Mürver Sambucus nigra L. Bitkisinden Elde Edilen Renkler ve Bu Renklerin Yün Halı İplikleri Üzerindeki Işık ve Sürtünme Haslıkları

Bu araşt ı rmada Mürver bitkisinin yaprak ve meyvelerinden yararlan ı lmışt ı r. Yün hah ipliğine göre %3 oran ı nda mordan kullan ı larak iki yöntem uygulanm ıştı r. Birinci yöntemde yün hah iplikleri önce mordan ile i şlem görmüş daha sonra boyanmıştı r. ikinci yöntemde ise mordan, boyama i şlemi s ı ras ı nda floteye ilave edilmi ştir Toplam 36 boyama yap ı lm ışt ı r ve elde edilen renklerin yün hali iplikleri üzerindeki ışı k ve sürtünme hasl ı klan belirlenmiştir.

The Colours Obtained from Elder Flower Sambucus nigra L. Plant in Natural Dyeing and Their Colour Fastnesses to Light and Abrasion on Wool Carpet Yarns

In this research fruit and leaves of Elder flower plant were used in natural dyeing. Two methods ware applied by using mordant at the ratio. 3% according to wool carpet yarns. According to first rnethod, wooi carpet yarns ware treated with mordant firstly and ware dyed. To the second method, mordant were added together to flotte during dyeing. Totaly 36 dyeing processes ware performed and the colour fastnesses to light and abrasion on wool carpet yarns of were determined the colours which ware obtained from this plant.

___

  • Anonim, 1970. D/N 5033 Farbmesung Begriffe der Farbmetrik Deutschland.
  • Anonim, 1978. Boyal ı ya da Bask ı l ı Tekstil Marnülleri Için Renk Hasl ığı Deney Metodiar ı -Sürtünmeye Karşı Renk Hasl ığı Tayini. Türk Standa ıtları Enstitüsü Yay ı nları . TS 717, Ankara.
  • Anonim, 1984a. Boyal ı ve Bask ı l ı Tekstil Mamülleri Için Renk Hasl ığı Deney Metodlar ı -Gün I şığı na Karşı Renk Haslığı Tayini Metodu. Türk Standartlar ı Enstitüsü Yay ı nları . TS 867, Ankara.
  • Anonim, 1984b. Tekstil Mamullerinin Renk Hasl ığı Tayinlerinde Lekelerin (boya akmas ı ) ve Solman ı n (renk değ işmesi) Değerlendirilmesi Için Gri Skalalar ı n Kullanma Metodlar ı . Türk Standartlar ı Enstitüsü Yay ı nları . TS 423, Ankara.
  • Anonim 1991. Bitkilerden Elde Edilen Boyalarla Yün Lifferinin Boyanmas ı T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanl ığı Küçük Sanatlar Saray ı Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürlü ğü. Ankara.
  • Baytop, T. 1963. Türkiye'nin T ı bbi ve Zehirli Bitkileri. Istanbul Üniversitesi Yay ı nları . No: 1039. Ismail Akgün Matbaas ı . Istanbul.
  • Baytop, T. 1984. Türkiye'de Bitkiler Ile Tedavi. Istanbul Üniversitesi Yay ı nları . No: 40, Sanal Matbaacı l ı k. Istanbul.
  • Baytop, T. 1991. Farmasötik Botanik. Istanbul Üniver-sitesi Bası mevi ve Film Merkezi. Istanbul.
  • Baytop, T. 1994. Türkçe Bitki Adlar ı Sözlüğti. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu. Türk Dil Kurumu Yay ı nları : 578 Türk Tarih Kurumu Bas ı mevi, Ankara.
  • Brunello, F. 1973. The Art of Dyeing. Neri Pozza Editore. Vicenza. Davis, P.H., 1982. Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Volume 7, Edinburg University Press, Great Britain.
  • Harmancı oğ lu, M., 1955. Türkiye'de Bulunan önemli Bitki Boyalar ı ndan Elde Olunan Renklerin Çeş itli Müessirlere Karşı Yün Üzerindeki Hasl ı k Dereceleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay ı nları : 77. Ankara üniversitesi Bas ı mevi. Ankara.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kebere Capparis ovata Desf. Çeliklerinin Köklenmesine Büyümeyi Düzenleyici Maddelerin Etkisi

Neşet ARSLAN, Durmuşali SOYLER

Et Tavuklarının Körbarsak Florasında Yer Alan Laktobasillerin Proteolitik Aktiviteleri ve Organik Asit Oluşturma Yeteneklerinin Belirlenmesi

İbrahim ÇAKIR, M.lütfü ÇAKMAKÇI

Askorbik Asit ile Desteklenmiş Yumurta Tavuğu Rasyonlarının Bazı Verim ve Kan Parametrelerine Etkisi

Mevlüt GÜNAL, Muzaffer ÇORDÜK, Giti HESHMET, Şahibe ÇALIŞKANER

Körbarsaktan izole Edilen Lactobacillus Suslar ı n ı n Baz ı Özelliklerinin Belirlenmesi

Aynur Gül KARAHAN, M. Lütfü ÇAKMAKÇI

Glucono Delta Lactone GDL 'un Beyaz Peynir Üretiminde Kullanılması . I.Starter Kültürü Katılmamış

Gönül YILDIRIM, Tumar URAZ

Kdkboya Rubia tinctorum L. 'dan Elde Edilen Renkler ve Bu Renklerin Yün Halı İplikleri Üzerindeki Işık ve Sürtünme Haslıkları

Nuran KAYABAŞI, Mustafa ARLI, Zeynep ERDOĞAN

Türkiye'de Yetiştirilen Bazı Antepfıstığı Pistacia vere L. Çeş itlerinde Yağ Miktarı ve Yağ Asitlerinin Değişimi Üzerine Farklı Tozlayıcı Türlerin Etkileri

Mehmet KOROĞLU, A. İ Lhami KÖKSAL

Nevşehir, Derinkuyu ve Kaymaklı Yöresinde Yağmurlama Sulama Uygulamaları

Abdullah KADAYIFÇI, Mehmet OĞUZ, Süleyman KODAL

Ekmeklik Buğday Triticum aestivum L. ' da Değişik Su ve Azot Uygulamalarının Tanede Protein Oranına Etkileri

Mustafa GÜLER, Günal AKBAY

Mürver Sambucus nigra L. Bitkisinden Elde Edilen Renkler ve Bu Renklerin Yün Halı İplikleri Üzerindeki Işık ve Sürtünme Haslıkları

Nuran KAYABAŞ, Sema ETİKAN