Türkiye'de Hayvansal Üretim ve Hayvancılık İşletmelerinin Özellikleri

Türkiye tarımında hayvancılık sektörü önemli bir yere sahiptir. Küçükbas ve büyükbas hayvancılık isletmelerinin önemli sorunları bulunmaktadır. Avrupa Birligi'ne uyum çalısmalarında, Türkiye hayvancılık isletmelerine hem ekonomik önemleri, hem de Türk gıda güvencesi açısından ayrı bir önem verilmesi gerekmektedir. Bunun için üretim ve pazarlama yapıları düzenlenmeli, özellikle isletmelerin örgütlenmeleri desteklenmelidir. Isletmelerin en uygun ekonomik büyüklüge ulastırılması düsünülmelidir. Hayvancılık isletmelerinin gıda sanayi ile iliskileri gelistirilmelidir.

Animal Production in Turkey and the Features of Animal Farm

Animal sector has an important place in Turkish agricultural. Farm (cattle and sheep, goat) which produce animal products have important problems. It is thought that they need supporting, both their economic capacities and Turkish food confidence in which studies of EC membership. For this reason, their production and marketing structure should be organized, and their organization should be supported. Farm must be reach to optimal economic scale. It is conclusion that their relationship with food industry must be enlarged.

___

ANKARAYEM SAN. A.S Kayıtları, 2004,Süt yemi Fiyatları.

ANONIM,(1995) Devlet Bakanlıgı, “Hayvancılıgımızda Reform Tedbirleri”, Ankara.

Benli, E,.2003. Http://www.zmo.org.tr /etkinlikler/ abgst03/14.pdf

BERKSAN, F.,1995. Türkiye'de et koyucuculugu ve ıslah çalısmaları. Türkiye Hayvancılıgının Yapısal ve Ekonomik sorunları Sempozyumu, Izmir 27-29 Eylül 1995. Ege Üniv. Ziraat Fak. Tarım Ekonomisi Dernegi. T.C.Ziraat Bankası Kültür yayınları 27.

ERKUS,A.,ÖZÇELIK,A.,FIDAN,H.,2001. Tarım Ve Köyisleri Bakanlıgı Apk Kurulu Baskanlıgı'nca Yürütülmekte Olan“Il Ve Bölgelere Göre Optimum Isletme Büyüklüklerinin Tespiti” Konulu Proje Kapsamında Hazırlanan “Bölgelere Göre Yeter Gelirli Isletme Büyüklüklerinin Tespiti”ne Iliskin Rapor,Ankara

ERTÜRK, E., VE TAN, S,2001. Süt ve süt mamulleri durum raporu,Panel, Süleyman Demirel ÜniversitesiYay.2001, S:5.

ET VE BALIK ÜRÜNLERI A . S Kayıtları,2004,

EUROSTAT,2001.

FIDAN,H.,Türkiye'de Süt Üretimi,Tüketimi ve Dıs Ticaret Dengesi,Ziraat Mühendisligi, Sayı:320, Nisan 1999.

KONYATICARETBORSASI, 2004.Ortalama HMS Fiyatları

T.C. Z IRAAT BANKASI,2 0 0 5 . Yayınlanmamıs tarımsal veriler, TC.Ziraat Bankası Genel Müdürlügü Kayıtları,Ankara

TALIM, M., ve G. SANER,1995. Türkiye'de hayvancılık isletmelerinin yapısal durumu ve sorunları, Türkiye Hayvancılıgının Yapısal ve Ekonomik Sorunları Sempozyumu, Izmir 27-29 Eylül 1995, TC. Ziraat Bankası Kültür Yayınları No:27.

TARIM VE KÖYISLERI BAKANLIGI, KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜGÜNÜN 1998, Gıda Envanter Kayıtları

TUIK,2007. Tarımsal Göstergeler. Türkiye Ulusal Istatistik Kurumu.Www.tuik.gov.tr

TZOB,,2005. Türkiye Kırmızı Et Hayvancılıgı Raporu

TZOB,,2005/a. Ülkemiz Süt Hayvancılıgında Mevcut Durum, SorunlarVe Öneriler

18/12/2005 Sabah Gazetesi