Sarımsak Dikim Makinesi Prototipi ile Arpacık Soğanı Dikebilme Olanakları Üzerine Bir Araştırma

Türkiye’de arpacık soğanı dikim mekanizasyonundaki sorunlar hala tam olarak çözülememiştir. Bu çalışmada, sarımsak dikiminin mekanizasyonu için tasarlanarak imal edilmiş bir prototipin arpacık soğanı dikimindeki performansı araştırılmıştır. Prototip, 2.5 ve 4 km/h’ lik makine ilerleme hızıyla 8 ve 10 cm’ lik sıra üzeri mesafelerde tarlada denenmiştir. Dikim sonrası yapılan ölçümlerle sıra üzeri dağılım düzgünlüğü, filizlenme oranı ve dikim derinliği belirlenerek istatistiki analizler yapılmıştır. Tüm değerlerin kabul edilebilir sınırlar içinde bulunması, sarımsak dikim makinesi prototipinin arpacık soğanı dikiminde de başarıyla kullanılabileceğini ortaya koymuştur

A Study on the Possibilities of Shallot Planting with Garlic Planting Machine Prototype

The problems of shallot planting mechanization couldn’t have been exactly solved in Turkey. Therefore, in this study, the performance of prototype which designed and produced for garlic planting was researched at shallot planting. Prototype was tested 8, 10 cm within rows and 2.5, 4 km/h machine advancing speed in a field. With the measurements after planting, seed spacing performance, rate of germination and planting depth was determined and was statistically evaluated. Because of all result values are in acceptable limits; show that the garlic planting machine prototype can be used successfully in shallot planting

___

  • Akdemir, B. 1990. Arpacıktan Kuru Soğan Üretiminde Dikim ve Hasat Mekanizasyonu ve Bitkinin Mekanizasyona Yönelik Özelliklerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Doktora tezi (yayınlanmamış). Trakya Üniv. Tekirdağ.
  • Akgün, H. ve F. Duyar. 1970. Soğan mesafe denemesi. Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi, Yıllık Rapor, Yalova.
  • Anonim 1999. Tarımsal Mekanizasyon Araçları Deney İlke ve Metotları. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, s. 246, Ankara. Yayınları No:169, İzmir.
  • Frappel, B. D. 1973. Plant spacing of onions.J. Hort. Sci., 48: 19-28. Einzelkornsaat für die Zückerrübenaussaat Diss.Rheinischen Friedrich-Wilhems Üniv. Bonn, s: 199.
  • Krug, H. 1991.Gemüseproduktion. Ein Lehr- und Nachschlagwerk für Studium und Praxis. Verlag Paul Parey 2, s: 541.
  • Oraman, N. 1968. Sebze İlmi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları:323, Ders Kitabı: 255, Ankara.
  • Önal, İ. 1987. Vakum prensibiyle çalışan bir pnömatik hassas ekici düzenin ayçiçeği, mısır ve pamuk tohumu ekim başarısı. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 24: 105–124.
  • Önal, İ. Tozan, M. ve F. N. Zender. 1989. Soğan arpacığının makine ile dikim olanakları. Tarımsal Mekanizasyon 12. Ulusal Kongresi, s: 265–275, Tekirdağ.
  • Ünal, H. G. ve K. Saçılık. 2005. Sarımsak dişlerinin vakumla tutulmasına etkili bazı parametrelerin belirlenmesi. Selçuk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi 19: 87-92.
  • Ünal, H. G. ve R. Keskin, 2005. Sarımsak dikim makinesi prototipi geliştirilmesi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Tarım Bilimleri Dergisi 11: 303-310.
  • Yamaguchi, M. 1983. World Vegetables. Principles, Production and Nutritive Values. AVI Pub. Co., Westport, CN., U.S.A., 415p.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN