Göksu Deltasında Çeltik Yetiştiriciliği Yapan Üreticilerin İklim Değişikliği Algısı ve İyi Tarım Uygulamaları Yapmalarında Etkili Faktörlerin Belirlenmesi

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki 14 Ramsar alandan biri olan Göksu Deltasında, İyi Tarım Uygulamaları (İTU) yapan çeltik üreticilerinin iklim değişikliği ve etkileri ile ilgili algılarının belirlenmesi ve İTU yapılmasında etkili faktörlerin tespit edilmesidir. Çalışmanın ana kitlesi tam sayım yöntemi ile belirlenmiştir. Üreticilerin %30’u iklim değişikliğini “ani hava değişimleri” olarak %20’si ise “mevsimlerin değişmesi” olarak açıklamaktadır. Üreticilerin %72.5’i iklim değişikliğinin tarım için çok önemli olduğunu belirtmekte ve %42.5’i iklim değişikliğinin tarımda yapacağı etkinin verim düşüklüğü olduğunu düşünmektedir. Üreticilerin yalnızca %20’si çeltik yetiştiriciliğinin iklim değişikliğine sebep olabileceği görüşünde olup %70’i çevreye ve iklim değişikliğine daha duyarlı farklı bir yetiştirme yöntemine (SRI: System of Rice Intensificatıon) geçebileceğini belirtirken, %30’u mevcut üretim şeklini değiştirmeme eğilimindedir. Üreticilerin farklı bir çeltik yetiştirme yöntemine (SRI) olumsuz bakmalarındaki en temel etkenin genel anlamda yeni yöntemle ilgili tecrübe ve bilgi eksikliği olduğu tespit edilmiştir. Üreticilerin İTU yapmalarındaki en etkili faktör ÇATAK desteği (3. Kategori) olarak belirlenmiştir.

___

  • Anonim, 2014. Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı. http://karaman.tarim.gov.tr/Belgeler/2014/HAZIRAN/catak_programi.pdf. Erişim: 05.03.2016
  • Anonim, 2016. İklim Değişikliği CEO Algı Araştırması. Bölgesel Çevre Merkezi.https://recturkey.files.wordpress.com/2016/11/iklim_degisikligi_ceo_algi_arastirmasi_sonuc_raporu_vf.pdf.
  • Albayrak, A. N. ve Atasayan, Ö. 2015. Yerel Düzeyde İklim Değişikliğinin Farkındalığı Analizi/Gebze Örneği. Gazi Üniversitesi. International Sustainable Buildings Symposium. 2015. Ankara.
  • Denef, K., S. Archibeque, and K. Paustian, 2011. Greenhouse Gas Emissions from U.S. Agriculture and Forestry: A Review of Emission Sources, Controlling Factors.
  • IPCC, 2014. Climate Change 2014. Mitigation of Climate Change.
  • Hasdemir, M. 2011. Kiraz Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamalarının Benimsenmesinin Etkileyen Faktörlerin Analizi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Ankara.
  • Kük, M. 2008. “Avruba Birliği’nde Çevreye Duyarlı Tarım Politikaları ve Türkiye’nin Durumu”. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Çevre Bilimleri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara.
  • Prasad, S. 2006. System of Rice Intensification in India. Innovation History and Institutional Challenges.
  • Selveraju, R. 2013. System of Rice Intensification (SRI). Climate, Energy and Tenure Division (NRC), FAO.