Bilyalı santrifüj kavrama karakteristiklerinin araştırılması için deney seti tasarımı

Santrifüj kavramalar yük momentinin büyüklüğüne göre, belirli bir devir sayısında kendiliğinden devreye giren ve sürtünme ile moment ileten kavramalardır. Bu kavramalar elektrik motorunun yük altında harekete başlaması istenen yerlerde, bu amaca uygun olarak görev yapabilmektedir. Bu çalışmada tasarımı yapılarak imalatı gerçekleştirilen bir bilyalı santrifüj kavramanın performans karakteristiklerinin tayini için bir deney düzeneği hazırlanmıştır. Deney düzeneği elektrikli dinamometre, çizici, V kayış kasnağı ve elektrik motorundan meydana gelmektedir. Deneylerde, devir sayısı ve bilya kütlesi değişimlerindeki kayma momentleri ölçülmüştür.

An experiment set design to investigate of the characteristics of a ball centrifugal clutch

Centrifugal clutches are the clutches which run automatically at a certain rotation speed depending on the magnitude of the load torque and transmitted this torque by friction. These clutches can be able to task as fitting to this aim, where wants to starting under the load of electricity motor. In this study an experimental set was prepared to determine the performance characteristics of a ball centrifugal clutch designed and produced. The set consist of an electrical dynamometer, plotter, V belt pulley and an electricity motor. In the experiments, the slipping torques in changes the ball mass and rotation speed were measured.

___

John, St., Richard, C., "Centrifugal Clutch Has Gentle Touch", Power Transmission Design, vol. 17, pp. 40-42, 1975.

Türkbay, İ., "İki Fazlı Aktarıcılı Kavramaların Karakteristiklerinin Matematiksel ve Deneysel Araştırılması", Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001.

Schalitz, A., Kupplungs-Atlas. A. G. T. Verlag Georg Thum. Wurtt, 1968.

Dittrich, O., Schumann, R., Anwendungen der Antriebstechnik Band II: Kupplungen Graphischer Betrieb. Mainz, 1974.

Goodling, E.C., "Fighting High Energy Costs With Centrifugal Clutches", Machine Design, vol. 46, pp. 119-124, 1974