Avustralya‘da Tatar Toplumu ve Tatarca Eğitimi

Bu makalede Avustralya Tatar diasporasının tarihçesi, eğitim ve kültür faaliyetleri ile dil ve kültürlerini koruma yönünde yaptıkları yayınlar ve diğer faaliyetler genel olarak aktarılmıştır. Avustralya Tatar toplumu dünya üzerinde yayılmış Tatar toplumlarından belki de en genç ve sayı olarak en küçüklerinden birisidir. Bununla birlikte gerek tarihleri gerekse günümüzdeki faaliyetleri ile son derece ilgi çekici olan bu topluluk ne yazık ki bugüne kadar çok fazla akademik çalışmaya konu olmamıştır. İleride yapılacak çalışmalara da yardımcı olabilmek amacıyla bu makale içerisinde konu ile ilgili yapılan tüm çalışmalara atıf yapılmakla kalınmayıp Avustralya Tatar toplumunun üyelerinin yazdıkları ve çeşitli dillerde basılan ya da tercüme edilen eserlere de yer verilmiştir. Görece küçük bir topluluk olan Avustralya Tatar toplumu yaklaşık yedi yüz kişi olan sayısına oranla bir okul, çok sayıda kitap, üç yazar ve bir caminin yanı sıra diğer kültürel aktiviteler ile de son derece canlı bir topluluktur.

The Tatar Community and Tatar Language Education in Australia

The Tatar community in Australia is probably one of the newest among the Tatar diaspora groups in the world. The number of its members is estimated to be around 700, yet the community is very active and vigorous. The Tatars live mainly in Adelaide followed by Sydney. This article gives a general overview of the history, migration issues and current situation of the Tatar community in Australia. It also discusses the literary and educational activities related to the Tatar language and culture organised both by younger and older members of the community. The article is based chiefly on resources provided by the Tatar community in Australia, personal communications and the very few scholarly works available on the topic. As research on this community is scarce, this article hopes to inspire more interest in the interesting diaspora group and its activities.

___

  • Books published by Australian Tatars: http://www.australiantatars.com/books-published-byaustralian- tatars/
  • Chanisheff, Suyungul [Çanışev, Söyüngül] (2008). Gözyaşları İle Islanan Topraklar. Göktürk, N. (transl.).İstanbul: Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı.
  • Chanisheff, Suyungul [Çanışev, Söyüngül] (2016). Sökmeyen Şafaklar. Ankara: Gece Kitaplığı Yayınevi.
  • Community Languages Australia—Languages: https://www.communitylanguagesaustralia.org.au/about-languages/
  • Ding, Mei (2015). “From Xinjiang to Australia: Shifted Meanings of Being Russian”. Inner Asia, 17(2), p. 243–272.
  • Dündar, Ali Merthan (2008). Japonya’da Türk Izleri: Bir Kültür Mirası Olarak Mançurya Ve Japonya Türk-Tatar Camileri. İstanbul: Vadi Yayınları.
  • Dündar, Ali Merthan (2006). Pan-İslâmizm’den Büyük Asyacılığa: Osmanlı İmparatorluğu, Japonya ve Orta Asya. İstanbul: Ötüken Neșriyat.
  • Fitzpatrick, Sheila (2021). White Russians, Red Peril: A Cold War History of Migration to Australia. Carlton: La Trobe University Press.
  • Maski, Aysha & Maski, Ziya (2012). Journey To Freedom: A Brief History And Culture Of Australian Tatars. n.l.: Aysha Maski.
  • Rustam Minnikhanov meets with Tatar Diaspora of Australia: https://prav.tatarstan.ru/eng/index.htm/news/104619.htm
  • Tatar-Bashkurt Ethnic School: http://www.australiantatars.com/tatar-bashkurt-ethnic-school/
  • The first Tatar mosque to open in Australia 13.11.2013. https://tatar-congress.org/en/news/the-first-tatar-mosque-to-open-in-australia/
  • Valiyff, Sofiya (2018). Milli bizäklär belän. [With national ornaments] Kazan: Shkola.
  • Valiyff, Sofiya (2015). Mama / Äniem. [Mother] Kazan: Magarif-Vakyt.