Üniversite-Sanayi İşbirliği: Dünü, Bugünü, Geleceği

Mühendislerin en temel görevlerinden birisi aldıkları akademik bilgileri endüstride uygulayarak üretime dönüştürmektir. Endüstrinin yenilikçi ve etkin bir üretim yapmasındaki temel etken olan mühendisler üniversitelerde yetişmektedir. Mühendisin aldığı akademik birikimin kalitesi sanayiyi doğrudan ilgilendirmektedir. Dolayısıyla endüstri ile üniversite arasında doğal bir arz talep ilişkisi vardır. Bu ilişkinin kalitesi için karşılıklı faydaların en iyileştirildiği ortaklıklar zorunlu olmaktadır. Bu çalışmada, üniversite-sanayi işbirliğinin tanımı, gerekleri, yöntemleri ve geleceği gibi konular incelenmiş ve yapılması gerekenler sonuç olarak yazılmıştır. Sonuçta bu işbirliğinin kurumsal ve işler bir yapıya kavuşturulması zorunluluğu ortaya konmuştur.

University-Industry Cooperation; Past, Present, Future

One of the most fundamental tasks of engineers is to transform their academic knowledge to any production in the industry. The engineers, the main factor of the industry to product innovative effective productions, graduate from universities. The quality of the academic education is directly interested by industry. Thus, there is a natural supply and demand relationship between the industry and universities. The best cooperation between industry and universities is an obligation to have quality bilateral benefits. In this study, the definition of university-industry co-operation, requirements, methods, and results are analyzed and the requirements to be done are written as a result. At the end of the study, the obligation of the structural and foundational cooperation has been put forth.

___

  • Mahmut Kiper, Teknoloji
  • Transfer Mekanizmaları ve Bu Kapsamda Üniversite- Sanayi İşbirliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 50. yıl yayınları, Teknoloji Kitabı, Geçmiş ve Gelecekte Teknolojinin Rolü, S.59-120, ISBN
  • 975-395-766-1, Kozan Ofset, Ankara, 2004.
  • Hasan Mandal, Üniversite Sanayi İşbirliğinde Stratejik bir Yaklaşım: Endüstriyel Doktora Programı, Anadolu Üniversitesi, 2010
  • Açıkoturum, Etkin bir Üniversite-Sanayi İşbirliği Nasıl Olmalıdır, İSO Üniversite-Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu (İSO-ÜSİB), İnsan Kaynaklarını Geliştirme Şubesi Yayınları, No:2, İstanbul, Temmuz 1999.