İnsan kaynakları yönetiminde kadrolama süreci: Tekstil ve konfeksiyon sektöründe bir araştırma

Kadrolama, işletmedeki işgören ihtiyacının nitelik ve nicelik olarak belirlenerek bu İhtiyacı karşılayacak adayların çeşitli kaynaklardan, bazı yöntemlerle bulunması ve bu adaylar arasından uygun olanların çeşitli yöntemlerle seçilip işe yerleştirilmesidir. Bir işletmenin başarısının sahip olduğu insan kaynağının yetenek ve başarısına bağlı olduğu gerçeği kadrolama işlevinin önemini ortaya koymaktadır. Kadrolama sürecinde yürütülen bilimsel ve sistematik çalışmalarla "doğru işe doğru eleman" ilkesi gerçekleşmiş olacaktır. Bu çalışmada insan kaynaklan yönetiminde kadrolama sürecinin işletmeler İçin önemi vurgulanmış ve işletmelerde kadrolama sürecinin uygulanma düzeyi araştırılmıştır. Araştırmanın temel problemi, yani "insan kaynaklan yönetiminde kadrolama sürecinin işletmelerde uygulanma düzeyinin ölçümü" ortaya konulduktan sonra alt problemler belirlenmiştir. Araştırma nitel bir araştırma olup verilerin toplanmasında görüşme yönteminden faydalanılmış ve elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Bu amaçla örneldem tekstil ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli ondokuz işletmeden oluşmuştur. Çalışmanın sonucunda, işletmelerin büyük bir bölümünde kadrolama işlevinin sistemli ve biçimsel bir şekilde gerçekleştirilmediği, yönetim ve insan kaynaklan konusundaki gelişmelerin takip edilmediği ve bilimsel yaklaşımların benim-senmediği tespit edilmiştir. Yöneticiler, işgören adayı araştırma ve bulma çalışmaları sonucunda yapılan başvurulan inceleyerek uygun gördükleri adaylarla görüşmekle, onları öznel bir biçimde değerlendirmekte ve seçim kararını vermektedirler.

Staffing process in human resources management: A research in textile and ready-made clothing sector

Staffing process has three steps. Firstly the quality and quantity of the required manpower İn the organization are defined. Secondly by applying some methods, the desired candidates are found from various resources. Finally the applicable person, who will be employed, İs chosen among the candidates. The success of an organization depends on the ability and the success of the human resources. This reality shows the importance of staffing. It could be possible that "right person for the right job" principle by scientific and systematic studies İn staffing process. In this study the importance of staffing process has been emphasized and the level of applying staffing process has been investigated. In the first step, primary problem, "the level of applying staffing process in human resource management in organizations" has been studied and sub problems have been determined. In this quantitative research, the data was collected by the help of interview method. The contents of the data were analyzed. For that reason, the samples were chosen from the small and the medium scaled nineteen organizations in the textile and ready-made clothing sector.At the end of this study, it has been examined that staffing has not been done in a systematic and formal manner İn most of the organizations. Neither they follow the new developments in the management and human resources subjects, nor they appropriate the scientific approaches. Managers examine the job application forms and choose the candidates for an interview. Finally they evaluate and decide the right person in a subjective manner.

___

  • ALP, Tansel: "KOBİ'ler 'insan' Stratejisi Olmadığı İçin Büyüyemiyor", Hürriyet EKOBİ, Kasım 2004.
  • SABUNCUOGLU, Zeyyat; Tuncer TOKOL: İşletme, 5.b., Bursa: İNKAM İnsan Kaynakları Danışmanlık Merkezi, 2003.
  • SOYVER, Haluk; Murat KOCAMAZ: "İşletmelerde Bilgisayar Destekli İnsan Kaynağı Değerlendirme Ve Seçme Süreci", II. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi Bildiriler Kitabı, Kocaeli, 2003.
  • TAVŞANCIL, Ezel; Esra ASLAN: İçerik Analizi ve Uygulama Örnekleri, l.b., İstanbul: Epsilon Yayıncılık, 2001.
  • YILDIRIM, Ali; Hasan ŞİMŞEK: Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri ,4.b.,Ankara :Seçkin Yayıncılık ,2004.