XVII. Yüzyılın Ortalarında Trablusşam Şehrinin Sosyal ve İktisadî Durumu (1645 Tarihli Mufassal Tahrir Defterine Göre)

Bu çalışmada, 1645 tarihli mufassal tahrir defterinde yer alan bilgilerin ışığında, Akdeniz'in doğu sahilinde yer alan Trablusşam şehrinin mahalleleri, nüfusu ve nüfusun etnik ve dinî yapısı ile şehrin iktisadî durumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Söz konusu deftere göre, XVII. yüzyılın ortalarında Trablusşam'ın 26 mahallesi vardı. 12-17 bin civarında olan şehir nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlar meydana getirmekle birlikte, Hıristiyanların da sayısı şehir nüfusuna oranla bir hayli fazlaydı. Ayrıca, şehirde az sayıda Yahudi de yerleşmişti. Trablusşam'ın ekonomisinde en önemli yeri iskele gelirleri teşkil ediyordu. Diğer taraftan, zeytin ve dut yetiştiriciliğinde önemli bir mevkie sahip olan Trablussam'ın, bunlara bağlı olarak, ipekçilik ve sabun üretiminde de hatırı sayılır bir ilerleme kaydettiği görülmektedir.

The Social and Economic Situations of the City of Tripoli in the Middle of the Seventeenth Century (According to the Tahrir Defteri Dated 1645)

This study examines the quarters and the populatin of the city of Tripoli in the middle of the seventeenth century, according to the tahrir defteri (the tax register). Tripoli had 26 quarters (mahalla) and its population was about 12-17.000 at that time. The most of the urban population were Muslims. But, also there were Christians and Jews in this city. The port of Tripoli was very important for the economy of the city. The other side, the productions of olive and mulberry had important place in the economy. And in relation to this development, the productions of silk and soap had also important development as side productions.

___