Farklı ekim sıklıklarının korunganın (Onobrychis sativa L.) kuru ot ve ham protein verimi üzerine etkisi

Bu araştırma, korungaya uygulanan değişik sıra aralıkları (15, 30, 45, 60 ve 75 cm) ve tohum miktarlarının (2, 4, 6, 8 ve 10 kg/da) kuru ot ve ham protein verimine etkilerini belirlemek amacıyla Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezinde 2000-2003 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada bitki boyu, kuru ot verimi ve ham protein verimi tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, Güney Marmara Bölgesi'nde korungada ot üretimi için 15 cm sıra aralığı ve 10 kg/da tohum miktarının kullanılması gerekmektedir.

The effects of different seeding densities on the hay and crude protein yields of sainfoin (Onabrychis sativa L.)

This research was carried out in order to investigate the effects of different row spacings (15, 30, 45, 60 and 75 cm) and seeding rates (4, 8, 12, 16 and 20 kg/da) on the hay and crude protein yields of sainfoin on Agricultural Research and Applied Center of Agriculture Faculty, Uludag University in 2000-2003. The field experiments were established in split block design with four replications. In experiment were determined plant height, hay yield and crude protein yield. According to results of this study, sainfoin should be planted with 15 cm row spacings and 10 kg/da seeding rate for higher hay production in Southern Marmara Region or in regions having the same ecological conditions.

___

  • Akdeniz, H. ve C. Andiç. 1998. Korunga ile karışıma giren kılçıksız brom ve mavi ayrığın değişik ekim şekillerindeki kuru ot ve ham protein verimleri, ham protein oranları ve karışımların botanik kompozisyonları. Yüzüncü Yıl Üniv. Fen Bil. Enst. Tarla Bitk. Anabili Dalı, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Andiç, N. 1995. Van yöresi kıraç koşullarında yetiştirilen korunga (Onobrychis sativa L.)'ya uygulanan değişik sıra aralığı ve fosforlu gübrenin ot ve tohum verimleri ile bazı verimlerine etkileri üzerine bir araştırma . Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Van.
  • Anonim 2000. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Uygulama ve Araştırma Çiftliği Deneme Alanı Toprak Analiz Sonuçları. Köy Hizmetleri 17.Bölge Müdürlüğü (Yayınlanmamış Kayıtlar), Bursa.
  • Anonim 2003. Bursa Bölgesi İklim Verileri. Bursa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü (Yayınlanmamış Kayıtlar), Bursa.
  • Cash, D., H. Bowman ve R. L. Ditterline. 1993. Sainfoin. Field Crops C-11 (Forages) Issued October.
  • Cupina, B., P. Eric ve V. Mihallovic. 1998. Potential perennial legumes as forage crops in the Vojvndina Province. In: B. Boiler and F.J. Stodelmann (eds.): Breeding for a Multifunctional Agriculture. Swiss Federal Research Station for Agroecology and Agriculture, p. 64-66.
  • Cupina, B. ye P. Eric. 1999. The effects of sowing method and seeding rate on yield and quality of sainfoin (O. sativa L.) Forage. Scientia Agriculturae Bohemica, 30 (2): 107-114.
  • Glover, C. ve B. Melton. 1991. Sainfoin Production. Cooperative Extension Service. New Mexico State University. Guide A-311,10 p.
  • Hakyemez, B. H. 2000. Çok yıllık yonca, korunga ve nohut geveninde bitki sıklığının yem verimine etkileri. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara, 157 s.
  • Hanna, M. R., D. A. Cooke, S. Smoliak ve B. P. Goplen. 1972. Batı Kanada'da Korunga. Kanada Tarım Bakanlığı, Yayın No: 1470. Çeviren Mehmet Munzur, 1977, Ankara, 14 p.
  • Ivanovski, P., T. Prentovic ve Z. Dimov. 1998. Effect of sowing rate on sainfoin (O. sativa Lam.) Forage and Seed Yield. Proceedings of 2 nd Balkan Symposium on Field Crops, Vol. 2: Ecology and Physiology: Cultural Practices Novi Sad, Yugoslavia, p. 473-475.
  • Jensen, E. H. ve M. E. Sharp. 1968. Agronomic evaluation of sainfoin in Nevada Sainfoin Symposium, Montana, p. 34-37.
  • Kadıoğlu, F. 1977. Korungada sıra aralığının ot verimine etkisi. Ankara Çayır-Mera ve Zootekni Araştırma Enstitüsü, Yayın No: 63.
  • Kantar, F., H. Özer ve A. Öztürk. 2000. Tarla Bitkileri Bölümü ve Doğu Anadolu Bölgesinde Tarla Tarımı. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi Özel Sayısı, Erzurum, s. 59-60.
  • Kasymov, D. ve A. Khodzhaev. 1977. Effect of sowing dates and rates on yield of sainfoin. Sel'skoe Khozyaistvo Tadzhikistane. No:2. p. 57-58.
  • Malanusenko, G. G., V. P. Tochtarov ve R. I. Panteleeva. 1974. Aussaatnormen Und Saattife Von Esparsetteim Volgograder Gebiet. Bjull. Vses. Nauc. İssl. İnst. Kukuruzy, Dnepropetrovsk.
  • Serin, Y. ve M. Tan. 1997. Tohum miktarı, sıra aralığı ve fosforlu gübre uygulamalarının korungada ot ve ham protein verimi ile otun ham protein oranına etkileri. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül 1997, Samsun, s. 416-420.
  • Tosun, F. 1971. The effects of time, depth and rate of seeding upon number of seedlings, plant height and forage yield of sainfoin. Atatürk Üniv. Yay. No: 115, Ziraat Fak. Yay. No: 53, Araş. Seri. No: 29, 47 p.
  • Tosun, M. 1988. Kuru ve sulu koşullarda değişik sıra arası mesafelerin ve değişik fosfor dozlarının korunganın tohum verimi ve diğer agronomik özelliklerine etkileri üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Bölümü, Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış Doktora Tezi), izmir, 135 s.
  • Tuna, C. 1994. Tekirdağ koşullarında yetiştirilen korungada (Onobrychis sativa L.) farklı sıra aralığı ve ocağa ekimin ot ve tohum verimine etkisi. Trakya Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Tekirdağ, 60 s.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Effect of seeding after barley and wheat harvest on yield components of forage turnip (Brassica rapa L.) cultivars

Özaslan Altıngül PARLAK, Cafer Sırrı SEVİMAY

Ankara' da şeftali ağaçlarında görülen sharka hastalığı üzerinde araştırmalar

İ. Özer ELİBÜYÜK

Effect of cutting size, rooting media and planting time on rooting of domat and Ayvalık olive (Olea europaea L.) cultivars in shaded polyethylene tunnel (Spt)

Mücahit Taha ÖZKAYA, Çetintaş Arzu GERAKAKİS

Orta Anadolu Bölgesinde bağ küllemesi (Uncinula necator "Schwein" Burr.) hastalığnın mücadelesinde tahmin-uyarı modellerinden yararlanma olanakları

Necla BALIÇ

Fate of $^{14}C$ -Aldicarb in parasitized spodoptera littoralis Boisd. larvae

Osman TİRYAKİ, Dilan BAYSOYU, Neşet KILINÇER

The late spring frost hardiness of some apple varieties at various stages of flower buds

Ahmet AYGÜN, Bekir ŞAN

Nohut (Cicer arietinum L.) bitkisinde verime etki eden bazı karakterlerin alternatif rekgresyon yöntemleriyle karşılaştırılması

Aşır GENÇ, Ufuk KARADAVUT, Ahmet PEKGÖR, Çetin PALTA, Abdurrahman TOZLUCA, İsmail KINACI, Şeref AKSOYAK

Sarımsak dikim makinası prototipi geliştirilmesi

Rahmi KESKİN, H. Güran ÜNAL

Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşit ve hatlarının Karadeniz koşullarında verimve kalite özelliklerinin belirlenmesi

Hasan ÖZCAN, Nevzat AYDIN, H. Orhan BAYRAMOĞLU, Zeki MUT

Ankara ve Samsun koşullarında bakteri aşılamasının yaygın fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinin kuru ot ve tohum verimleri üzerine etkileri ve stabilite analizi

Sebahattin ALBAYRAK, Cafer Sırrı SEVİMAY