Gürültünün üretim verimliliği üzerindeki etkilerinin araştırılması

Dünya ülkelerinin günümüzde çözmeye çalıştığı en önemli problemlerden birisi hammadde kaynaklarının tükenmeye doğru gidişi karşısında bu kaynakların en rasyonel şekilde kullanılmasıdır. Yapılacak en doğru davranış, mevcut kaynakları en etkin bir şekilde kullanarak maksimum faydayı sağlamaktır. Tekniğin ve makineleşmenin gelişmesi çalışanları giderek artan bir şekilde işyeri çalışma şartlarının sakıncaları ile karşı karşıya bırakmıştır. Bu faktörlerden biri olan gürültü, kişinin ruh ve beden sağlığını olumsuz yönde etkilemekte, belli seviyeyi aşan gürültüler, dikkat, algılama, çalışma arzusu gibi psikolojik faktörlere olan olumsuz etkileri dolayısıyla çalışma verimliliğini de büyük ölçüde azaltmaktadır. Çalışanla işi ve işyeri iklimi arasında uyumlu bir ilişki kurmayı gaye edinen bu çalışmada gürültü azaltıcı ergonomik tedbirlerle bir yandan çalışanların sağlığı korunmaya çalışılırken, öte yandan üretim zamanı ve verimliliği iyileştirilmeye çalışılmıştır.

An investigation into the effect of noise on production time and productivity

One of the most important problems of today's world is to optimize the use of raw materials that tends to decrease in amount. Therefore, it is very important to use these raw materials in optimum in order to get maximum utility. Workers are faced to untoward effects of production environment as the machines are more frequently used in production. Noise, which is one of these factors, affects the human health both spiritually and physically. If the noise level is above limits then it may reduce the caution, perception, willingness to work and hence the production amount. This study aims a optimum coordination of worker and the workplace as well as production time and productivity.

___

1. Miller, J. D. Effect of Noise on People, J. Acoust. Am. V. 3, s. 56, 1974.

2. Güray, Ö., İşçi Sağlığı Yönünden Gürültünün Etkileri ve Ankara İşyeri Gürültüleri”, A. Ü. Tıp Fakültesi Mecmuası, Sayı: 24, Sayfa:717, Ankara, 1971.

3. Belgin, E., Gürültünün İnsan Sağlığına Etkileri, T.C. Ankara Valiliği, Çevre Koru-ma Vakfı, Kent ve Gürültü Sempozyumu, Ankara, s. 39-46, 1994.

4. Tayyari, F., Smith, J. L., Occuparional Ergonomics Principles and Application, Chapman & Hall,First Ed., London, 1997.

5. Wilson, J. R., Corlett, N., Evaluation of Human Work, Taylor & Francis Ltd., 2 th Ed., London, 1991.

6. Bailey, R. W., Human Performance Engineering, Prentice Hall, 2th. Ed., New Jersey, 1989.

7. Bridger, R.S., Introduction to Ergonomics, Mc Graw Hill Inc., Singapore, 1995.

8. Özalp, N., Şinvari, S., Meslek Hastalıklarında Fiziksel Etkenler, SSK Gn. Md. Yayını, No: 342,Ulucan Mat., Ankara, 1980.

9. Barnes, R., Motion and Time Study, Design and Measurement at Work” 7’th ed., John Wiley, New York, 1980.

10. Şahin, E., İş Etüdü Tekniklerinden Zaman Etüdünün İncelenmesi ve Bir Uygulama, Gazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fak., Endüstri Mühendisliği Böl. (Y. Lisans Tezi), Ankara 1987.

11. Türk-İş, Sendikacılar İçin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Mevzuatı, Türk-İş Yayını, No:155, Ankara, 1984.

12. Şahin, E., Gürültü Kontrol Yöntemlerinin Uygulandığı Bir İş Yerinde Elde Edilen Sonuçlar, 5. Ergonomi Kongresi, İstanbul 1995.

13. Savaş, I., Atlı, K., Sırıken, F., İşe Devamsızlığın Depresyonla İlişkisi, Epidemioloji Araş. Pro., H.Ü. Sağ.Bil.Ens., Ankara, 1991.

14. Dizdar, E. N., Kurt, M, İş Güvenliği, Gazi Üniversitesi Yayınları (2002/111), Kale Ofset, Ankara, 2002.

15. Beck, A.T., Rush, A.J., Show, B.F., Depression Causes and Treatment - The Diagnosis and Management of Depression, Universty of Pensilvania, Philadelphia, 1973.

16. Kurt, M., İş Kazalarının Ergonomik Analizi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara. 1993.

17. Cheremisinoff, P.N., Cheremisinoff P.P., Industrial Noise Control Handbook, Ann Arbor Science Publishers, Inc., An Arbor, Michigan, 1978