Türkiye’de Yaplan Hassas Tarm Çalmalarndan Bir Örnek Uygulama

Öz Teknolojik ve bilimsel yeniliklerin ve deiimlerin tarmn hizmetine sunulmas gerçei vegerei ile tarm her zaman en önemli uralardan biri olmutur. Üretimi daha rasyonel klacak olanbu kültürel tedbirlerin dnda, youn teknoloji isteyen baz çalmalar vardr ki tarmsal üretimiarttrmak, kendi kendine yeten bir ülke olma özelliimizi devam ettirebilmek ve çevre duyarltarmsal üretim için yeni teknik ve teknolojilerin kullanlmas gerekmektedir. Bu teknolojilerinbanda gelen Hassas tarmn ekonomik olarak pratikte uygulanabilmesi, arazideki deikenliinfarkl girdi kullanmn mümkün klacak yeterli büyüklükte olmas artna baldr. Özellikle kârllk veçevresel etkiler tarmla uraanlar yeni teknolojileri adapte etmeye yönlendirmektedir. Bununiçinde üretim srasnda ortaya çkan deiken maliyetlerde bir azaltmaya gitme yolunda hassastarm uygulamalar çk yolu sunmaktadr. Bu çalmada, deiken oranl gübre uygulamasnn çiftçiartlarnda elde edilen tasarruflarn ve yatrm maliyetinin karlanmas noktasnda ekonomik olupolmayacann belirlenmesi amaçlanmtr. Çalmada msr üretimi için 160 ha’lk bir alandayaplacak hassas tarm yatrmlarnn ilk ylnda karlanabilecei ortaya konmutur. Yaplan araziuygulamalarnda deiken oranl fosfor ve azot gübrelemelerinden önemli tasarruflar elde edilmitir.Bu makalede hassas tarm uygulamalarnn Türkiye’den bir örnei olan Adana bölgesinden eldeedilen sonuçlar paylalmtr.
Anahtar Kelimeler:

Hassas tarm uygulamalar

___

Güçdemir, . H., Türker, U., Karabulut, A., Arcak, Ç. 2004.

Gübreleme teknolojilerindeki yenilikler (Hassas tarm uygulamalar) ve bunun tarmsal üretime etkileri üzerine bir çalma. 3. Ulusal Gübre Kongresi “Tarm Sanayi Çevre” ,Editörler M.R. Karaman, A.R. Brohi, Bildiri Kitab Cilt 1. Sayfa 1005-1014, 11-13 Ekim 2004 Tokat.

Güçdemir, . H., Türker, U., Karabulut, A., Usul, M., Bozkurt, M., Arcak, Ç., 2008. Çukurova msr tarmnda hassas tarm teknikleri kullanarak deiken oranl gübre uygulamalar . 4. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi., Editör Prof. Dr. Sait Gezgin, Bildiriler Kitab sayfa 116-125., 8 – 10 Ekim 2008, Konya.

Özgüven, M. M, Türker, U. 2010. Application of Precision Farming in Turkey, Comparative Analysis of Wheat, Cotton and Corn production. Tarm Makinalar Bilimi Dergisi (Journal of Agricultural Machinery Science). ISSN:1306-0007, Vol.6 (2):127-135.

Türker, U. 2001. Hassas Tarm Teknii. Türk-Koop Ekin, 16:100-106.

Türker, U. ve Güçdemir, ., 2004. Atatürk Orman Çiftliinde Nadas-Tahl Sisteminde Küçük Ölçekli Alansal Deikenli in Hassas Tarm Teknolojilerinden Yararlanarak Belirlenmesi Üzerine Bir Aratrma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarm Bilimleri Dergisi, 10(3): 305–312.

Türker, U. 2005. Determination of Spatial Weed Variability for Precision Spraying. Journal of Agricultural Sciences (Tarm Bilimleri Dergisi) (ISI). Vol:11, No:4, Sayfa:442- 447. ISSN:1300-7580.