Model özelliklerinin kesim süresi üzerine etkisi

Günümüzde tekstil ve konfeksiyon sektöründeki rekabet gücünü; ürünlerin tasarım değerleri, yapıları, kaliteleri ve maliyetleri etkilemektedir. Tüketici taleplerinin yön değiştirmesi ile klasik ürünlerin dışında çok çeşitli modellerle çalışılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Ancak model özelliklerinin değişmesi üretimin her aşamasında farklı yaklaşımları gerektirmektedir. Model değişimi ile birlikte giysi kalıp özelikleri ve adetleri, kumaş kullanım miktarı, kesim ve dikim işlem özellikleri ve süreleri de değişim göstermektedir. Bu araştırmada, giysi türlerine ait farklı model özelliklerinin kesim süresi üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla; örnek seçilen ürün gruplarında farklı giysi modelleri oluşturularak, kalıp sayısı ve kalıp çevresi özelliklerinin kesim süresine etkilerinin nasıl olacağı araştırılmıştır. Böylece model özellikleri değişiminin kesim süresine etkisi ortaya konmuştur.

The effects of model properties on cutting time

The power of competition in Textile and Apparel in developing world are influenced by the products, structures, qualities and costs. That the consumer requirements have changed direction, it is required to work with a large variety of models other than classic products. But the changes on properties of models gain importance in every stage of production. With the models changing, clothing pattern properties and numbers of pattern, the amount of fabric usage, the cutting and sewing time have varied. In this research, the aim is to study the effects that different model characteristics which belong to clothing types have on the cutting time. With this aim; by forming different clothing models in the product groups which have been chosen as examples, the effects that the characteristics of the number of patterns and the perimeter of patterns have on the cutting time have been studied. As a result, the effects that the changes in the characteristics of models have on cutting time have been identified.

___

  • 1.Carson, B.G., Bolz, A. and Young, H.H., Production Handbook, The Ronald Press Company, New York, 1972, 57 p
  • 2.Chase, R. and Aquiland, N.J., Production and Operations Management, Richard D.lrwinlnc, 1993,194 p
  • 3.Chuter, A.J., Introduction to Clothing Production Management, Great Britain, 1990,180 p.
  • 4.Erdoğan, M.Ç., İşçi Elbisesi Üretiminde İdeal Kumaş Eninin Saptanması, 1991, Sayı: 6, Ege.Ü. Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, 621 s.
  • 5.Groover, M.P. and Zimmers, E.W., CAD/CAM Computer Aided Design and Manufacturing, USA, 1984,489 p.
  • 6.Obuchi, S. and Özerdağ, L., Dikimde Otomasyon Teknikleri, VII Uluslararası İzmir Tekstil ve Hazır Giyim Sempozyumu, 1996, İzmir.
  • 7.Öndoğan, Z., Hazır Giyim İşletmelerinde Kullanılan CAD Sistemlerinin Verimliliği, Kullanıcıya ve İşletmeye Uygunluğu Üzerine Bir Araştırma, 1999, Sayı: 4, Ege.Ü. Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, 338 s.