MERMER İHRACATÇISI İŞLETMELERİN MEVCUT DURUMLARINA İLİŞKİN BİR ARAŞTIRMA

Türkiye’nin ihracatında önemli bir yere sahip olan doğal taş sektörü, madencilik sektörünün lokomotifi durumundadır. Doğal taşlar arasında önemli bir yer sahibi olan mermer ihracatı ise son yıllarda tüm madencilik ürünleri ihracatına eşit bir büyüklüğe erişmiştir. Bu sebeple bu çalışmada, sektör ile ilgili araştırmalara ışık tutulması amacıyla mermercilik sektöründe ihracata yönelik faaliyet gösteren işletmelerin mevcut durumlarının değerlendirilmesi için gerçekleştirilen alan araştırmasında elde belli başlı bulgular özet olarak sunulmaktadır

Mermer İhracatçısı İşletmelerin Mevcut Durumlarına İlişkin Bir Araştırma

Keywords:

-,

___

  • 1. Akkoç T.,Gürgen S. ve İnce H., “Yer Altı Maden İşletmeciliği”, Türkiye Taş Dünyası, Sayı:34, Ocak-Şubat 2004, s.150-160.
  • 2. DPT, Devlet Planlama Teşkilatı Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Madencilik Özel İhtisas Komisyonu Raporu, 2001, Ankara.
  • 3. DPT, Devlet Planlama Teşkilatı Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı, Madencilik Özel İhtisas Komisyonu Raporu, 2006, Ankara.
  • 4. Gündüz, S., Muğla Mermer, Sayı:2, Haziran-Temmuz 2004, s.30.
  • 5. Haşit, G. ve İpçioğlu, İ., “AB'nin Mermer Sektöründeki KOBİ'lerin Sorunlarının Çözümünde Yaratacağı Fırsat ve Tehditlerin Değerlendirilmesi”, III. Kobiler ve Verimlilik Kongresi, 1-18 Kasım 2006, s. 9-19, İstanbul
  • 6. İpçioğlu, İ., Haşit, G. ve Taşer, A., “AB (Avrupa Birliği) ve Mermer Sektöründeki Kobiler:AB'yi Algılamaları ve Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi”, SDÜ İİBF Dergisi, Cilt 11, Sayı:1, 2006, s:233-252.
  • 7. TÜMMER, (2006), Türkiye Doğal Taş Madenciliği (Araştırma Raporu), www.yapi.com.tr/V_Images/arastirma/daogaltas_tummer_06.pdf, Erişim tarihi:28 Temmuz 2007.
  • 8. Yüzer, E., “Dünden Bugüne Doğaltaş Kullanımı”, Doğaltaş ve Endüstrisi Kataloğu, STONE 2003, YEM Yayını, İstanbul, 2003.
  • 9. Yüzer E. ve Mutlu S., “Türkiye Doğaltaş Sektörünün Gelişimi, 1989- 2003”, www.tummer.org, Erişim tarihi: 15 Temmuz 2006.
  • 10. Teşekkür: Bu çalışma TÜBİTAK 104K021 numaralı ‘Online Mermer Borsası’ adlı proje dahilinde gerçekleştirilmiş olup, sağlamış olduğu desteklerden ötürü TUBİTAK’a teşekkür ederiz.
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-0603
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÖNEMLİ BİR FİNANSMAN KAYNAĞI OLARAK KREDİ KARTLARI: KREDİ KARTLARININ KART SAHİPLERİNİN HARCAMALARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BURDUR İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

  Yrd.Doç.Dr.Osman TUĞAY, Öğr.Gör.Nermin BAŞGÜL

TÜRKİYE'NİN DÖVİZ KURUNUN BELİRLENMESİNDE MONETARİST YAKLAŞIM

  Doç.Dr.M.Vedat PAZARLIOĞLU, Selçuk GÜLOĞLU

BARTER SİSTEMİNİN MUHASEBE UYGULAMALARI AÇISINDAN İNCELENMESİ

  Prof.Dr.Durmuş ACAR, Yrd.Doç.Dr. Ömer TEKŞEN

STRATEJİK PLANLAMAYA DAYALI PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME SİSTEMİNİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLEYİCİLERİ: TÜRKİYE’DEKİ KAMU KURUMLARININ ANALİZİ

  Dr.Mehmet AKSARAYLI, Yrd.Doç.Dr.Haluk EGELİ, Prof.Dr.Kâmil TÜĞEN, Prof.Dr.H.Ahmet AKDENİZ, Arş.Gör.Ahmet ÖZEN

ŞİRKET DERECELENDİRİLMESİNDE FAKTÖR ANALİZİ KULLANIMI VE SEKTÖRLERE YÖNELİK BİR UYGULAMA

  Yrd.Doç.Dr.Ali Cüneyt ÇETİN

TÜRK TİCARET KANUNU (TTK) VE TTK TASARISI AÇISINDAN HAKSIZ REKABET HÜKÜMLERİNE BİR BAKIŞ

  Arş.Gör.Burcu MANOP

ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ÖRGÜT İÇİ BİREYSEL BECERİLERİN KULLANIMINA ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

  Yrd.Doç.Dr.Yavuz DEMİREL, Yrd.Doç.Dr.Himmet KARADAL

TÜRKİYE’DE GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ ORANLARINDA İNDİRİMİN VERGİ GELİRLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

  Yrd.Doç.Dr.Ramazan ARMAĞAN

TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE İNTERNET SİTESİ MALİYETLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

  Yrd.Doç.Dr.Hayrettin USUL, Arş.Gör.Ozan ÖZDEMİR

ERZURUM’DA DEVLET VE ÖZEL HASTANELERDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞLEM ADALETİ, İŞ TATMİNİ VE DUYGUSAL BAĞLILIK DURUMLARININ İNCELENMESİ

  Yrd.Doç.Dr.Hasan TUTAR