Anadolu'da doğa turizmi kapsamında doğa yürüyüşü güzergahlarının belirlenmesinde örnek bir çalışma

Anadolu, binlerce yıldan günümüze kadar çeşitli medeniyetlerin kurulduğu ve izlerinin görüldüğü bir coğrafi bölgede bulunması nedeniyle, gerek doğal gerekse kültürel kaynak değerleri açısından oldukça zengindir. Bu bağlamda pek çok turizm türüne de mekan oluşturmuştur. Doğaya dayalı turizm de bunlardan birisidir. Bu makale, Anadolu'da doğa turizmi kapsamında mevcut olarak belirlenen ve uygulanan yürüyüş güzergahlarına alternatif olarak yeni izlerin belirlenmesine yönelik örnek bir çalışmayı kapsamaktadır. İpek yolu üzerinde yer alan ve geleneksel mimari dokusu ile "Dünya Miras Kenti" ilan edilen Safranbolu ilçesine bağlı olan Yörükköyü örnek alan olarak seçilmiştir. Çalışmada; "Coğrafi mekanın her birimi, doğa temelli turizm gelişimine uygun mudur?', "Her yere doğa turizmini sokmak doğru mudur?", "Turizm için hangi yerler seçilmeli, ayrım nasıl yapılmalıdır?" sorularına yanıt aranmaktadır. Çalışmada SWOT Analizi, uzman ve literatür temelli değerlendirme kriterleri doğrultusunda oluşturulan uygunluk analizi ile örnek alan üzerinde doğa turizmine uygun alanlar saptanmıştır. Araştırma sonucunda da doğa turizmine uygun alanlarda farklı amaçlara göre şekillenmiş yürüyüş güzergahları oluşturularak yerel halk ve katılımcı boyutunda öneriler geliştirilmiştir.

A study on the determination of the routes of trekking in Anatolia in the frame of nature based tourism

Anatolia is rich in both natural and cultural source values due to its geografical location where various civilizations were founded in thousands of years. In this concept, many types of tourism are hosted one of which is a type depended on nature. This paper includes a model of determination of new routes of trekking which will alternate the existy ones in Anatolia in the context of nature tourism. The case is the Safranbolu, Yörükköyü which is located on the Silk Road and announced as World Heritage with its architectural texture. Within this study; the answers of these questions: "Is it suitable to implicate the nature depended tourism to everywhere?" "What kind of places should be selected for tourism and how should the seperation be doen?" are searched. Within the study, places suitable for nature based tourism are designated by using SWOT analysis and the suitability analysis which is formed by specialist and literature based evaluation criteria. As the conclusion, different trekking routes for different purposes are designated for local people and the visitors and the suggestions are presented.

___

  • Anonim, 2002. 1/25000 F 29 c1 ve F29 b4 No’lu topoğrafik haritalar. MSB. Harita Genel Komutanlığı, Ankara.
  • Anonim, 2003. 1/25.000 Orman amenajman haritası, Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 2004. 1/25.000 F 29 c1 ve F29 b4 No’lu toprak haritaları. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 2005. Climate and Tourism. http:// www. home.cc. umanitoba.ca/ benbowm climtour.htm. (8.03.2005).
  • Anonim, 2006. Fethiye’den Antalya’ya Likya Yolu. Garanti Bankası, Okyanus Yayın, Ankara. 137 s.
  • Arslan, M., E. Barış, E. Erdoğan, ve Z. Dilaver, 2004. Yeşil yol planlaması: Ankara örneği. Ankara Ün. Bilimsel Araştırma Projesi Kesin Raporu, Proje No: 2000 07 11 032, Ankara.
  • Bolton, M. ed. 1997. Loving them and living them., Wildlife and Ecotourism, Conservation and the use of Wildlife Resources, London, Chapman & Hall Pres. 296 pp.
  • Ceballos-Luscurain, H. 1996. Tourism, ecotourism and protected areas: the state of nature based tourism around the world and guidelines for its development, IUCN, Glant, Switzerland and Cambridge, UK.
  • Hersek, C., A. Özköse, G. Günel, Ş. Meraki, F. Meraki, M. Maden ve F. Öztunç, 1999. Safranbolu Yörükköyü ve mimari dokusu. Safranbolu Geleneksel Yaşam Biçimi ve Evleri. Yörükköyü Kültür Mirasını Koruma Tanıtma ve Dayanışma Vakfı, Kuban Matbaacılık, İstanbul.
  • İslamoğlu, A. H. 2002. Dağ turizmi pazarındaki gelişmeler ve türkiye’nin bu pazardan yararlanabilme olanakları. Türkiye Dağları 1. Ulusal Sempozyumu (25-27 Haziran 2002). T.C. Orman Bakanlığı Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Yayın No: 183, Ankara.
  • Özgüç, N. 1998. Turizm coğrafyası özellikler-bölgeler. Çantay Kitabevi, İstanbul.
  • Kızılırmak, İ. 2006. Türkiye’de düzenlenen yerel etkinliklerin turistik çekicilik olarak kullanılmasına yönelik bir inceleme. Sosyal Bilimler Dergisi. Sayı: 15/ 181- 196s.
  • Tosun, C. ve Y. Bilim, 2003. Alternatif turizm ve turistik ürün çeşitlendirme stratejileri: Hatay Örneği. http://cmyo.ankara.edu.tr/Eiktisad/TURK ONF/. web/Cevat Bilim/Cevat-Bilim.doc.