Türkiye ve Avrupa Birliğinde Tarımın Örgütlenme Deseni ve Tarımsal Kooperatifler

Avrupa Birligi(AB) ile müzakere sürecinde en önemli konuların basında Tarım sektörü gelmektedir. Türkiye'de tarım sektörünün çözülmesi gerekli sorunlarının basında da üretici örgütlerinin durumu yer almaktadır.Avrupa Birligi üyelerinin ve Türkiye Tarımsektörünün örgütlenme deseninde, örgüt yelpazesinin çok genis oldugu görülmektedir. Ancak, Türkiye'de tarım sektöründe mevcut organizasyon modellerinin yeterli ölçüde etkin olamadıkları ve mevcut organizasyonlar açısından bir kavram karmasasının oldugu söylenebilir. Bu çalısma ile, Avrupa Birliginde Tarım sektörünün genel örgütlenme deseni verilmeye çalısılmıs ve bazı ülkelerdeki örgütlenme yapısı detaylı olarak ele alınmıstır. Bunlardan yararlanarak, Türkiye'deki örgütlenme deseni verilerek, tarımüreticisinin örgütlenmesinde yasanan sorunlar ortaya konulmus, AB üyeligi sürecinde bu konuda alınması gerekli önlemler sıralanmıstır.
Anahtar Kelimeler:

tarım ekonomisi, Türkiye

Cooperation Pattern of Turkish and European Union Agriculture and Agricultural Cooperatives

Agricultural sector is the most important sector between Turkey and EU in the negotiation process. The problem, which is needed to be solved, is relating with the situation of farmer organizations inTurkish agriculture. Both, inTurkey andEUcovers so wided perspectives of farmer organizations. But, especially in Turkey, It could be said that this organizations aren't effective and there are some complexity on their values. In this paper, general outlook of agricultural organisation models are tried to explain in EU and more detailed information for the some member coutries are examined. The features of organisations in Turkish agriculture and faced problems needed to be solved and some precautions are listed in the light of cooperation in EU agriculture.

___

Anonim,2 0 0 3 . Avrupa Birliginde Kooperatifçilik, Türkiye Koop Yayını 10, Egitim Dizisi 9,Ankara.

Demirci, R., Tanrıvermis, H., 2005.Türkiye'de Üretici Örgütlenmesinde Tarım Kooperatifleri ve Tarımsal Üretici Birlikleri: Örgütler Arası Iliskiler, Rekabet ve Sorunlar, 18.Milletlerarası Türk Kooperatifçilik Kongresi,Ankara.

Inan, I., H.,2004. Türkiye'de Tarımsal Kooperatifçilik ve AB Modeli, Istanbul Ticaret Odası Yayın No: 2004-40, Istanbul.

Koçtürk, O.,M.,1995. Türkiye'de Çiftçi Organizasyonlarının Genel Görünümü ve Ege Bölgesinde Seçilmis Bazı Illerde Çiftçi Örgütlenmesi Düzeyi Üzerine Bir Arastırma, Basılmamıs Doktora Tezi, Ege Ünv.Fen Bil. Ens., Bornova, Izmir.

Official Journal of the European Union 18.08.2003, L207/1, Council Regulation (EC) No 1453/2003, on the Statute for a European Cooperative Society.

Tanrıvermis, H. ve Demir,E., 2005.Türkiye'de Tarımın Kredi Sorunu ,Kredi Kooperatifçiligi ve Yeniden Yapılandırma Geregi Üzerine Bir Inceleme , 18.Milletlerarası Türk Kooperatifçilik Kongresi,Ankara.

T.C.Resmi Gazete,11.06.2005 tarihli ve 5355 Nolu Mahalli Idare Birlikleri Kanunu

Varol, A.,2005. Dünden Bugüne Ortak Tarım Politikası ve AB Tarımının Yönetim Sorunları . (Www.zmo.org.tr/ etkinlikler/abgst03/08.pdf)

Yercan, M.,2003. Türkiye'de Tarım Satıs Kooperatifleri ve Bazı Tarım Satıs Kooperatifleri Birliklerinin Finansal Yapısı Üzerine Bir Arastırma, Inci Ofset, Bornova- Izmir.

www.tarim.gov.tr;

www.cogeca.be;

www.ceja.org;

www.turkish.org.tr;

www.dgrv.org;

www.hakis.org.tr;

www.dardni.gov.uk;

www.sanayi.gov.tr;

www.zmo.org.tr

www.tarimkredi.org.tr;

www.sendika.org;

www.dsymb.org.tr;

www.tzob.org.tr;