Isparta İli Yalvaç İlçesi'nin Sosyo-Demografik Yapısı

Bu çalışmanın amacı, Akdeniz Bölgesinde yer alan Isparta ili Yalvaç ilçesine bağlı Yağcılar, İleği ve Hisarardı köylerinin sosyo-demografik yapılarını ele alarak bölgenin sosyal ve ekonomik yapısına ilişkin bilgiler sunmaktadır. Çalışmanın içeriğinde köylerin demografik yapısına, bireylerin ikametgâh, sosyal ve ev hayatına ilişkin bilgilerine ve köylerin temel sorunlarına değinilmektedir. Çalışmanın materyalini Yağcılar, İleği ve Hisarardı köylerinde bulunan 70 haneden anket yöntemi ile toplanan veriler oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda yaş grubu dağılımına göre katılımcılar en fazla 22-30 yaş grubunun içerisinde yer almaktadır. Çoğunluğu evli ve lise mezunu olan bireylerin meslek dağılımında ilk sırayı çiftçilik ve sonrasında ise işçilik almaktadır. Gelir düzeyleri 800-1500 TL arasında olan katılımcıların sayısı oldukça fazladır. SSK ve Bağ-Kura kayıtlı birey oranı da %85i bulmaktadır. Elde edilen araştırma bulgularına göre, çalışma alanında yaş grupları ve eğitim durumları ile gelir düzeyleri arasındaki ilişkide istatistiksel olarak bir farklılık görülmezken, cinsiyet ile gelir düzeyleri arasındaki ilişkide ise fark anlamlı bulunmuştur. Yaş, cinsiyet ve meslek arasındaki ilişkiye bakıldığında ise işçilerin tamamına yakınının 22-30 yaş grubunda yer aldığı, çiftçilerin ise genellikle 31-40 yaş aralığında ve erkek olduğu görülmüştür. Ayrıca yaş, cinsiyet ve medeni durum arasındaki ilişki ele alındığında, 22-30 yaş grubundaki kadın bireylerin genellikle bekâr oldukları sonucuna varılmıştır.

Socio-Demographic Structure of Yalvac District of Isparta Province, Turkey

The aim of the study was to present some information on the region's social and economic structure by addressing the socio-demographic characteristics of Yagcilar, Ilegi and Hisarardi villages which is located in Mediterranean region, Yalvac district in Isparta province. In the context of the study, the demographic structure of the village, the information on residence, social and domestic life of the individuals, and the main issues of the villages were discussed. The material of the study consisted of data collected from 70 households in Yagcilar, Ilegi and Hisarardi villages with survey method. As a result of the research, the participants mostly took place in the 22-30 age group according to the distribution of age groups. Farming and workmanship took the first and second places respectively in the professional distribution of the individuals who were mostly married and high school graduate. The number of participants whose income level was between 800-1500 TL was quite high. The share of registered individuals to the Social Security Authority and Social Security Organisation for Artisans and the Self-employed was up to 85%. According to the research findings, the relationship between gender and income levels was statistically significant while there was no statistically significant difference between age groups, education status and income levels in the study area. When considered the relation between age, gender and profession, it was found that almost all the workers fell within the 22-30 age group, and farmers were usually male and in the 31-40 age group. Also, it was concluded that female individuals in the 22-30 age group were generally single when the relationship between age, gender and marital status was examined.

___

  • Birleşmiş Milletler, 2013. World Population Prospects: The 2012 Revision, Highlights and Advance Tables. Birleşmiş Milletler, New York.
  • Çetin, T., 2003. Yalvaç Şehrinde Nüfus Hareketleri, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 23, Sayı: 2, s. 1- 22.
  • Gümüş, E., 1998. Türkiye'nin Nüfusu. Türkiye Coğrafyası İçinde Bölüm, Editör: Prof. Dr. Nuray Serter, Anadolu Üniversitesi Yayınları, No: 1069, Açık Öğretim Fakültesi Yayınları No: 594, Eskişehir.
  • Sharma R. K., 2007. Demography and Population Problems, Athlantic Publishers, Delhi.
  • Sümbüllüoğlu, K., Sümbüllüoğlu, V., 1997. Biyoistatistik. Hatipoğlu Yayın Evi. Ankara.
  • TÜİK, 2013. Türkiye İstatistik Kurumu, Nüfus ve Demografi, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, Online: http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1059 (15 Ekim 2013).
  • TÜİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Nüfus ve Demografi, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, Online: http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1059 (21 Mayıs 2015).
  • Yamane, T., 1967. Elementary Sampling Theory. Prentice-Hall, Inc. Englewood Cliffs. New Jersey.
  • Yılmaz, A., 2005. Türkiye’de İşsiz Nüfus, Fırat Üniversitesi SB Dergisi, 15(1), 43-56.