Hobbes ve Kuçuradi’de Bir Kişinin Değeri

Günümüzde değerlerin kişiden kişiye değişebilen birtakım göreceli kavramlar oldukları ve bununla ilişkisinde, bir kişinin değerini belirleyen şeylerin o kişiyi değerlendirenlere bağlı olduğu; dolayısıyla kişinin değerinin o kişiye ait bir şey olmaktan çok, o anki koşul ve durumlara göre o kişiye yüklenen bir şey olduğu düşüncesi hakimdir. Bu çalışmada bu düşüncenin Hobbes felsefesindeki kökleri araştırılacak, iyi, mutluluk ve güç kavramlarıyla ilişkisinde bir kişinin değeri hakkındaki görüşü ortaya konulacaktır. Diğer taraftan, Hobbes’un  bu düşünceleri ile Kuçuradi’nin değerlerin göreceli olmadığını, aksine bazı kişilerce hayata geçirilebilen ve hakkında felsefi bilgiye ulaşılabilen bir takım insansal olanaklar olduğunu savunan görüşü karşılaştırılacak  ve günümüzde karşılaştığımız insansal sorunların saptanmasında ve çözüm yollarının araştırılmasında bu görüşlerden hangisinin bizler için yol gösterici olabileceği tartışılacaktır.

The Value of a Person in Hobbes and Kucuradi

Nowadays it is thought that values are some kind of  relative concepts that varies from person to person and that what determines the value of a person is up to the people who evaluate, so value of a person is not something that belongs to the person, but something that is attributed to the person by others according to circumstances. In this study, the roots of that thought is going to be inquired in Hobbes’s philosophy and his opinion about the value of a person and concepts of good, power, happiness are going to be asserted. On the other hand, those opinions of Hobbes and Kucuradi’s opinions that values are not relative concepts but humane possibilities that can be put into practice and can be approached as an object of philosophical knowledge are going to be compared and  it is going to be brought into question that which one of them can be helpful for determining and solving the human problems of today’s world.

___

  • Hobbes, T. (2017). Leviathan: veya Bir Din ve Dünya Devletinin İçeriği, Biçimi ve Kudreti. Semih Lim (Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Kuçuradi, İ. (1967). Nietzsche ve İnsan. İstanbul: Yankı Yayınları.
  • Kuçuradi, İ. (2013). İnsan ve Değerleri. Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu.
  • Kuçuradi, İ. (2014). Uludağ Konuşmaları. Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu.
  • Kuçuradi, İ. (2015). Etik. Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu.
  • Özcan, M. (2016). İnsan Felsefesi: İnsanın Neliği Üzerine Bir Soruşturma. Ankara: Bilgesu Yayınları.
  • Nietzsche, F. (2013). Zerdüşt Böyle Diyordu: Herkesin ve Kimsenin Kitabı. Osman Derinsu (Çev.). İstanbul: Varlık Yayınları.