PLC kontrollü sürtünme kaynak cihazı tasarımı ve uygulaması

Bu çalışmada laboratuar boyutlu bir sürtünme kaynak cihazının programlanabilir lojik kontrolör (PLC) kullanılarak kumanda edilmesi araştırılmıştır. Sürtünme kaynak makinesinin otomatik olarak çalıştırılabilmesi için gerekli olan otomasyonu sağlayan Merdiven Diyagramı bilgisayar ortamında hazırlanıp test edildikten sonra PLC'ye yüklenmiştir. Laboratuar boyutlarında geliştirilmiş olan sürtünme kaynak cihazı tahrik motoru, fren, dönen ve sabit parça aynaları ile hidrolik ünite gibi ana elemanlardan oluşmaktadır. Sürtünme süresi, sürtünme basıncı, yığma süresi ve yığma basıncı gibi kaynak parametrelerinin uygulanma süreleri yazılan program yardımıyla hassas bir şekilde ayarlanmıştır. Yapılan çalışma sonunda PLC kontrollü kumanda devresinin başarı ile çalıştığı sürtünme kaynaklı birleştirme sonuçlarından da görülmüştür.

PLC controlled friction-welding machine design and application

In this study, controllability of laboratory-sized a friction-welding machine using Programmable Logic Controller, (PLC) has been investigated. For automatic working of friction welding machine required Ladder Diagram providing automation, has been prepared and tested in PC and then loaded to the PLC. The laboratory-sized friction-welding machine was composed of motor, brake, rotary and constant samples late pliers, and hydraulic unit. Welding parameters such as friction time, friction pressure, forge time and forge pressure has been adjusted sensitively by PLC programme. At the end of the experimental study it is observed that PLC controlled system has been worked successfully.

___

1. Sluzalec, A., “Solution of Thermal Problems in Friction Welding”, Int. J. Heat Mass Transfer, Vol.6, No.6, p1583-1587,1993.

2. Dabak, S., “Sürtünme Kaynak Makinası İmali SAE 8620-1040 Malzemelerin Kaynağı ile Mekanik ve Metalografik İncelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995.

3. Ateş, H., Kurt, A., Türker, M., “Sürtünme Kaynağı”, TMMOB Kaynak Teknolojisi II. Kongre ve Sergisi, Ankara, Kasım 1999.

4. ASM Handbook, “Welding, Brazing and Soldering”, Vol.6,1993.

5. Spindler, D.E., “What Industry Needs To Know About Friction Welding”, Welding Journal, p34-42, March 1994.

6. Kurtalan, S., “PLC ile Endüstriyel Otomasyon”, Birsen Yayın Evi, İstanbul,1999.

7. Coşkun, İ., Saygın, A., “Programlanabilir Lojik Kontrolör (PLC) ile Serada Sıcaklık Kontrolü”, G.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Cilt. 14, No. 4, s. 1235-1250, Ekim 2001.

8. Metals Handbook, “Mechanical Properties”, 1985.
Technology-Cover
  • ISSN: 1302-0056
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: KARABÜK ÜNİVERSİTESİ