Güneş radyasyonu düşük olan bölgelerde ısı pompası sistemi ile kullanma sıcak suyu hazırlanması

Şimdiye kadar güneş kollektörlerinin verimliliğinin artırılması üzerine çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar mevcut güneş radyasyonundan en yüksek verimde yararlanılması üzerinedir. Güneş radyasyonu düşük, yıllık yağış miktarı yüksek olan bölgelerde düz yüzeyli güneş kollektörleri ile kullanma sıcak suyu hazırlamak çok da verimli değildir. Bu çalışmada bu tür bölgeler için ısı pompası sisteminden en yüksek verimde yararlanılarak, en az enerji sarfiyatı ile konutlar için kullanma sıcak suyu hazırlanması amaçlanmıştır. Enerji fiyatlarının giderek arttığı son yıllarda ısı pompaları enerjinin verimli kullanılması açısından önemlidir. Yapılan bu çalışma ile güneş kollektörlerinin çatı üzerindeki görüntü kirliliğine de son verilmesi düşünülmüştür. Güneş kollektörleri ve ısı pompası sisteminin birleşiminden oluşturulan bu sistem, güneşli günlerde güneş kollektörü özelliği ile daha az enerji sarfetmekte, bulutlu ve yağmurlu günlerde de ısı pompası özelliğiyle sıcak su hazırlanmasına imkan tanımaktadır.

Preparation of hot usage water by means of heat pump system in the areas of low sun radiation

There have been various studies conducted on increasing the efficiency of sun collectors. These studies are about utilizing the existing and sufficient sun radiation with the highest efficiency. In the areas where sun radiation is low and the annual rainfall amount is high, preparing hot usage water by means of plain surface sun collectors is not much efficient. In this study it is aimed at utilizing heat pump systorn for such areas with the highest efficiency and preparing hot usage water for residences with the least energy consumption. In recent years, when the energy prices are increasing, heat pumps are very important in using energy efficiently. With this study, also ending the visual mess of the sun collectors on roofs is considered. This system, composing of combination of sun collectors and heat pump system, consumes less energy in sunny days with its feature of sun collector, and, in cloudy and rainy days, enables preparing hot water with its feature of heat pump.

___

Mcgraw-Hill, Dr. Yunus A.Çengel, Dr. Michael A.Boles, "Termodynamics An Engineering Aproach",Copyright 1989.

Stöecker, W. F., Jones, J. W, Refrigetation And Air Conditioning, Mcgraw-Hill, 1985.

Herbert W.Stanfort, Analysis And Design Of Heating Ventilating And Air Conditioning Systems, 1988, Prentice-Hall.

Andrew D.Althouse, Carl H.Turquıst,Alfred F.Braccıano, Modern Refrigeration And Air Conditioning, Copyright 1988,The Goodheart-Willcox Company.

P.L.Ballaney, Refrigeration And Air Conditioning, 6th Edition 1983,Khanna Publishers.

N. Aybers, Soğutma Makineleri 1992, ,İTÜ.

TMMOB, Sıhhi Tesisat Proje Hazırlama Teknik Esasları, Yayın No: 122, 1998.

Öz, E. S., Sıdal, C., Yapıda Sıhhi Tesisat,Birsen Yayınevi, İstanbul, 1998.