Helisel borularda akış ve ısı transferinin incelenmesi

Bu çalışmada, helisel borulardaki sürtünme faktörü ve ısı transferi deneysel olarak incelenmiştir. Yapılan ölçümlerde helisel borudaki sürtünme katsayısı değerleri hesaplanmış ve düz bir borudaki laminar ve türbülanslı akıştaki sürtünme katsayıları ile mukayese edilmiştir. Sabit ısı yükü (20, 30 ve 60 W) değerleri için, helisel borudaki ortalama Nusselt Sayısının Dean Sayısı ile değişimi grafiklerle verilmiştir. Ayrıca, helisel boru ile düz boru içerisindeki ısı transfer katsayılarının Reynolds Sayısı ile değişimi karşılaştırılmıştır. Helisel borudaki ısı transfer katsayısının düz borudaki ısı transfer katsayısından yaklaşık olarak %23 daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

The investigation of fluid flow and heat transfer in helical coiled tubes

In this study, the friction factor and heat transfer have been investigated in helical coiled tubes. The friction factor values have been calculated in helical coiled tubes and these values have been compared with friction factor of laminar and turbulent fluid flow in a smooth tube. The variation of average Nusselt number with Dean number is given by graphics. Moreover, the heat transfer coefficients in helical coiled and smooth tubes have been compared with variation of Reynolds number. Heat transfer coefficient in helical coiled tubes have been determined larger percent of 23 than smooth tubes approximately.

___

[1]. Dağsöz, A.K. Isı Geçişi transferi,Emre Matbaacılık, İstanbul, 1990.

[2]. Kakaç, S., Shah, R.K. and Aung, W., Handbook of Single-Phase Convective Heat Transfer, John Wiley, New York, 1987.

[3]. Janssen, L.A.M. and Hoogendoorn, C.H., Laminar Convective Heat Transfer in Helical Coiled Tubes, Int.J. Heat and Mass Transfer, Vol.21, pp.1197-1206, 1978.

[4]. Singh, S.P.N. and Bell, K.J., Laminar Flow Heat Transfer in Helically-Coiled Tube, Int. Heat Transfer Conference, Tokyo, 1974.

[5]. Jensen, M.K. and Bergles A.E., Critical Heat Flux in Helically Coiled Tubes, Trans. of ASME, Vol.103, pp.660-666, 1981.