Kayseri Kırsalı’ndaki Yığma Konutlar İçin Duvar Tipi Önerisi

Nüfusunun %35’inin kırsal alanlarda yaşadığı ülkemizde sürdürülebilir kırsal kalkınma giderek önemi artan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomik, toplumsal ve çevresel boyutları olan sürdürülebilir kırsal kalkınmada, en önemli sorunlardan biri kırsal alandaki mevcut yapıların sürdürülebilirliği ve bununla birlikte yeni yapılaşmalarda yerel mimarlık ve yapım geleneklerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır. Bu çalışmada sürdürülebilir kırsal kalkınma kavramı ve ülkemiz için önemi tanımlandıktan sonra, sürdürülebilir kalkınmada önemli bir yeri olan konut sorunundan söz edilmektedir. Çalışmanın amacı ise 2008 yılında, MSGSÜ ile TC. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı arasında “Kırsal Alanda Yöresel Mimari Özelliklerin Belirlenmesi, Rehber Bir Kitap ve Örnek Projelerin Oluşturulması” projesi ile yapılan çalışmalara ek olarak, bu yörede yapılacak konutlarda uygulanabilecek bir duvar tipi önerisi ortaya koymaktır. Çalışmada sırasıyla şu aşamalar yer almıştır: Yapı malzemelerine yönelik analiz ve değerlendirmelerin yapılması, duvar tipi için önerilen yapı malzemelerinin özelliklerinin tanıtılması, yapı elemanlarının kuruluş özelliklerinin açıklanması, sonuç ve değerlendirme.

Sustainable rural development is becoming more important day by day in our country where 35% of the population lives in rural areas. In the sustainable rural development that have economical, social and environmental dimensions, one of the most important problems is maintaining the sustainability of the existing buildings in the rural areas and sustainability of the local architecture traditions in the new buildings. In this study, after the importance of the sustainable rural development concept and rural housing problem in our country emphasized. The aim of the study is to determine a masonry wall type for rural housing in the case of Kayseri. Phases of the study are as follows: Analysis and evaluations for local construction materials and introducing properties of the proposed building materials, determination of the construction system principles, results and evaluation

___

  • Arsan Durmufl, Z. 2008. Türkiye’de Sürdürülebilir Mimari. Mimarl›k 340, s. 21-30.
  • Büyükm›hç›, G. 2006. Kayseri’de Yaflam ve Konut Kültürü. Erciyes Üniversitesi Yay›nlar›, Kayseri.
  • Ciravo¤lu, A. 2008. Sürdürülebilir Mimarl›k: Eskimifl Kavray›fllarla Yeni Söylemler Aras›nda, Mimarl›k 340.
  • Çorapç›o¤lu, K., Çak›r, S., Aysel, N.R., Görgülü, H.C., Kolbay, D., Seçkin, P.N. 2008. Yöresel K›rsal Mimari Kimlik. TC Bay›nd›rl›k ve ‹skan Bakanl›¤› Teknik Araflt›rma ve Uygulama Gn. Md., MSGSÜ Döner Sermaye ‹flletmesi Md., ‹stanbul.
  • T.C. Baflbakanl›k Afet ve Acil Durum Yönetim Baflkanl›¤› 2007. Deprem Bölgelerinde Yap›lacak Yap›lar Hakk›nda Yönetmelik (DBYYH), Ankara.
  • Devlet Planlama Teflkilat› (DPT) 2000. K›rsal Kalk›nma Ö‹K Raporu. Sekizinci Befl Y›ll›k Kalk›nma Plan›, Ankara.
  • Devlet Planlama Teflkilat› (DPT) 2006. Ulusal Kalk›nma Stratejisi, Ankara.
  • Emina¤ao¤lu, Z., Çevik, S. 2007. K›rsal Yerleflmelere ‹liflkin Tasar›m Politikalar› ve Araçlar. Gazi Üniver sitesi Mühendislik-Mimarl›k Fak. Dergisi. Cilt 22, No.1, s. 157-162.
  • Geray, C. 2009. Türkiye’de K›rsal Geliflme Yöneltilerinin Dayanmas› Gereken Toplumsal, Ekonomik ve Tüzel Temeller. Mülkiye. Cilt XXIII, Say›: 217, s. 119-140.
  • Görgülü, H.C. 2010. Kayseri K›rsal›nda Yeni Yap›lacak Konutlara Yönelik Yap›sal Bir Model Önerisi, Yay›nlamam›fl yüksek lisans tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yap› Bilgisi Program›, ‹stanbul.
  • Gülçubuk, B. 2008. K›rsal Kalk›nma: Kavramlar, Uygulama Esaslar› ve Dikkat Notlar› [çevrimiçi]. Eriflim yeri:http://agri.ankara.edu.tr/economy/1184_kir salkalkinma.doc [Eriflim tarihi: 17 Kas›m 2009].
  • Gündüz L. ve Y›lmaz, ‹. 2001. Orta Anadolu Pomza Oluflumlar›n›n Endüstriyel Olarak Kullan›labilirlik Ölçütleri. TUMAKS, s.l.
  • Kibert, C. J. 2005. Sustainable Construction:Green Building Design and Delivery. John Wiley and Sons. Londra.
  • Mutlu, S. 2005. Türkiye’nin Do¤al Tafllar›n›n Yörelerine Göre Da¤›l›m›, Yap› Endüstri Merkezi, ‹stanbul.
  • Söke, H., Pamukçu, Ç., Yalç›n, N., Seçer, T. 1997. Pomza ve Yap› Malzemesi Olarak Kullan›m Olanaklar›. ‹çinde: Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu 16-17 Ekim, 1997. ‹zmir.
  • fiimflek, O., Sancak, E., Erdal, M., Bolat, H. 2007. Bims Agregas› ile Üretilen Silis Duman› Katk›l› Tafl›y›c› Hafif Betonlar›n Konut Üretiminde Kullan›labilirli¤inin Araflt›r›lmas›. New World Sciences Academy, Cilt 2 (4).
  • TSE. 2008. TS 825 Binarlarda Is› Yal›t›m Kurallar›. Türk Standardlar› Enstitüsü, Ankara
  • Türkçü, H. Ç. 2004. Yap›m ‹lkeler- Malzemeler- YöntemlerÇözümler. Birsen Yay›nevi, ‹stanbul.
  • Vanegas, J., DuBose, J., Pearce, A. 1995. Sustainable Technologies for the Building Construction Industry. Proceedings of the 1995 Symposium on Design for the Global Environment, 2-3 November, 1995. Atlanta, G.A.