PASLANMAZ ÇELİK TEL İÇERİKLİ ÖZLÜ İPLİK ÜRETİMİ İÇİN FARKLI RİNG EĞİRME METODLARININ İNCELENMESİ

Bu çalışmanın amacı, farklı ring eğirme metotları ile metal tel içerikli özlü iplik üretimi, imkan ve kabiliyetlerinin araştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, numune ring makinesinde ring, siro ve kompakt eğirme metodları kullanılarak kontrollü şartlarda Ne 18, Ne 24 ve Ne 30 numaralarında paslanmaz çelik tel içeren ve içermeyen iplik numuneleri üretilmiştir. Yapılan deneysel çalışma sonuçlarına göre, yapıdaki paslanmaz çelik tel varlığı üretilen ipliklerin mukavemet, kopma uzaması ve tüylülük özelliklerini olumsuz etkilemektedir. Siro ve kompakt eğirme metotlarının metal içerikli özlü iplik eğirmede kullanımının, metal tel varlığına bağlı olarak ipliklerin mukavemet, kopma uzaması ve tüylülük özelliklerinde görülen olumsuzlukların azaltılmasında faydalı olabileceği görülmüştür.

INVESTIGATION OF DIFFERENT RING SPINNING METHODS FOR PRODUCING CORE SPUN YARNS CONTAINING STAINLESS STEEL WIRE

The aim of this study is to investigate the possibility and abilities of core-spun yarn manufacture containing metal wire with the different kinds of ring spinning methods. For this aim, Ne 18, Ne 24 and Ne 30 count yarn samples with metal or without metal wire, were produced by means of ring, siro, compact spinning methods under controlled conditions on a sample ring machine. According to the results of the experimental study, the existence of metal wires in the yarn structure has negative effects on the strength, breaking elongation and hairiness properties. It is found that the use of siro and compact spinning methods in core-spun yarn manufacture will help to reduce the negative effects raised from the existence of metal wire, on the strength, breaking elongation and hairiness properties of yarns

___

  • Derdiyok, U., Metal Lif Takviyeli Pamuk İpliklerinden Üretilmiş Örme Kumaşların Mekanik ve Termal Özelliklerinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul, 2007Baykal, P. D., 2009, “ Metal İplik İçeren Dokuma Kumaşların Performans Özelliklerinin İncelenmesi ”, Tekstil ve Konfeksiyon, Ocak-Mart, Vol:16(1), pp: 39-44.
Tekstil ve Konfeksiyon-Cover
  • ISSN: 1300-3356
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma & Uygulama Merkezi