Gökçeada' da ekstansif koşullarda hayvancılık yapan işletmelerin sosyo-ekonomik açıdan incelenmesi

Bu araştırmanın amacı, Gökçeada'da serbest koşullarda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan işletmelerin sosyo-ekonomik açıdan incelenmesidir. Bu kapsamda, Gökçeada'daki işletmeler arasından basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile 49 örnek seçilmiş ve araştırma verileri işletmelerde yönetici konumunda olan çiftçilerle yüzyüze yapılan anketlerden elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre denekler arasında okuma-yazma oranı yüksek bulunmakla birlikte, üniversite mezunlarının oranı % 10'dur. Ortalama eğitimin yüksek olması ada da örgütlenmeyi arttıran faktörlerden birisidir. Ayrıca, eğitim düzeyi formal haber kaynaklarının kullanılmasını da arttıran bir faktördür. Ancak, çiftçi örgütlerinin başarılı olamadıkları da belirlenmiştir. Bu durum genellikle yönetim hatalarından kaynaklanmaktadır. Üretilen ürünlerin pazarlanmasında da sorunlar yaşandığı adanın coğrafi konumu nedeniyle ürünün pazara ulaştırılmasında güçlük çekildiği tespit edilmiştir. İşletmelerin hayvancılıktan elde edilen gayri safi üretim değerinin % 78,62'si küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinden gelmektedir. İşletmelerdeki brüt karın % 90,26'sı da küçükbaş hayvancılıktan elde edildiği diğer önemli bir bulgudur. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasının nedenleri, işletme başına düşen arazi genişliğinin az olması ve yetiştiricilik için bir çok işletmenin düşük düzeyde girdi kullanmasıdır

Socio-economic analysis of animal breeding enterprises under extensive conditions in Gökçeada

Aim of this research is to analyse the socio-economic conditions of small rumimant farms in Gökceada Turkey. Breeding type is uniqe in Gokceada that sheep and goats are marked by breeders and are abandoned in nature. When breeders need money, sheep and/or goats are collected and sold. For analysis, 49 farms from Gökceada were selected by using random sample. Research data where obtained from questioniars which are made by face to face with managers of the enterprises. According to the results the litracy rate was high, undergraduate degree was 10%. High avarege litracy rate is one of the increasing factor on to be organized. In addition, litracy level is a factor that increases the usage of formal information sources. It has been determined that the performance of farmer organisations is low. Main reason is inadequate management. Also it has been determined that there were problems in marketing of products due to island's geographic conditions. Animal breeding gross value production of enterprises, which is 78.62 % of total, is obtained from small ruminants. Another important observation is that the enterprises obtain 90.26 % of their gross margin from small ruminants. Reasons of intensive breeding of small ruminants in Gokceada were small scaled land per family and breeding in nature with low level cost.

___

  • Açıl, A. F. ve R. Demirci. 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri, Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, Yayın no: 880, Ankara.
  • Anonim 2003. Gökçeada Tarım İlçe Müdürlüğü Yıllık Faaliyet Raporu Daş, G., H. Hakyemez ve T. Savaş. 2002. Gökçeada'da "Yabani Koşullarda" Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği.Ekin Dergisi Yıl:6 Sayı: 22. Ankara.
  • Erkuş, A., M. Bülbül, T. Kıral, A. F. Açıl ve R. Demirci. 1995. Tarım Ekonomisi Ders Kitabı. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 5, Ankara.
  • Kıral T. 1993. Tarım Muhasebesi Ders Notları (Basılmamış).
  • Kıral, T., H. Kasnakoğlu, F. F. Tatlıdil, H. Fidan ve E. Gündoğmuş. 1999. Tarım Ürünleri İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi, TEAE Yayın No: 37, Ankara.
  • Kıral, T., A. Özçelik, H. Fidan ve D. Yılmaz. 1996. Ankara Tarım İşletmelerinde Tiftik Üretiminin Ekonomik Analizi. Ankara.
  • Konyalı, A., G. Daş, T. Savaş ve İ. Y. Yurtman. 2004. Gökçeada'da İmroz Koyunu Yetiştiriciliği: Organik Hayvancılık için Potansiyel 1. Uluslararası Organik Hayvansal Üretim ve Gıda Güvenliği Kongresi, 28 Nisan- 1 Mayıs, Kuşadası.
  • Tanrıvermiş, H. ve E. Gündoğmuş. 2001. Türkiye'de Bölgelere Göre Ürün Verimleri ve Maliyetlerindeki Değişmelerin Değerlendirilmesi. Türkiye'de Bazı Bölgeler İçin Önemli Ürünlerde Girdi Kullanımı ve Üretim Maliyetleri (İçinde), TEAE Yayınları, Proje Raporu 2001-14, syf:242-248, Ankara.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN