Tohumdan uygulanan değişik çinko bileşiklerinin mısırın çinko, kimi besin elementleri içeriği ve gelişimi üzerine

Bu çalışma, değişik Zn bileşiklerinin farklı sürelerle tohumla temas ettirilmesinin, mısırın Zn, kuru madde miktarı ve kimi besin elementleri içerikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmada, Zn bileşikleri ve konsantrasyonları olarak, ZnO,%30; ZnO, %60 ve Teprosyn F-2498 kullanılmıştır. Bu bileşikler, 0 (çok kısa), 1, 12, ve 24 saat sürelerle tohumla temas ettirilmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Teprosyn F-2498'in 0 (çok kısa) ve 1 saat sürelerle tohumla temas ettirilmesiyle, mısırın Zn içeriği ve kuru madde miktarlarında en yüksek artışlar belirlenmiştir. ZnO'in % 30 ve %60'lık çözeltilerinin ise 0 ve 1 saat'lik sürelerde Teprosyn kadar etkili olamadığı belirlenmiştir.

Effects of various seed applied zinc compounds on contents of zinc, some nutrient elements and growth of maize

This study was performed to determine effects of various seed-applied Zn compounds in different incubation times on contents of Zn, dry matter production and some nutrient elements in maize. The solutions of ZnO as 30%; 60% and Teprosyn F-2498 were used as Zn compounds. The seeds were incubated in these solutions in times of 0 (very short touch), 1, 12 and 24 hours. According to the results obtained from the experiment; the highest contents of Zn and dry matter were determined in Teprosyn F-2498 seed applied plants incubated in times of 0 and 1 hours. Seed application of ZnO, 30% and ZnO, 60% were not as effective as Teprosyn at the times of 0 and 1 hours.

___

  • Boawn, L. C., F. G. Viets, Jr. and C. L. Crawford, 1960. Effects of nitrogen carrier, nitrogen rate, zinc rate and soil pH on zinc uptake by sorghum, patatoes and sugar beets. Soil Sci., 90- 329.
  • Çavdar, A. O., M. Bahçeci, N. Akar, J. Erten, G. Bahçeci, E. Babacan, A. Acarsoy and H. Yavuz, 1988. Zinc status in pregnancy and the occurance of anencephaly in Turkey. J. Trace Elem. Elect. Health. Dis., 2, 9-14.
  • Çelik, H., H. Başar, M. A. Turan and V. Katkat, 2000. Effects of various zinc compounds, rates and application methods on zinc and some nutrients contents of maize via soil. X fil International Coloquium for the Optimization of Plant Nutrition. "Abstracts" pp 57. April 08-13, 2000. Cairo- A.R. Egypt.
  • Donma, O.,S.Günbey, M.A. Taş and M. Donma, 1991. Zinc, copper and magnesium concentration in hair of children from southern Turkey. Biol. Trace elem. Res., 24 (39) 39-47.
  • Eyüpoğlu, F., N.Kurucu ve S. Talaz, 1996. Türkiye topraklarının bitkiye yarayışlı bazı mikro elementler bakımından genel durumu. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Yıllığı , 1995. Yayın no:98, 338-350. Ankara.
  • Güzel, N., İ . Ortaş ve H. ibrikçi, 1991. Harran ovası toprak serilerinde yararlı mikro element düzeyleri ve çinko uygulamasına karşı bitkinin yanıtı . Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Derg., 6 (1) 15-30
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. Il. Bitki Analizleri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No:453, Ankara.
  • Kacar, B. ve V. Katkat, 1999. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Uludağ Üniv. Güçlendirme Vakfı Yayı n No:144. Vipaş Yayın No:20. Bursa.
  • Kalaycı , M., M.Ayd ı n, F. Kaya, V. Özbek ve C. Çekiç, 1994. Mikro besin denemeleri. Geçitku şağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü 1993-1994 Yıllık Raporu. Eski şehir.
  • Katkat, V., A. Özgümü ş, H. Başar ve B. Altı nel, 1994. Bursa yöresindeki şeftali ağaçlarının demir, çinko, bakır ve mangan ile beslenme durumları . Tr. J. of Agric. and Forestry, 18, 447-456.
  • Kınacı , G. 1998. Değişik çinko preparatlarının bazı buğday çeşitlerinde verim, verim ö ğeleri ve kalite üzerine etkileri. I. Ulusal Çinko Kongresi, 251-256.
  • Lott, W. L., J. P. Gallo and J. C. Meaff, 1956. Leaf analysis technique in coffee research. Ibec. Research Inc. Il. 9, 21- 24.
  • Özbek, V. 1998. Topraktan ve Yapraktan Çinko Uygulamalar ı nın Değ işik Bu ğday Çeşitlerinde Verim ve Danenin Çinko Kapsamı Üzerine Etkileri. Doktora Tezi. Uludağ Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü. Bursa.
  • Özbek,V. ve A. Özgümü ş, 1998. Farklı Çinko Uygulamalar ın ın Değişik Buğday Çeşitlerinin Verim ve Bazı Verim Kriterleri Üzerine Etkileri. I. Ulusal Çinko Kongresi Bildiriler Kitabı . s 183 - 190. Eski şehir.
  • Özgüven, N. 2000. Bursa İli Toprakların ın Yarayışlı Çinko Durumu ve Bu Topraklarda Çinko Miktarının Belirlenmesinde Kullanılacak Yöntemler. Uludağ Üniv. Fen Bilimleri Enst. Doktora Tezi. Bursa.
  • Prassad, A. S. 1984. Discovery and importance of zinc in human nutrition. Fed.Proc., 43, 2829-2834.
  • Semina, R. M. 1967. The effect of zinc on yield and grain quality of buckwheat. Field Crop Abstr., 21, 486.
  • Shrimpton, R. 1993. Zinc deficiency: Is it widespread but underrecognized? SCN News.9, 23-27.
  • Sungur, M. ve M. Özgür, 1986. Türkiye topraklarının mikro element durumu hakk ında bir araştırma. Toprak İlmi Derneği. 9. Bilimsel Toplantı Tebli ğleri. Yay ı n No:4, 29-1.
  • Welch, R. M. 1993. Zinc Concentrations and Forms in Plants for Humans and Animals. In: A. D. Robson (Editor). Zinc in Soil and Plants. pp:183-195. Kluwer Academic Publisher, Dordrecht. The Netherlands.
  • Yağ mur, B., İ . Kovancı ve I. Z. Atalay, 1993. Güney Marmara Bölgesi sanayi domatesi üretim alanlarının bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine ara ştırmalar. Sandom, 7, 95- 102.
  • Yılmaz, A., H. Ekiz, B. Torun, I. Gültekin, S. Karanlık, S. A. Bağcı and İ . Çakmak, 1997. Effect of zinc application methods on grain yield and zinc concentration in wheat cultivars growth on zinc deficient calcerous soils. J.of Plant Nutr., 20 (4-5) 461-471.
  • Yılmaz, A., İ . Gültekin, H. Ekiz ve I. Çakmak, 1998. Tohuma uygulanan farkl ı konsatrasyonlardaki çinko sülfatın buğday verimine etkilerinin belirlenmesi. I. Ulusal Çinko Kongresi. 273-278.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tuzluluk ve su miktarlarının Macar fiği (Vicia pannonica, Crantz) verimi ve toprak tuzluluğuna etkisi: I. Yıkama uygulanmayan koşul

Engin YURTSEVEN, Cafer S. SEVİMAY, Levent YALÇIN, Mehmet PARLAK, Gökhan ÇAYCI, Ahmet ÖZTÜRK

Küçük örneklerde Barlett ve Levene test istatistiklerinin I. Tip hata bakımından incelenmesi

Fikret GÜRBÜZ, Sıddık KESKİN

The effects of different doses of gamma ray and EMS on formation of chlorophyll mutations in durum wheat (Triticum durum Desf.)

Mehmet Ali SAKİN, Özer SENCAR

Zeytinin (Olea europaea L. cv. Memecik) bazı carpma parametrelerinin belirlenmesi

Kamil SAÇILIK, Ahmet ÇOLAK

Ile de France x Akkaraman ($G_1$) melezi erkek kuzularında süt emme ve besi dönemindeki canlı ağırlık ve vücut ölçüleri arasındak ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araştırılması

Ali Murat TATAR, Ayhan ELİÇİN

A research on the colors obtained from rockrose (Cistus laurifolius L.) and their fastness values

Filiz Nurhan ÖLMEZ, Nuran KAYABAŞI

Tohumdan uygulanan değişik çinko bileşiklerinin mısırın çinko, kimi besin elementleri içeriği ve gelişimi üzerine

Hakan ÇELİK, Haluk BAŞAR, Vahap KATKAT

Ankara koşullarında tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.)' nin arpa (Hordeum vulgare L.) ile karışımlarında farklı karışım oranlarının yem verimlerine etkileri

Suzan ALTINOK, Hakan B. HAKYEMEZ

Ile de France (IF) x Akkaraman (AK) ($G_1$) erkek kuzularının testis özellikleri ile besi ve karkas özellikleri arasındaki fenotipik korelasyonlar

Gürsel DELLAL