0-6 yaş arası çocuk sahibi annelerin çocuk giysilerinde tercih ettikleri süslemeler ve karşılaşılan sorunlar

Bu araştırma ile 0-6 yaş arası çocuk sahibi olan annelerin giysi seçiminde etkili olan etmenleri ve çocuk giysilerinde kullanılan süslemelerden kaynaklanan problemleri belirlemek amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Araştırma sonucunda; Annelerin büyük bir çoğunluğunun çocuklarının giysilerini satın aldıkları, aldıkları giyside büyük bir çoğunluğu hareket kolaylığı sağlayabilecek olmasına özen gösterdikleri, çocuklarının giysilerini kirlendiğinde değiştirdikleri ve makinede yıkamayı tercih ettikleri, çocuk giysilerinde kullanılan süslemelerde en çok çocuğun hareketlerini sınırlamasına özen gösterdikleri, en çok aplike ile yapılan süslemeleri tercih ettikleri, çocuk giysilerinde kullanılan süslemelerde baskı süslemelerin kabarması sorunuyla karşılaştıkları ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgulara dayalı olarak çocuk hazır giyim üreticilerine önerilerde bulunulmuştur.

The embellishments the mothers having children aged bewteen 0-6 prefer and the problems they encounter in the design of childrens clothes

This study was planned and conducted with the aim of identifying the factors that influence the choice of clothes of the mothers having children aged between 0-6 and the problems occurred by the embellishments utilized in the children's clothes. At the end of the research, it was pointed out that the majority of the mothers had bought their own children's clothes, considered the comfort of the clothes their children preferred, changed their clothes when they were filthy, preferred to wash them in the washing machine, paid so much attention the embellishments in terms of their comfort, preferred to use the embellishments made with aplique the most, the problems they encountered when the embellishments utilized in the children's clothes and printing embellishments were deformed. Some suggestions to the children's clothing manufacturers are made based on the findings acquired.

___

  • ALDRICH, Winifred. Metric Pattern Cutting For Children's Wear. ISBN:0-632-02215-9
  • GÖKLÜBERK ÖZLÜ, Pınar. (2006). Ailelerin Çocuk Giyimi Satın Alma Davranışları ve Markaya İlişkin Görüşleri. Tekstil Maraton Dergisi. Sayı:82, Ocak- Şubat, Adana.
  • KURU, Songül, ÇEĞİNDİR, Neşe. (2001). Çocuk Giysi Tasarımında Kalıp Çizimleri. Gazi Kitabevi, Ankara.
  • SELÇUK, Ziya. (1996). Eğitim Psikolojisi. Pegem Yayınları, Ankara.
  • ŞENER, Fatma. (2000). Çocuk Giyimi. Ya-Pa Yayınları, istanbul.
  • VURAL, Tuba. (1995). Çocuk Giyiminin Ebeveynler Tarafından Algılanma Biçimi ve Giysi Seçiminde Dikkat Edilen Noktalar. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı:3, Haziran, Ankara