Kahramanmaraş İlinde Dondurma İşletmelerinin Yapısal Analizi

Bu çalışmada, Kahramanmaraş ilinde dondurma sanayisinin üretim ve işgücü yapıları, pazarlama, gıda güvenliği ve işletmelerin genel ve çevresel yapılarıyla ilgili konumları araştırılmıştır. Araştırma bulgularına göre, incelenen dondurma işletmelerinin %50’sinin son 10 yıldır faaliyette oldukları, işletmelerin kapasite kullanım oranının %35 olduğu belirlenmiştir. İşletme yöneticilerinin %70’inin gıda güvenliği konusunda herhangi bir eğitim hizmetinden yararlanmadıkları, işletmelerin %70’inde çalışanların portör muayenesinin düzenli bir şekilde yapıldığı ve işletmelerin %50’sinin bir laboratuvara sahip olduğu tespit edilmiştir. Süt temininde karşılaşılan en önemli problemlerin; sütün işletmeye ulaşıncaya kadar bozulması ve süte hile (süte su katılması, soda katılması, sahlep katılması v.b.) karıştırılması olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin pazarlama konusunda başta piyasada haksız rekabet olmak üzere, iyi bir pazarlama faaliyetinin olmaması, tahsilâtın zamanında yapılamaması ve marka bilinirliklerinin yeterli olmaması gibi sorunlarla karşılaştıkları belirlenmiştir. Dondurma sektöründe, incelenen işletmeler arasında rekabetin yoğun olduğu ve bu rekabetin de ağırlıklı olarak fiyatta yoğunlaştığı ve pazarlamanın da etkili olduğu belirlenmiştir.

___

  • Anonim. 2010. 2009 Yılı Gıda Sanayi Envanteri. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayınları. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • ASÜD, 2010. Dünya ve Türkiye Süt Endüstrisi Raporu. Ankara.
  • (http://www.asuder.org.tr/sutenvanteri/sut_raporu_yayin_mart_2010.pdf)
  • Bahadır, B., Ocak, S. 2008. Türkiye’de Süt ve Süt Ürünlerinde Gıda Güvenliği. VIII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi Bildirileri: Bursa. s. 450–460.
  • Çelik, M. 2002. Batı Akdeniz Bölgesinde Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün Stratejik Durum Analizi ve Gelişme Olanakları. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (4) : 43–83.
  • Kara, M. 2000. Isparta İli Süt Ürünleri İşletmelerinin Yapısal Analizi ve Gelişim Stratejileri. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Y. C.5, S.1 s. 163–174.
  • Paksoy, M. Akbay, C. 2008. Kahramanmaraş Dondurması Sanayisinin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri. VIII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi Bildirileri. Bursa. s. 286–292.
  • Tuncel, B 2008. Türkiye’de Çiğ Süt Piyasasının Oluşumu, Sektörün Mevcut Durumu ve Organizasyon Yapısı: Batı Akdeniz Bölgesi(BAB) Örneği. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Antalya.
  • TÜİK, 2015. Hayvansal Üretim İstatistikleri. www.tuik.gov.tr
  • Uzmay, A., Koyubenbe, N. ve Konca, Y. 2006. İzmir İlinde Süt ve Süt Ürünleri İşleyen ve Pazarlayan İşletmelerin Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 43 (3) : 43-53.