Tuzluluk ve su miktarlarının Macar fiği (Vicia pannonica, Crantz) verimi ve toprak tuzluluğuna etkisi: I. Yıkama uygulanmayan koşul

Bu çalışma Macar fiği (Vicia pannonica, Crantz) bitkisinde sulama suyu tuzlulukları ve su miktarlarının bitki verimi ve kalitesi ile toprak profil tuzlulaşması üzerine olan etkilerini ortaya koymak amacıyla serada, 35cm çapında ve 65cm yüksekliğinde PVC lizimetrelerde yapılmıştır. Dört sulama suyu tuzluluğu (0.25, 1.5, 3 ve 6 dS/m) ve iki su miktarı (gereksinilen suyun %70 ve %100 olarak uygulanması) konuları, 4 tekrarlamalı olarak, tesadüf parsellerinde faktöriyel düzende ele alınmıştır. Tuzluluğun artması ile yeşil ot verimleri azalırken, biokütle verimi artmıştır. Su miktarı ise bu verimler üzerine etkili olmamıştır. Kuru ot verimleri ise tuzluluk ve su miktarlarının birlikte etkisi altında değişme göstermiştir. Bitki protein içerikleri tuzlulukla birlikte önemli bir azalma göstermiş ancak, toplam kül içerikleri artmıştır. Toprak profil tuzlulukları ise tuzlulukla birlikte artmıştır.

The effect of salinity and water amounts on the yield of Hungarian wetch (Vicia pannonica, crantz) and soil salinization: I. Without leaching application

In this greenhouse study to determine the effect of irrigation water salinity and amount water applied on the yield and quality of Hungarian Wetch (Vicia pannonica, Crantz), an experiment were conducted in 35cm in diameter and 65cm in depth PVC lysimeters, with 4 irrigation water salinity levels (0.25, 1.5, 3 ve 6 dS/m) and 2 water amounts applied (70% and 100% of irrigation water required) in fully randomised factorial design. Increasing salinity caused to decrease the green yield but to increase somewhat biomass yield of the crop. The water amount applied did not effect these yields. The dry grass yield, however, affected by both the two factors. Increasing salinity levels caused to decrease the protein contents, but to increase the total ash percentage of the crop as well. Soil salinization were increased in all lizymeter with the irrigation water salinity levels increased.

___

  • Açıkgöz, E., 1995. Yem Bitkileri. Uludağ Üniv.Yay.No.7-025-0210, s: 456.
  • Akyıldız, R., 1968. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ank. Üniv. Ziraat Fak. Yayınları : 358, Uygulama Kılavuzu 122, s: 214, Ankara.
  • Anonymous, 1954. Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soils. U.S. Dept. of Agric. No: 60, USA.
  • Ayers, R.S. and D. W. Westcot, 1989. Water quality for agriculture. FAO kr. and Drain Paper No:29, p.1-174, Rome.
  • Bouyoucos, G.J., 1951. A recalibration of the hydrometer method for making mechanical analysis of soils. Agronomy J 43, 434- 438.
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri: II.Bitki Analizleri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları : 453, Uygulama Kılavuzu:155, s.1-646, Ankara.
  • Kruger, E. ve H. J. Bielig, 1976. Betriebs und Qualitates Kontrolle in Brauerei und Alkohol Freier Getraerkeindustrie. Verlag Poul Parey, Berlin.
  • Poonia, S. R. and R. Pal, 1979. The effect of organic manuring and water quality on water transmission parameters and sodication of a sandy loam soil. Agric. Water Manage., 2, 163-175.
  • Yeşilsoy, M. S. ve İ . Güzeliş, 1966. Toprakta Özgül ağırlık ve Hacim Ağırlığı Tayin Metotları . Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü, Teknik Yayınları , Sayı : 15, Ankara.
  • Yurtseven, E. ve B. Sönmez, 1996. Sulama suyu tuzluluğunun domates verimine ve toprak tuzlulu ğuna etkisi. Tr.J. of Agriculture and Forestry, 20 (1) 27-33.
  • Yurtseven, E. ve D. O. Bozkurt, 1997. Sulama suyu kalitesi ve toprak nem düzeyinin marulda verim ve kaliteye etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 3 (2) 44-51.
  • Yurtsever, N., 1984. Deneysel istatistik Metotlar. Toprak ve Gübre Araşt. Enst. Md. Yay ı nları Yay. No. 121/56, Ankara.
  • Yurtseven, E. A. Öztürk, A. Kadayıfçı ve B. Ayan, 1996. Sulama suyu tuzluluğunun biberde (Capsicum annuum) farklı gelişme dönemlerinde bazı verim parametrelerine etkisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Tarım Bilimleri Dergisi, 2 (2) 5-9.
  • Yurtseven, E. ve Y. Güngör, 1990. Değişik tuzluluk düzeylerindeki sulama suları n ı n toprak tuzlulaşmasına etkisi. Tr. J. of Agriculture and Forestry, 14, 555-561.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

The effects of different doses of gamma ray and EMS on formation of chlorophyll mutations in durum wheat (Triticum durum Desf.)

Mehmet Ali SAKİN, Özer SENCAR

Tuzluluk ve su miktarlarının Macar fiği (Vicia pannonica, Crantz) verimi ve toprak tuzluluğuna etkisi: I. Yıkama uygulanmayan koşul

Engin YURTSEVEN, Cafer S. SEVİMAY, Levent YALÇIN, Mehmet PARLAK, Gökhan ÇAYCI, Ahmet ÖZTÜRK

Ile de France (IF) x Akkaraman (AK) ($G_1$) erkek kuzularının testis özellikleri ile besi ve karkas özellikleri arasındaki fenotipik korelasyonlar

Gürsel DELLAL

Küçük örneklerde Barlett ve Levene test istatistiklerinin I. Tip hata bakımından incelenmesi

Fikret GÜRBÜZ, Sıddık KESKİN

Ankara koşullarında tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' nin arpa (Hordeum vulgare L.) ile karışımlarında farklı karışım oranlarının yem verimlerine etkileri

Suzan ALTINOK, Hakan B. HAKYEMEZ

Tohumdan uygulanan değişik çinko bileşiklerinin mısırın çinko, kimi besin elementleri içeriği ve gelişimi üzerine

Hakan ÇELİK, Haluk BAŞAR, Vahap KATKAT

Zeytinin (Olea europaea L. cv. Memecik) bazı carpma parametrelerinin belirlenmesi

Kamil SAÇILIK, Ahmet ÇOLAK

Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması

Ali Murat TATAR, Ayhan ELİÇİN

A research on the colors obtained from rockrose (Cistus laurifolius L.) and their fastness values

Filiz Nurhan ÖLMEZ, Nuran KAYABAŞI