Türkiye'deki güvenilir yağışın mekansal dağılımı

Sulama suyu ihtiyacının belirlenmesinde kullanılan yağış değerleri yıldan yıla önemli bir düzeyde değişim göstermektedir. Yağışlı, normal ve kurak dönemlerde oluşması beklenen güvenilir yağış değerleri yağış analizleri ile belirlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye genelinde kurak, normal ve yağışlı dönemler için güvenilir yağış değerlerinin mekansal dağılımının belirlenmesidir. Coğrafi Bilgi Sistemleri yardımıyla Türkiye'de 912 yağış istasyonuna ilişkin yağışlı, normal ve kurak onar günlük dönemlere ait güvenilir yağış değerleri alana yayılmıştır. Sulama açısından önemli olan Nisan, Temmuz ve Ağustos aylarına ilişkin mekansal yağış dağılım haritaları, bölgeler arasında önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur.

Spatial distribution of dependable rainfall in Turkey

The amount of rainfall used in determining irrigation water requirements is changed in important levels year by year. The dependable rainfall values for wet, normal and dry season are determined by rainfall analyses. The aim of the study is determination of spatial distribution of dependable rainfall values for wet, normal and dry years overall Turkey. The dependable rainfall values for wet, normal and dry decade seasons for 912 rainfall stations values are spread overall Turkey by means of geographic information systems. The spatial rainfall distribution maps for the April, July and August are showed that there are differences in rainfall between the regions.

___

  • Abdulmumin, S. and J. Bastiaansen, 1991. Applications of Climatic Data for Effective Irrigation Planning and Management. Training Manual, FAO, WMO, 163 p.
  • Anonymous, 1996. Arc View Spatial Analyst. Environmental Systems Research Institute Publication, 148 p., USA.
  • Burrough, P. A. and R. A. McDonnell, 1998. Principles of Geographical Information Systems. Oxford University Press. 333 p., UK.
  • Büyükbaş, A. 1994. Karadeniz Bölgesinde Güvenilir Yağışın Belirlenmesi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 168 s. Ankara.
  • Demir, H. 1994. Marmara Bölgesinde Güvenilir Yağışın Belirlenmesi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 176 s. Ankara.
  • Emre, E. 1995. Akdeniz Bölgesinde Güvenilir Yağışın Belirlenmesi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 163 s. Ankara.
  • Karabağ, M. 1995. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Güvenilir Yağışın Belirlenmesi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 168 s. Ankara.
  • Karacakaya, M. 1994. Ege Bölgesinde Güvenilir Yağışın Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi,171 s.Ankara.
  • Kodal, S. 1996. Ankara Beypazarı Ekolojisinde Yeterli ve Kısıtlı Su Koşullarında Sulama Programlaması, İşletme Optimizasyonu ve Optimum Su Dağıtımı. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 1465, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler: 807, Ankara.
  • Mutlu K.1994.İç Anadolu Bölgesinde Güvenilir Yağışın Belirlenmesi.Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi,162 s. Ankara.
  • Sönmez, F.K. 1997.Sulamada yağış ve bazı iklim faktörleri analizi.Ankara Üniv.Ziraat Fak.Tarım Bilimleri Dergisi,3(1)24-32.
  • Türker , T. 1995. Doğu Anadolu Bölgesinde Güvenilir Yağışın Belirlenmesi.Belirlenmesi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü TarımsalYapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi,133 s. Ankara.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bayburt ilinde sığır besiciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi

Umut ÖZKAN, Ahmet ERKUŞ

Potasyum sülfat ve potasyum humat gübre uygulamalarının Hayward kivi (Actinidia deliciosa) çeşidinde verim ve bazı meyve özellikleri üzerine etkisi

Rüstem CANGI, S.Rıfat YALÇIN, Ceyhan TARAKÇIOĞLU

Yukarı Sakarya Nehri'nde azot fraksiyonları ile toplam demir ve silikat konsantrasyonlarının mevsimsel değişimi

Nermin ÇELİK, Serap PULATSÜ

Bazı Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) Hatlarında Farklı Ekim Normlarının Verim ve Verim Özellikleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması

Süleyman KIZIL, Neşet ARSLAN

Susceptibility of sativa cultivars to an oncogenic strain of Agrobacterium tumefaciens

Aziz KARAKAYA, Cafer Sırrı SEVİMAY

Çankırı İli Kızılırmak İlçesi Bayanpınar Köyü Arazilerinin Potansiyel Kullanım Durumları

Nazik ÖZDOĞAN, Mahmut YÜKSEL, Ceyhun GÖL, Orhan DENGİZ

Bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinde olgunlaşmamış embiryo eksplantlarından adventif sürgün rejenerasyonu

Satı ÇÖÇÜ, Serkan URANBEY, Cengiz SANCAK

Çanakkale Damızlık Süt Sığırı Yetiştirici Birliğine üye olan ve olmayan işletmelerin kullandıkları üretim teknikleri ve sosyal karakteristiklerin karşılaştırılması

Ferhan SAVRAN

Yonca ve Şeker Pancarı Yaprağından Mekanik Sistemle Bitki Suyu Eldesi

Habib KOCABIYIK, Fulya TORUK, Poyraz ÜLGER

Buğday ve Arpanın Sıkıştırma Yükü Altındaki Mekanik Davranışlarının Belirlenmesi

Ergin DURSUN, Metin GÜNER