Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen Bazı Yüksekboylu Maviyemiş

Maviyemişler, ihtiva ettikleri yüksek antioksidan kapasiteleri ve diğer doğal bileşiklerinden dolayı insan sağlığı bakımından yararlı olan meyve türlerinin başında yer almaktadır. Bu çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesinde konvansiyonel ve organik olarak yetiştirilmekte olan ‘Brigitta’, ‘Patriot’, ‘Bluecrop’, ‘Darrow’ ve ‘Bluejay’ kuzey orijinli yüksek boylu maviyemiş (Vaccinium corymbosum L.) çeşitlerine ait olgun meyvelerde meyve ağırlığı (g), SÇKM (%), organik asitler (tartarik, malik, askorbik ve sitrik asit), şekerler (fruktoz ve glikoz), toplam fenolik maddeler (µg gallic asit eşdeğer g. taze ağırlık-1) (µg GAE gta-1), toplam monomerik antosiyaninler (TMA, µg cy-3glu gta-1) ile toplam antioksidan aktivitesi (FRAP ve TEAC, µmol TE gta-1) karşılaştırılmıştır. Maviyemiş çeşitlerinde askorbik asit 0.015 – 0.027 (g/kg) arasında, glikoz miktarı 3.793 – 4.745 (g 100g-1) arasında, toplam fenoliklerin 1593.3 – 2362.4 (µg GAE/ g ta) arasında, toplam monomerik antosiyanin miktarlarının 57.7 – 267.2 TMA (µmol TE gta-1) arasında ve antioksidan aktivitelerinin ise 3.80 – 6.51 FRAP (µmol TE gta-1), 2.32 – 5.29 TEAC (µmol TE gta-1) ile arasında değiştiği tespit edilmiştir. Yetiştirme şekline göre tartarik asit, sitrik asit, askorbik asit, glikoz, TEAC ve tane ağırlığı değerleri konvansiyonel olarak yetişen çeşitlerde daha yüksek iken toplam fenolikler, TMA, FRAP ile malik asit değerleri organik olarak yetiştirilmiş olan maviyemiş çeşitlerinde daha yüksek değerler vermiştir.

Comparison of Phytochemicals and Antioxidant Capacities of Some Standard and Organically Grown Highbush Blueberries (Vaccinium corymbosum L.)

Blueberries are considered one of the important fruits for health benefits due to their antioxidant capacity and rich natural compounds. In this study, northern highbush blueberry cultivars ‘Brigitta’, ‘Patriot’, ‘Bluecrop’, ‘Darrow’ and ‘Bluejay’ (Vaccinium corymbosum L.) grown in standard and organic conditions in Black Sea Region were compared. Berry weight (g), TSS (%), organic acids (tartaric, ascorbic and citric acid), sugars (fructose and glucose), total phenolic compounds (μg GAE gfw-1), total monomeric anthocyanins (TMA) (μg cy-3-glu gfw-1) and total antioxidant activity (FRAP and TEAC) were determined. Berries were harvested when 75% of the skin color changed into blue color (June 15, 2010). Quantities of ascorbic acid, glucose, total phenolics and TMA changed between 0.015-0.027 g kg-1, 3.79- 4.75 g 100g-1, 1593.3-2362.4 μg GAE gfw-1, 57.7-267.2 μmol TE gta-1 respectively. Total antioxidant activity changed between 3.80-6.51 FRAP μmol TE g fw-1 and 2.32-5.29 TEAC μmol TE g fw-1. While blueberries grown in standard system exhibited higher tartaric acid, citric acid, ascorbic acid, glucose, TEAC and berry weight, blueberries grown organically showed higher total phenolics, TMA, FRAP and malic acid. 
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Fotosentetik Aktif Radyasyon (FAR) Ölçümlerinde LED ve Fotodiyotların Hassas Tarım Açısından Kullanılabilirliği Üzerine Bir Araştırma

Barış UZUN, Vedat DEMİR

Türkiye Yerli Sığır Irklarının BLAD, DUMPS, CVM, BC ve FXID Genetik Kusurları Bakımından Taranması

Hasan MEYDAN

Agrometshell Modeli ile Buğdayda Geleceğe Dönük Senaryolar ve Risk Analizi

Osman ŞİMŞEK, Belgin ÇAKMAK

Peformances of various furrow openers, covering components, and forward speeds of no-till seeders for sowing of winter wheat

Ahmet ÇELİK, Sefa ALTIKAT

E-Ticaret Yoluyla Gıda Maddeleri Satın Almaya Yönelik Tüketicilerin Tutumunu Etkileyen Faktörlerin Analizi

Murat SAYILI, Akif BÜYÜKKÖROĞLU

Salinity impact on yield, water use, mineral and essential oil content of fennel (Foeniculum vulgare Mill.)

Ali ÜNLÜKARA, Engin YURTSEVEN, İsa TELCİ, Gülüzar Duygu SEMİZ, L. Donald SUAREZ

Tuzluluğun Rezene Bitkisinin (Foeniculum vulgare Mill.) Verim, Su Kullanımı, Mineral ve Uçucu Yağ İçeriğine Etkisi

Gülüzar SEMİZ, Ali ÜNLÜKARA, Engin YURTSEVEN, Donald SUAREZ, İsa TELCİ

Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen Bazı Yüksekboylu Maviyemiş

Hüseyin ÇELİK

Doğrudan Ekim Makinalarının Farklı Gömücü Ayak, Kapatıcı Düzen ve İlerleme Hızlarında Kışlık Buğday Ekim Performansları

Ahmet ÇELİK, Sefa ALTIKAT

Yakın Kızılötesi Yansıma Spektroskopisi (NIRS) İle Bazı Toprak Özelliklerinin Belirlenmesi

Hüseyin ŞENOL, Mesut AKGÜL