Kebere Capparis ovata Desf. Çeliklerinin Köklenmesine Büyümeyi Düzenleyici Maddelerin Etkisi

Bu çal ış ma 1993 y ı l ı nda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi seralar ı nda tesadüf parsellerinde bölünmü ş parseller deneme metoduna göre dört tekerrürlü olarak yürütülmü ştür. Celiklerde köklenmeyi te şvik için büyümeyi düzenleyici maddelerden IBA, IAA ve NAA 6 ve 12 saat süreyle, 100, 250, 500 ve 1000 ppm dozlar ı nda uygulanm ışt ı r, C. ovata çeliklerinde en yüksek köklenme oran ı Nisan ay ı nda yürütülen denemede IAA'n ı n 12 saat süreyle uygulanan 500 ppm dozundan %41 ve NAA'n ı n 500 ppm dozundan %29.5 oran ı nda elde edilmiştir.

The Effect of Some Growth Regulators on The Rooting of Capparis °yata Desf. Cuttings

This study was carried out at the experimental field and in the greenhouse of Field Crops Department, Faculty of Agriculture, University of Ankara in 1993 year. Experiments were conducted in split plots in randomised plots design with four replications. Cutting were treated with IBA, IAA and NAA at 100, 250, 500 and 1000 ppm concentrations with 6 and 12 hours periods to induce rooting. The highest rooting rates in C. ovata 41.0% was achieved by treating the roots with 500 ppm IAA for 12 h and 500 ppm NAA for 12 h 29.5% in the experiment carried out in April.

___

  • Barbera, G. 1991. Programme de Recherde Agrimed le Caprier (Capparis spp.). Commision des Communautes Europeennes. Serie Agriculture EUF 13617. 62 s. Luxemburg.
  • Davis. 1965. Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburg University Press. Edinburg. Vol. 1, 5, 495-498.
  • Düzgüneş , O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. 1987. Araşt ı rma ve Deneme Metodlar ı (Istatistik Metodlan-II). A.Ü. Z.F. Yay ı nlar ı . 1021. Ders Kitab ı : Ankara, 295.
  • Otan, H., Sarı , A.O., Çarkac ı , N., Kudat, S. 1993. T ı bbi ve Kokulu Bitkiler Ülkesel Ara şt ı rma Projesi 1992 Yı l ı Gelişme Raporu. S.51-57.
  • Söyler, D. ve Arslan, N. 1998a. Kebere (Capparis spinosa L.) Çeliklerinin Köklenmelerine Büyümeyi Düzenleyici Maddelerin Etkileri, Anadolu Dergisi (bask ı da).
  • Söyler, D. ve Arslan, N. 1998b. Kebere (Capparis spinosa L.) Çeliklerinin Koklenmelerine K ı sa Süreli Uygulanan Büyümeyi Düzenleyici Maddelerin Etkileri. XII. Bitkisel Ilaç Hammaddeleri Toplant ı s ı Bildiri Ozetleri, s. 115. 20-22 May ı s 1998. Ankara.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Körbarsaktan izole Edilen Lactobacillus Suslar ı n ı n Baz ı Özelliklerinin Belirlenmesi

Aynur Gül KARAHAN, M. Lütfü ÇAKMAKÇI

Kdkboya Rubia tinctorum L. 'dan Elde Edilen Renkler ve Bu Renklerin Yün Halı İplikleri Üzerindeki Işık ve Sürtünme Haslıkları

Nuran KAYABAŞI, Mustafa ARLI, Zeynep ERDOĞAN

Ekmeklik Buğday Triticum aestivum L. ' da Değişik Su ve Azot Uygulamalarının Tanede Protein Oranına Etkileri

Mustafa GÜLER, Günal AKBAY

Nevşehir, Derinkuyu ve Kaymaklı Yöresinde Yağmurlama Sulama Uygulamaları

Abdullah KADAYIFÇI, Mehmet OĞUZ, Süleyman KODAL

Farklı Mevsim ve Barınak Sistemlerinin Siyah Alaca Erkek Danaların Besi Gücü ve Kesim Özelliklerine Etkileri

Ahmet GÜRBÜZ, Numan AKMAN, A.hadi BAŞARAN, Durmuş ÖZTÜRK

Askorbik Asit ile Desteklenmiş Yumurta Tavuğu Rasyonlarının Bazı Verim ve Kan Parametrelerine Etkisi

Mevlüt GÜNAL, Muzaffer ÇORDÜK, Giti HESHMET, Şahibe ÇALIŞKANER

Glucono Delta Lactone GDL 'un Beyaz Peynir Üretiminde Kullanılması . I.Starter Kültürü Katılmamış

Gönül YILDIRIM, Tumar URAZ

Mürver Sambucus nigra L. Bitkisinden Elde Edilen Renkler ve Bu Renklerin Yün Halı İplikleri Üzerindeki Işık ve Sürtünme Haslıkları

Nuran KAYABAŞ, Sema ETİKAN

Mercimekte Lens culinaris L. Bakteri Aşılama Yöntemleri ile Farklı Zamanlardaki Herbisit Uygulamalarının Verim ve Verim Öğelerine Etkileri

Semra ACER, Saime ÜNVER, Günal AKBAY

Et Tavuklarının Körbarsak Florasında Yer Alan Laktobasillerin Proteolitik Aktiviteleri ve Organik Asit Oluşturma Yeteneklerinin Belirlenmesi

İbrahim ÇAKIR, M.lütfü ÇAKMAKÇI