SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNDE İŞLETME SERMAYESİ İLE FİNANSAL PERFORMANS GÖSTERGELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ

Bu çalışmada Sağlık Bakanlığı il merkezi hastanelerinin işletme sermayeleri ile finansal performans göstergeleri analiz edilerek, işletme sermayesi ile finansal performans arasında bir ilişki olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Sağlık Bakanlığı il merkezindeki döner sermaye işletmesi bulunan hastanelerinin 2008-2012 yıllarına ait bilanço ve gelir tabloları oluşturmaktadır. Araştırmada örnek çekilmemiş, verilerine ulaşılan 118 hastane araştırma kapsamına alınmıştır. Hastanelerin genel finansal durumlarını belirlemek için oran analizi yapılmıştır. Daha sonra hastanelerin finansal performans ve işletme sermayesi durumu ortaya koyulmuş ve son olarak da işletme sermayesi ve finansal performans arasındaki ilişkinin tespit edilmesi için ki-kare bağımsızlık testi kullanılmıştır. Analizler sonucunda hastanelerin genel finansal durumlarının kötü olduğu belirlenmiş, sorun yaşanılan konularda öneriler geliştirilmiştir. Ayrıca araştırma kapsamındaki yılarda hastanelerinişletme sermayesi yönetimi ile finansal performansları arasında bir ilişki olduğu tespit edilmiştir

Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde İşletme Sermayesi İle Finansal Performans Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Analizi

In this study, it is aimed to determine whether there is a relationship between the working capital and the financial performance by analyzing the working capitals and financial performance indicators of city center hospitals of the Ministry of Health. The population of the research constitutes the balance sheets and income statements of the Ministry of Health hospitals for the years of 2008-2012, which have circulating capitals in city centers. In the study, no sample is selected; however the data of 118 hospitals are included. The ratio analysis is conducted in order to determine the general financial situation of the hospitals. Then the financial performance of the hospitals and working capital situation are revealed; and finally the chi-square test of independence was used to determine the relationship between business capital and financial performance
Keywords:

-,

___

  • ACAR, M. (2003). Tarımsal İşletmelerde Finansal Performans Analizi, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20: 21-37.
  • AKSOY, A VE YALÇINER, K. (2008). İşletme Sermayesi Yönetimi, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • ATA, H. A. VE YAKUT, E. (2009). Finansal Performansa Dayalı Etkinlik Ölçümü: İmalat Sektörü Uygulaması, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18 (2): 80-100.
  • AYDIN, N., BAŞAR, M. VE COŞKUN, M. (2010). Finansal Yönetim, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • CLEVERLEY, W. O. (1995). Understanding Your Hospital’s True Position and Changing It, Health Care Management Review, 20(2).
  • CLEVERLEY, W. O. (1992). Financial and Operating Performance Of Systems: Voluntary Versus Investor-owned, Topics in Health Care Financing, 18(4).
  • CLEVERLEY, W. O. (1990). Improving Financial Performance: A Study of 50 Hospitals, Hospital & Health Services Administration, 35(2).
  • ÇAKIR, M. H. VE KÜÇÜKKAPLAN, İ. (2012). İşletme Sermayesi Unsurlarının Firma Değeri ve Karlılığı Üzerindeki Etkisinin İMKB’de İşlem Gören Üretim Firmalarında 2000- 2009 Dönemi İçin Analizi, Muhasebe Finansman Dergisi, 53 (1): 69-86.
  • ÇETİN, A. C. VE BITIRAK, A. (2009). Antalya İli Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerinde Finansal Yönetim, İşletme Sermayesi Ve Yatırım Bütçelemesi Uygulamaları, Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 1: 119-137.
  • GÜRSOY, C. T. (2013). Finansal Yönetim İlkeleri, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul.
  • KAVUNCUBAŞI, Ş VE YILDIRIM, S. (2010). Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • KIYAK, M., BOZAYKUT, T. GÜNGÖR, P. VE AKTAŞ, E. (2011). Strategic Leadership Styles and Organizational Financial Performance: A Qualitative Study on Private Hospitals, 7th International Strategic Management Conference, 24: 1521-1529.
  • MANSOORİ, E. VE MUHAMMAD, J. (2012). The Effect Of Workıng Capıtal Management On Fırm’s Profıtabılıty: Evidence From Sıngapore, Interdisciplinary Journal Of Contemporary Research In Busıness, 4(5): 472-487.
  • ÖZGÜLBAŞ, N. (2009). Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim, Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir.
  • ÖZGÜLBAŞ, N. VE KOYUNCUGİL, A. S. (2007). Sağlık Kurumlarında Finansal Performans Ölçümü: Kamu Hastanelerinin Veri Madenciliği ile Sınıflandırılması, İktisat, İşletme ve Finans Dergisi, 253: 18-30.
  • ÖZGÜLBAŞ, N. (2005). Örgütsel Büyüklük Değişkeni Olarak Yatak Kapasitesinin Hastane Finansal ve Teknik Performansına Etkisi, 4. İstatistik Kongresi, 8-12 Mayıs, Antalya.
  • ÖZGÜLBAŞ, N. (2004). Hastanelerde Finansal Performans Standartlarının Belirlenmesi, Modern Hastane Yönetimi Dergisi, 4: 18-22.
  • ÖZGÜLBAŞ N. VE BAYRAM, A. (2002). Hastanelerin Finansal Başarısızlığında Çalışma Sermayesi Yönetiminin Rolünün Tespiti: Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde Bir Uygulama, 5. Ulusal Sağlık Kuruluşları ve Hastane Yönetimi Sempozyumu, 16-19 Eylül, Eskişehir.
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-0603
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ERP’NİN BAŞARI İLE UYARLANMASINA ETKİ EDEN KRİTİK FAKTÖRLERİNİN FUZZY DEMATEL YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ

  assist.prof.dr.murat ETÖZ, Assist.prof.dr.muharrem DÜĞENCİ

ÖRGÜT KÜLTÜRÜ İLE YENİLİKÇİLİK İLİŞKİSİNDE REKABET ŞİDDETİNİN DÜZENLEYİCİ ETKİSİ: SAVUNMA SANAYİNDE BİR UYGULAMA

  özgür ÖZKAN, Doç.dr.ömer TURUNÇ

HİYERARŞİK ELECTRE YÖNTEMİNİN TEKNOKENT SEÇİMİNDE KULLANIMI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

  öğr.gör.dr.murat Kemal KELEŞ, Prof.dr.mustafa Zihni TUNCA

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER PLANLAMALARINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

  öğr.gör.ömer KULA, Doç.dr.orhan ADIGÜZEL

ÜLKE RİSKİNİN HİSSE SENEDİ FİYATLARINA ETKİSİ: BORSA İSTANBUL’DA BİR UYGULAMA

  resch.asst.esen KARA, Prof.dr.lale KARABIYIK

ANKARA METROPOLİTAN ALANDA BULUNAN HASTANELERİN İTİBAR VE İMAJ ALGISI AÇISINDAN KÜMELENMESİ

   arş.gör.uzm.songül ÇINAROĞLU

SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNDE İŞLETME SERMAYESİ İLE FİNANSAL PERFORMANS GÖSTERGELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ

  dilvin ALPARSLAN, Prof.dr.mehmet GENÇTÜRK, Prof.dr.nermin ÖZGÜLBAŞ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNİN SİYASAL DEĞERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: GAZİANTEP VE ŞANLIURFA ÖRNEĞİ

  Yrd.Doç.Dr.A. Vahap ULUÇ, Doç.Dr.Abdullah ÇELİK, Yrd.Doç.Dr.Abdullah TAŞTEKİN

TÜRKİYE’DE YENİ KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞININ YANSIMALARI: HÜKÜMET PROGRAMLARI ÜZERİNDEN NİTEL BİR İNCELEME

  yrd.doç.dr.mustafa LAMBA

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE STOK KONTROL FAALİYETLERİNİN ABC VE VED ANALİZLERİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ: ISPARTA DEVLET HASTANESİ ÖRNEĞİ

  özgür YEŞİLYURT, Yrd.doç.dr.harun SULAK, Yrd.doç.dr.mustafa BAYHAN