized in order to design bathrobes in accordance with consumer expectations. In this study, the expectations of consumers from bathrobes were determined by face-to-face interview technique, and their priorities in purchasing bathrobes were obtained by Analytical Hierarchy Process method. The priorities were included in the Quality Function Deployment in the voice of the customer and the quality house was established with the addition of technical requirements. Customer expectations, technical production details and product alternatives were solved with the quality house matrix. As a result of the solution of the matrix, the bathrobe alternative, customer criterion and technical requirements that meet the consumer expectations in bathrobe production were provided. The results showed that the most important criteria for bathrobes were color, usability and fabric surface, respectively. So it was found that the bathrobes made of bamboo fiber was the most satisfying product.

___

  • [1] Baykal, P.D., ve Göçer, E. (2012). Konfeksiyonda Kumaş ve Model Çeşitliliğinin Üretimde Kalite ve Verimliliğe Etkisi. Tekstil ve Mühendis, 19(87).
  • [2] Erenler, G., Aluftekin, N., Yüksel, Ö., Taş, A., ve Bayraktar, F. (2011). Denizli Tekstil Hazır Giyim Sektörü Bölgesel Yoğunlaşma (Kümelenme) Göstergeleri. Endüstri Mühendisliği Dergisi, 23(2), 2-27.
  • [3] Taş, M. (2006). Bir Maden İşletmesi İçin Kalite Fonksiyon Göçerimi Uygulaması, (Yüksek Lisans Tezi), Dumlupınar Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü, Kütahya.
  • [4] Ertuğrul, İ., ve Tanrıverdi, Y. (2013). Stok kontrolde ABC yöntemi ve AHP analizlerinin iplik işletmesine uygulanması. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 5(1), 41-52.
  • [5] Ayan, T. Y., ve Pabuçcu, A. G. H. (2013). Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yatırım Projelerinin Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi İle Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(3), 89-110.
  • Referansların tamamı makale dosyası içerisinde yer almaktadır!
Tekstil ve Mühendis-Cover
  • ISSN: 1300-7599
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1987
  • Yayıncı: TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası
Sayıdaki Diğer Makaleler

Dönüştürülebilir Elbise Uygulamaları

Neşe Yaşar ÇEĞİNDİR, Ceren ÖZ

CHARACTERIZATION OF CHEMICAL-TREATED AND GAMMA IRRADIATED PINEAPPLE LEAF FABRIC/EPOXY COMPOSITES: SURFACE STRUCTURE AND PHYSICO-MECHANICAL PROPERTIES

Md. MONIRUZZAMAN, Mohammad ABDUL JALIL, Md. NAZMUL HOSSAIN, Ismail HOSSAIN, Md. MANIRUZZAMAN

Gama Işını ve Kimyasal İşlem Uygulanmış Ananas Liflerinden Üretilen Kumaş/ Epoksi Kompozitlerin Karakterizayonu: Yüzey Yapısı ve Fiziko- Mekanik Özellikleri

Md. MONIRUZZAMAN, Mohammad Abdul JALIL, Md. Nazmul HOSSAIN, Ismail HOSSAIN, Md. MANIRUZZAMAN

DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR ELBİSE UYGULAMALARI

Neşe YAŞAR ÇEĞİNDİR, Ceren ÖZ

BİTKİSEL KAYNAKLI BİYOPOLİETİLENİN BİYOKOMPOZİT ÜRETİMİNDE VE POLİMER KARIŞIMLARINDA KULLANIMI

Mustafa Salih ÇELİK, Eylem KILIÇ

BORNOZ ÜRÜN GELİŞTİRMEDE ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ VE KALİTE FONKSİYON GÖÇERİMİ UYGULAMASI

Derya TATMAN

Marka Tercihleri ve Markalı Giysileri Satın Alma Sıklığı: Dakka Şehri, Bangladeş Üzerine Bir Araştırma

Marzia DULAL, Md SYDUZZAMAN

Dokuma Kumaşların Bilgisayar Destekli Tasarımı ve Üretimlerinin Planlanması

Güngör BAŞER

SPUNLACE (SU JETİ İLE BAĞLAMA) TEKNOLOJİSİ İLE ÜRETİLEN DOKUSUZ YÜZEYLERİN MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİNDEN BAZI PERFORMANS ÖZELLİKLERİNİN YAPAY ZEKA İLE TAHMİNLENMESİ

Elif GÜLTEKİN, HALİL İBRAHİM ÇELİK, Hatice Nida CİVAN, Eyüp Ali SATIL

DOKUMA KUMAŞLARIN BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIMI VE ÜRETİMLERİNİN PLANLANMASI

Güngör BAŞER