HARUT VE MARUT KISSASININ EŞ UYUMU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Makale giriş, üç ana başlık ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte makalenin yazılma amacı olarak Harut ve Marut kıssası işlenirken eşlerin arasının açılmaya çalışılması konusunun göz ardı edilmesi üzerinde durulur. Ayrıca sihir ve büyü ile uğraşanların insanları kandırmak için her şeyi kullanabileceği vurgulanır. Harut ve Marut kıssası isimli birinci başlığın altında kıssanın anlatıldığı ayet verilir. Meleklerin sihir ile olan irtibatı üzerinde durulur. Meleklerin öğrettiği sihrin geleneğe başkaldırı olduğu vurgulanır. Eşler arasındaki sorunların kaynağı isimli ikinci başlık altında eşlerin aralarındaki problemlerin sebepleri üzerinde durulur. Eşler arasındaki uyumsuzluğa sebep olan kıskançlık ve güvensizlik üzerinde durulur. Güvensizliğe sebep olan durumlar Felak suresi ışığında açıklanır. Güvensizliğin ve vesvesenin kaynakları üzerinde durulur. Güveni sarsıcı durumlardan karanlığın ve bilmemenin etkisi belirtilir. Harut ve Marut kıssasının eşler arasındaki sorunlar açısından değerlendirilmesi isimli üçüncü başlık altında eşlerin karşılaştıkları problemlerin çözümünde takip edecekleri yöntem üzerinde durulur. Burada sorunların kaynağını sihir gibi şeylerde aramanın fayda yerine zarar vereceği belirtilir. Sonuçta Harut ve Marut kıssasının eşler arasındaki uyum açısından değerlendirilmesinin önemi belirtilir. Sorunların çözümünde sevgi ve saygının çok önemli olduğu vurgulanır. Eşler birbirlerine sevgi ve saygı ile yaklaştıklarında ve karşılaştıkları sorunlar karşısında sabırlı davrandıklarında uyumlarını bozan problemlerin üstesinden daha kolay gelebilecekleri belirtilir.

The Evaluation Of The Story Of Harut And Marut In Terms Of Compatibility Of Couple

The article consists of an introduction, three main chapters and a conclusion. The introduction handles the Harut and Marut story remarking the writing aim of the article. It also indicates that couple’s falling out of love with each other is ignored. The introduction also emphasizes that magicians may do everything for tricking people. In the first chapter which is called Harut and Marut the verse which story is explained takes place. The connection of angels with magic is discussed. The chapter emphasizes that the magic which angels teach is rebellion to the tradition. In the second chapter which called the source of problems between couples, the causes of problems between couples is examined. Jealousy and lack of confidence which cause to incompatibility between couples is explored. The situations which cause to lack of confidence is explained in the light of sura of felak. The affect of darkness and ignorance on the abuse of confidence is indicted. In the third chapter which called evaluation of the story of Harut and Marut in terms of problems between couple, the method which couple should follow for the solution of problems they encounter is discussed. The chapter indicates that searching of the source of problems in magic and in such kind of things do more harm than good. In the conclusion the importance of the evaluation of the Harut and Marut story in terms of compatibility of couple is stated. The importance of love and respect for the solution of problems is emphasized. Couple can more easily compete with problems which damage their compatibility if they be patient and treat to each other with love and respect.

___

  • Akar, Hülya, Psikiyatrik Yardım Talebi Olanlar İle, Yardım Talebi Olmayan ve Boşanma Aşamasında Olan Çiftlerde; Çift Uyumu ve Kişilik Özellikleri Arasındaki İlişkinin Karşılaştırılması, Uzmanlık Tezi, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 12. Psikiyatri Birimi İstanbul 2005. Bedir, Ahmed, H. Hüseyin Tunçbilek, “Harut Marut İki Melek mi?”
  • Harran Üni. İlahiyat Fak. Dergisi, Sayı, IV, 2002. Berake Binti, Mudif et-Talehi, Çev. Mustafa Öztürk, Kur’an ve Sünnet
  • Işığında Sihir, Hakikati, Etkisi, Hükmü ve Korunma Yolları, Guraba Yayıncılık, İstanbul, 2008. Bilgin, Vecdi, “Türk Toplumunun Evlilik Konusunda Bilgilenme ve Bilinçlenme Düzeyleri,” Uludağ Üni. İlahiyat Fak. Der. C.9. sayı.9, 2000. Eliade, Mircea, Ebedi Dönüş Mitosu, Çev. Ümit Altuğ, İmge Yay.
  • Ankara 1994. Enginer, Gürbüz, Kurban, Kurbanın Kökenleri ve Anadolu’da Kanlı Kurban Ritüelleri, Yapı Kredi ve Kültür Yay. İstanbul, 1997. Gölpınarlı, Abdülbaki, Yunus Emre (Hayatı ve bütün şiirleri), Altın
  • Kitaplar Yayın Evi, 1991. İbn Acîbe, Ebu Abbas Ahmed, el-Bahru’l-Medid Fi Kur’ani’l-Mecid, Daru’l-Kütüb İlmiyye, Beyrut 2002. İbn Kesir, Ebu’l Feda İsmail İbn Ömer, Tefsiru’l Kur’an el-Azîm, Daru’l-Kütübi’l-İlmiye, Beyrut 1419. Kavacıklı, Filiz, ve arkadaşları, Aile İçi Şiddetin Sebep ve Sonuçları, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı, Ankara 1995. Kocadere, Müge, İyi ve Kötü Evliliklerin Özelliklerini Belirlemeye
  • Yönelik Betimsel Çalışma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İzmir 1995. Kurtubî, Ebu Abdullah Muhammed, el-Camiu li Ahkâmi’l-Kur’an, Daru’l-Kütüb el-Mısriyye, Kahire 1964.
  • Kuşeyrî, Abdu’l-Kerim b. Hevazin, Letaifu’l-İşarat, el-Heyetü’l Mısriyye Li’l-Kitab, Mısır. Razi, Fahruddin, et-Tefsiru’l-Kebir, Daru’l-Kütübü’l-İlmiye, Beyrut. Şener, Arzu, R. Günsel Terzioğlu, Ailede Eşler Arası Uyuma Etki Eden Faktörlerin Araştırılması, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı Yayınları, Ankara 2002. Savut, Harun, Tefsir İlminin Rivayet Kaynaklı Sorunlarına Bir
  • Çözüm Arayışı, Yayınevi Yay. Ankara 2012. Taberî, Muhammed İbn Cerir b. Yezid, Camiu’l-Beyan Fi Te’vili’lKur’an, Müessesetü’l-Risale, 2000. II, 406.