Domates Sertliğinin Hasarsız Tahmini İçin Renk Değerlerinin Modellenmesi

Bu çalışmada, el tipi renk ölçüm cihazı ile ölçülen renk değerleri (L, a, b) kullanılarak domates kabuk yırtılma kuvveti ve kabuk sertliğinin hasarsız tahmin potansiyeli araştırılmıştır. Denemelerde Bandita F1 çeşidi sera domatesleri kullanılmıştır. Farklı olgunluk seviyelerinde hasat edilmiş olan 238 adet domatesin L, a ve b renk değerleri Minolta CR-400 model renk ölçüm cihazı kullanılarak ölçülmüştür. Domateslerin kabuk yırtılma noktasındaki kuvvet (FR) ve kabuk sertliği (FR/FD) sertlik parametresi olarak ölçülmüş ve renk değerleri ile ilişkilendirilmiştir. Domates sertlik parametreleri ve L, a ve b renk değerleri farklı formdaki çoklu doğrusal regresyon (MLR) modelleri kullanılarak incelenmiştir. MLR kullanılarak geliştirilen model eşitlikte a, b ve ab renk değerleri seçilmiştir. 238 adet domates için elde edilen ortalama sertlik değerleri öncelikle iki gruba ayrılmıştır. Renk ve sertlik verilerinin %70’i kalibrasyon, %30’u da doğrulama (tahmin) veri grupları için kullanılmıştır. Seçilmiş olan model eşitliğin kalibrasyonu 167 adet ve doğruluğu da farklı olgunluk seviyesindeki 71 adet domates örnekleri ile test edilmiştir. Geliştirilen model eşitlikte a, b ve ab renk değerlerinin kullanılması durumunda ölçülen ve tahmin edilen domates kabuk yırtılma kuvveti arasındaki ilişki yüksek bulunmuştur. Ayrıca, kalibrasyon ve doğrulama verileri için belirtme katsayıları (R2) sırasıyla 0.88 ve 0.89 olarak hesaplanmıştır. Bu performans, hasarsız renk ölçümünün domateslerin gerçek zamanlı sertlik tahmininde kullanılabileceğini göstermektedir.

___

  • Baltazar, A., Aranda, J.I., Gonzales-Aguilar, G. 2008. Bayesian classification of ripening stages of tomato fruit using acoustic impact and colorimeter sensor data. Comput. Electron. Agric. 2008; 60: 113-121.
  • Batu, A. 2004. Determination of acceptable firmness and colour values of tomatoes. J. Food Eng. 61(3): 471-475
  • Batu, A., Thompson, A.K., Ghafir, S.A.M., Abdel-Rahman, N.A. 1997. Minolta ve Hunter renk ölçüm aletleri ile domates, elma ve muzun renk değerlerinin karşılaştırılması. Gıda, 22(4): 301-307.
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7050
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Namık Kemal Üniv. Tekirdağ Ziraat Fak.