Yazılı Kanyon’daki (Isparta) Kızıl akbaba Gyps fulvus (Hablizl, 1783) üzerine gözlemler

Ekim 2007-Temmuz 2008 tarihleri arasında Yazılı Kanyon’da (Isparta) gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı, Kızıl akbaba’nın (Gyps fulvus) birey sayısı ve hareketliliğini belirlemektir. Çalışma alanında kur ve üreme öncesi dönemde 12 birey gözledik. Birey sayısı iklim, coğrafik ve antropolojik faktörlere bağlı olarak günlük ve mevsimsel değişimler gösterdi. Sadece bir çift üreme aktivitesi göstermiştir. Yuva ve tüneme alanları (800m) granitli kireç dağlıklar içermektedir. Üreme sezonunda ebeveynler yavrularına besin bulmak zorunda olduğundan diğer zamanlardan daha fazla beslenme aktivitesi gözlenmiştir. Ancak bu aktiviteler üreme sezonundan sonra önemli ölçüde azalmıştır.

Observations on the Griffon Vulture Gyps fulvus (Hablizl, 1783) located in Yazılı Kanyon (Isparta)

The aim of this study performed in Yazılı Kanyon (Isparta Province) between October 2007 and July 2008 was to define the number of individual sand mobility of Griffon Vulture (Gyps fulvus). We observed 12 individuals in the area during pre-breeding and courtship periods. The number of individuals changed daily and seasonally depending on climatic, geographic and anthropological factors. Only one pair showed breeding activity. The nesting and roosting areas include limestone mountains (800 m) with granite. Feeding activities were observed more often in the breeding season than other times because parents had to find food materials for their chick. But, these activities were decreased significantly after breeding season

___

  • Bernis, F., 1983.Migration of the common Griffon Vulture in the Western Palearctic.Vulture biology and management.University of California Press, 185- 196pp.