Konfeksiyon işletmelerinde temel performans ölçütleri ve analizi

Performans yönetimi, işletmelerin kendi kaynakların etkinliği değerlendiren ve artıran bir yönetsel araç olarak kullanılmaktadır. Performans yönetiminin etkinliği, doğru performans ölçütlerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi ile mümkündür. Belirlenen bu ölçütler işletmelerin temel verilerini oluşturmakta ve yöneticilere büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Ayrıca bu ölçütler, işletmelerin rakipleri karşısındaki durumlarını karşılaştırma olanağı da sağlamaktadır. Bu çalışmada 10 farklı performans ölçütünün konfeksiyon işletmelerindeki değerleri analiz edilmiştir. Çalışmanın verileri 54 ayrı işletmeden ölçüm yoluyla alınmıştır.

Basic performance criteria in clothing plants and its analysis

Performance management is used in the evaluating and increasing of the effectiveness of plant resources. Effectiveness of performance management depends on determining the right performance criteria. The criteria determined are the basic data of performance management and these criteria enable various facilities to managers in the management activities. Additionally, these criteria also enable the comparing the plants each other. In this study, 10 different performance criteria are analyzed in clothing plants. Data of the study are obtained from 54 clothing plants using the measurement.

___

  • 1.Akal, Z. "İşletmelerde Performans Ölçüm ve Denetimi", MPM Yayınları, No: 473, Ankara, 2002, 368
  • 2.Erdoğan, İ. "İşletmelerde Personel Seçimi ve Başarı Değerlendirme Teknikleri" İ.Ü İşletme Fak. Yay. No: 240, 1991, 136s.
  • 3.Başsorgun, B. "Performans Değerlendirme ve Yönetimi Sisteminin Tekstil İşletmelerinde Uygulanması" Pamukkale Üniversitesi, Fen Bil. Ens. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2005, 35 s.
  • 4.Sertkaya, A., Güntürkün, F., Pulak, İ. "İstatistiksel Yaklaşımla Performans Değerlendirme Sistemlerinin Değerlendirilmesi" Anahtar, MPM Yayını, No: 206, 2006, s 18-20.
  • 5.Armstrong, M., "Performance Management" Kogan Page Limited,3rd Edition, UK. 2006, 336 p.
  • 6.Kabadayı, E.T. "İşletmelerdeki Üretim Performans Ölçütlerinin Gelişimi, Özellikleri ve Sürekli İyileştirme İle İlgisi" Doğuş Üniversitesi Dergisi, No:6, 2006, s 61-65.