Hassas tarım teknolojilerinin üretim ekonomisi ve Ülkemizde mısır üretiminde kullanılabilme olanaklar

Bu çalışmada, hassas tarım teknolojileri uygulamasının, 2002-2008 yılları arasındaki dönemde, değişik alan büyüklüğü ve girdi miktarları için maliyetleri kısmi bütçeleme metodu yardımıyla incelenerek Çukurova Bölgesinde mısır için ekonomik olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Buna yönelik minimum gübre, ilaç ve tohum kullanımıyla elde edilecek tasarruf ile verimden elde edilen gelir hassas tarım yatırım maliyetleriyle karşılaştırılarak ekonomik alan büyüklükleri ile birlikte ortaya konmuştur. Bu dönemde, Avro (€) kuru ve girdi maliyetlerindeki değişime bağlı olarak, hassas tarım yatırım şartlarının değiştiği ve yatırımın bazı yıllarda daha cazip olduğu, son yıllarda, girdi fiyatlarındaki artışa rağmen, teknoloji fiyatlarının azalması sonucu, hassas tarım yatırımının daha cazip hale geldiği tespit edilmiştir. Ayrıca, tarladaki değişkenliğe bağlı olarak + % 5, + % 10, + % 20, + % 50 değişkenlik aralığı içinde duyarlık analizi yapılmıştır. Kombine sistemde, 2008 yılı için 100 ha‟lık alanda, Çukurova Bölgesinde mısır üretiminde % 4,01‟lik denge verim artışıyla ve % 12,02‟lik denge tüm maliyetlerde azaltmayla hassas tarım maliyetinin karşılanabileceği sonucu elde edilmiştir.

The production economics of precision farming and Its possible application for grain corn in Turkey

In this study, it was aimed that whether the application of precision farming in different field scala and farm input level is economical or not in grain corn production in Çukurova region by using partial budgetting method for examining the variable costs in the period of the years between 2002-2008. The revenue obtained from yield and the minimum saving from fertilizer, pesticide and seeds were compared with precision farming initial costs in order to cover the investment together with economical field sizes. It was ascertained that investment conditions of precision farming have changed and investment has become more attractive in some years during this period. Depending on the variation of the input costs and exchange rate of Euro, input prices have increased and technology prices have decreased, the investment of precision farming have become attractive. Moreover, depending on the variability on field, sensitive analysis was made in + % 5, + % 10, + % 20, + % 50 variable intervals. Using combine systems for 100 ha field size, it was concluded that the costs of precision farming can be covered by 4,01% of yield increase and 12,02% of overall cost decrease in grain corn production in Çukurova in 2008.

___

  • Anonim, 2009. € kurları. http://www.tcmb.gov.tr. EriĢim Tarihi: 17.01.2009.
  • Barnard, C.S. and J.S. Nix, 1988. Farm Planning and Control. 2nd Ed., Cambridge University Press. Cambridge, UK.
  • Bilgili, M.E., 2002. Çukurova Bölgesinde 2002 yılı Ana Ürün Mısırın Dekara Ortalama Üretim Girdi ve Maliyetleri (Yayınlanmamış). T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Mersin.
  • Bilgili, M.E., 2003. Çukurova Bölgesinde 2003 yılı Ana Ürün Mısırın Dekara Ortalama Üretim Girdi ve Maliyetleri (Yayınlanmamış). T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Mersin.
  • Bilgili, M.E., 2004. Çukurova Bölgesinde 2004 yılı Ana Ürün Mısırın Dekara Ortalama Üretim Girdi ve Maliyetleri (Yayınlanmamış). T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Mersin.
  • Bilgili, M.E., 2005. Çukurova Bölgesinde 2005 yılı Ana Ürün Mısırın Dekara Ortalama Üretim Girdi ve Maliyetleri (Yayınlanmamış). T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Mersin.
  • Bilgili, M.E., 2006. Çukurova Bölgesinde 2006 yılı Ana Ürün Mısırın Dekara Ortalama Üretim Girdi ve Maliyetleri (Yayınlanmamış). T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Mersin.
  • Bilgili, M.E., 2007. Çukurova‟da Yetiştirilen Bazı Tarım Ürünlerinin 2007 yılı Üretim Girdi ve Maliyetleri. T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Mersin.
  • Bilgili, M.E., 2008. Çukurova Bölgesinde 2008 yılı Ana Ürün Mısırın Dekara Ortalama Üretim Girdi ve Maliyetleri (YayınlanmamıĢ). T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Mersin.
  • Güçdemir, Ġ., U. Türker, A. Karabulut ve Ç. Arcak, 2004. Hassas Tarım Teknolojilerinin Türkiye‟deki Uygulamaları. Toprak Gübre ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü. Ankara.
  • Kıral, T., H. Kasnakoğlu, F. Tatlıdil, H. Fidan ve E. Gündoğmuş, 1999. Tarımsal Ürünler için Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü. Yayın No:37, Ankara, sayfa: 23.
  • Sındır, K.O. ve A.B. Tekin, 2002. Economics of Variable Rate Fertilizer Application. International Scientific Conference, 04-06 April 2002, Rousse, Bulgaria.
  • Stafford, J.V., R.M. Lark and H.C. Bolam, 1998. Using Yield Maps to Regionalize Fields into Potential Management Units. In Precision Agriculture: Proceedings of the 4th International Conference, Part A, St. Paul, MN, July 1998, pp: 225-237.