Yapısal olarak farklı özelliklere sahip tabii dolaşımlı güneş enerjili su ısıtma sistemlerinin deneysel karşılaştırması

Bu çalışmada, 0,5 m2 'lik güneş ışını toplama yüzeyine sahip 6 (altı) adet değişik yapı ve özelliklerdeki güneş kollektörlerinin sıcak su hazırlama performansları araştırılmıştır. Yapılan bu deneysel çalışmada sözü edilen 6 (altı) sistem aynı şartlarda denenerek verimleri birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonunda "Depolu tip ışın toplayıcılı sistem" diğer sistemlerin en yüksek olan değerinden %13 daha fazla performans gösterdiği tarafımızdan tespit edilmiştir.

In this work, the performances of hot water preparation of six solar collectors, which have 0,5 m2 solar beam collection surface with different specifications and construction have been investigated.In this experimental study, the 6 systems were tested in experiments and the efficiency of them were compared with each other. At the end of comparison it has been determined that "Tank type beam collection system" had 13% more performance than other systems performances.

___

1. BAYRAM, A., “Farklı Yapım Özelliklerine Sahip Doğal dolaşımlı su ısıtma sistemlerinin Deneysel Karşılaştırılması”, Yüksek Lisans Tezi, G.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Temmuz 2001.

2. EYİCE, S., KÜLÜNK, H., Yeni enerji kaynakları, İstanbul, 1983.

3. ATAGÜNDÜZ, G., Güneş Enerjisi Temelleri ve Uygulamaları, Ege Üniversitesi Yayınları No:2, Ege Üniversitesi Basımevi, 1989, Bornova-İZMİR.

4. Twidell, J.W. and A.D. Weir, Renewable Energy Sources, E. And F.N. Span Ltd., London, 1986.

5. UYAREL, A.Y. ve ÖZ, E.S., Güneş Enerjisi ve Uygulamaları, Emel Matbaacılık Sanayii, Ankara 1987.

6. DOĞAN, H., “Isı Borulu Güneş Kollektörü İle Meyve ve Sebze Kurutulmasında Önemli Parametrelerin Belirlenmesi”, Doktora Tezi, Ağustos 1995.

7. MENLİK, T., “Tabii Sirkülasyonlu Güneş Enerjili Sıcak Su Hazırlama Tesislerinde Direkt ve En Direkt Sistemlerin Performanslarının Karşılaştırılması”, Yüksek Lisans Tezi, G.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ocak 1999.