Okul öncesi çocuk mobilyaları ile ilgili ebeveyn görüşleri ve öngörülen mobilya tasarım ölçütleri

Bu çalışmada okul öncesi çocuk mobilyası tasarımında yönlendirici olması amacıyla çocuk mobilyaları ile ilgili ebeveyn görüşleri araştırılmış ve bu görüşlere uygun tasarım kriterleri ortaya konmuştur. Araştırmanın amacına uygun olarak, görüşme yapılacak bireylerin bazı demografik özelliklerinin saptanması ve bu bireylerin çocuk mobilyaları ile ilgili görüşlerinin konabilmesine yardımcı olacak bir anket hazırlanmıştır. Bu anket, Hacettepe, Üniversitesi Beytepe Kampusu içerisindeki Beytepe Ana Okulu'nda çocuğu bulunan 120 bireye dağıtılarak doldurtulmuştur. Anketin doğru doldurulması ve çocuğa ait özel bir oda olması şartına göre 85 anket geçerli sayılmış ve değerlendirme kapsamına alınmıştır. Elde edilen verilere göre, çocuk odası mobilyası seçiminde anne-baba-çocuk etkileşimi göreceli bir şekilde ön plana çıkmaktadır. Psiko-seksüel sürece bağlı çocuk gelişimine uygunluk (yeni bir çocukluk dönemine kadar kullanılabilme), dayanıklılık, kullanım emniyeti, çocuk antropometrisine uyum çocuk mobilyalarında en çok aranan özelliklerdir. Bunların yanı sıra, pembe, mavi ve sarı renklerin çocuklar tarafından en çok tercih edilen renkler olduğu saptanmıştır.

Parent opinions on the furniture for nursery children and designing criteria proper to these opinions

In this study, parent opinions were researched for being directive in designing of the furniture for nursery children and furniture designing criteria were put forward proper to these opinions. A questionnaire proper to the aim of study was prepared in order to determine some demographic characteristics, and opinions about the furniture for nursery children of the persons. This questionnaire was completed by the persons that have a child in the kindergarten in Beytepe Campus of Hacettepe University. 85 questionnaires were accepted valid according to the correct completing of the questionnaire and having a special room for the child and they were analysed. According to the data obtained, the interaction of father-mother-child gradually goes to fore in the selection of child furniture. Conformity to child growth proper with psiko-sexual process (Using of the furniture by the child until a new growing period), using safety, adaptation to child anthropometry and durability are the most preferable characteristics of the child furniture. Pink, blue and yellow are the most preferential colors.

___

Yavuzer, H., Çocuk Psikolojisi, Altın Kitaplar Yayınevi, İstanbul, 1984.

Altman, I.,Children And The Environment Newyork: Plenum Press, 1980.

Bozdayı, M. (Önal)., "Children In The Phiysical Environment An Approach To Design For Children A Day-Care Center Proposal İn Beytepe, Ankara", Yüksek Lisans Tezi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, 1988.

Curaoğlu, F., (Doğramacı), "3-6 Yaş Grubunda Çocuk Odası Mobilyasına Ve Tasarım Ölçütlerine Bir Yaklaşım", Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1994.

Doğanay, J., "Anasınıfına Devam Eden Çocukların Ebeveynlerinin Çocuk Oyun Ve Oyuncakları Hakkındaki Görüşlerinin İncelenmesi", Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Abd., 1998.

Akyüz, İ., "Mobilya Tercihinde Tüketici Davranışlarının Cinsiyet Açısından Araştırılması (Trabzon İli Merkez İlçe Örneği), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998.

Konrot, M., "Okul Öncesi Çocukların Oyun Odası Duvarları İçin Seçtikleri Renkler", Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 1989.

Sümer, E., "Çocukların Dekoratörü", Hürriyet Cumartesi Eki, 3 Ocak, 2004

Aydınlı, S., "Mekansal Değerlendirmede Algısal Yargılara Dayalı Bir Model", Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, 1986