Dokuma yapılarda renk-doku etkileşimleri ve rengin önemi

Renk faktörü dokuma yapıların fiziksel özellikleri üzerinde doğrudan etkili olmasa da görsel özellikleri açısından birincil derecede öneme sahiptir. Renk faktörü, dokumanın belirleyici özelliklerinden biri olan doku unsuruyla bir araya geldiğinde dokuma yapıların tasarım özelliklerini belirleyen farklı görsel etkiler oluşmaktadır. Bu etkiler yanında, rengin sahip olduğu sıcaklık, soğukluk, kontrastlık, yoğunluk, gibi bir çok özellik, dokuma tasarımını yönlendiren önemli unsurlar haline gelmektedir.

Interactions between colour and texture and importance of colour

Colour factor is of primary importance in view of physical features of woven structures. Combined with the textural element, one of the determinants in weaving, it creates different visual effects which establish designing properties of woven structures. In addition to these effects, various characteristics such as warmness, coolness, contrast and intensity are significant elements to guide weaving designing.

___

  • ALBERS; Anni, On Weaving, Wesleyan University Press, Middletown, Connecticut, 1975.
  • BEVLIN; Eliot Marjorie, Design Through Discovery, Holt, Rinehart and Winston, New Jersey, 1977.
  • HELD; Shirley E, A Handbook of the Fiber Arts, Rinehart and Winston, U.S.A, 1999.
  • ÖZAY; Suhandan, "İkat ve Sembolizm", Art Decor-Aylık Dekorasyon ve Sanat Dergisi, Doğan Burda Rizzoli Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş., İstanbul, Ağustos-2000
  • PARKER; Julie, All About Cotton, Rain City Publishing, Seattle, 1998.
  • STOOP; Jack, SAMUELSON; Jery, Design Dialogue, Design Dialogue, Davis Publications, Inc., Massachusetts, 1983.
  • TEALL; Gordon, SMITH; Phillip D. Jr, District Tartans, Shepheard-Walwyn Ltd, London, 1992