Konfeksiyon işletmelerinde operatör özelliklerinin dikim bölümündeki kalite hatalarına etkisi

Konfeksiyon emek yoğun bir sektördür. Bu nedenle operatör, konfeksiyon üretiminde çok önemli bir faktördür. Bu çalışmanın amacı operatör farklılıklarının üretimde kalite hatalarına etkisini saptamaktır. Bu çalışmada konfeksiyonda dikim aşamasında operatör özelliklerinin hata oranlarına etkileri araştırılmıştır. Araştırma kapsamında incelenen operatör özellikleri cinsiyet, öğrenim düzeyi, yaş ve deneyimdir. Model özelliklerinin sabit tutulabilmesi için araştırma tek model üzerinden yapılmıştır. Her operatörün günlük hata oranlan belirlenmiştir. Daha sonra operatör özellikleri ile hata oranlan arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki aranmıştır. Veriler, SPSS 10 programında analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler için Korelasyon, T-test, Oneway Anova, Duncan ve Çapraz Tablo yöntemleri kullanılmıştır. Operatörlerin ve operatörlerin öğrenim düzeylerinin dikim bölümündeki kalite hatalanna etkisi Oneway Anova analizi ile araştınlmıştır ve kalite hata oranlan açısından öğrenim düzeylerine göre farklı olan operatör gruplan Duncan testi ile saptanmıştır. Operatörlerin cinsiyetlerinin kalite hatalanna etkisini incelemek ve operatörlerin öğrenim düzeyleri ile cinsiyetleri arasında bağıntıya ulaşmak için T-test yönteminden yararlanılmıştır. Aynca operatörlerin öğrenim düzeyleri ile cinsiyetleri arasındaki ilişkiye ulaşmak için Çapraz Tablo da kullanılmıştır. Çalışanlann hata oranlan ile deneyimleri ve yaşı arasında korelasyon aranmıştır. Çalışma sonucunda cinsiyet faktörünün kalite hatalannı etkileyen bir faktör olduğu belirlenmiştir. Operatörün öğrenim düzeyinin, yaşının ve deneyiminin konfeksiyon üretiminde kalite hatalannı etkilemediği saptanmıştır.

The effect of operator's characteristics over quality defects in sewing department in the apparel business

Apparel is a labour-intensive industry. Therefore, operator is an important factor in apparel production. The aim of this study is establishing the effect of operator variety over quality defects in production. In this study, the effects of operator's characteristics over defect rates in apparel during sewing stage were researched. Characteristics of operator which are researched in this study are gender, education level, age and experience. Only one model is searched in this study in order to fix characteristics of model. Defect daily rates of each operators are established. Then, statistical signifance is researched between operator characteristics and defect rates. Data is analized with a statistic program SPSS 10. Oneway Anova, T- test, Duncan, Cross Table and Correlation methods were used for statistical analysis. Effects of operators and operator's education level over quality defects is researched by Oneway Anova and operator groups which have different education level are determined according as quality defect rates by Duncan. T-test and Cross Table are used to analyse relation between operator's education level and gender. Correlation method is used to analyse relation between defect rates and operator's experience, in addition operator's age. Finally, it is established that gender effects the quality defects. It is determined that operator's education level, age and experience do not effect quality defects in apparel production.

___

  • 1. Kaya S., 2006, Konfeksiyonda Kalite Düzeyini Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi s:40.
  • 2. Udo G., Ebiefung A., 1999, Human Factors Affecting The Success of Advanced Manufacturing Systems, Proceedings of The 24t International Conference on Computers and Industrial Engineering, Computers & Industrial Engineering 37, p:297-300.
  • 3. Öncü A. N., 2003, Şirkette İnsan Kaynaklarının Sağladığı Katma Değer, Mükemmelliği Arayış Sempozyumu, izmir.
  • 4. Kaya S., 2000, Konfeksiyonda Kalite Kontrol Sistemi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.Yüksek Lisans Tezi, s:20.
  • 5. Kaya S., 2001, Konfeksiyonda Kalite Kontrol, E.Ü.Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma-Uygulama Merkezi Yayını, Bornova/İzmir, s:14-16.
  • 6. Güner M., 1996, Konfeksiyon İşletmelerinde Verimliliği Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Araştırma Fonu Proje No : 96/MÜH/03, s: 59-61.
  • 7. Vural T., Altıntaş N.,1996, Büyük Ölçekli Türk Hazır Giyim Firmalarında Kalite Anlayışının Değerlendirilmesi, Tekstil ve Konfeksiyon, Sayı: 3.
  • 8. Dirgar E., Öndoğan Z., Kırtay E., 2005, Konfeksiyon İşletmelerinde Çalışan Kalite Kontrol Elemanlarına Yönelik Bir Araştırma, Tekstil ve Konfeksiyon, Sayı: 1.
  • 9. Erkan N., 1997, Ergonomi, MPM Yayınları No:373, Ankara, s: 229.