Gezgin Satıcı Problemi İçin Merkezden Kenarlara Hipersezgisel Yöntem

Bu makalede Gezgin Satıcı Problemi için yeni bir hipersezgisel algoritma önerilmiştir. Bu yöntemde önce N adet şehir içerisinden merkez şehir ve 4 uç şehir seçilip, sonra ise merkez ile ikişer-ikişer uç şehirlerin orta noktaları belirlenerek merkez şehirden başlanarak bu 9 şehirden geçen bir devre oluşturulmuştur. Daha sonra “en kısa yol” ve “ekleme sezgiseli” algoritmaları kullanılarak bulunan devre tüm şehirlerden geçecek şekilde genişletilmiştir.  Önerilen algoritmalar ile kütüphane problemleri üzerinde hesaplama denemeleri yapılmış, elde edilen sonuçlar “en yakın komşu” algoritmasından elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Hesaplama denemeleri önerilen algoritmanın verimli olduğunu göstermektedir.

___

  • [1] Gutin, G., Punnen, A.P. 2002. The Travelling Salesman Problem and Its Variations, Kluwer Academic Publishers, 830p.
  • [2] Lawler, E.L., Lenstra, J.K., Rinnoy Kan, A.H.G., Shmoys, D.B. 1986. The Travelling Salesman Problem: A Guided Tour of Combinatorial Optimization, John Wiley&Sons.
  • [3] Garey, M.R., Johnson D. S. 1979. Computers and Intractability: A Guide to the Theory of NP-Completeness, Freeman, San Francisco, 338p.
  • [4] Johnson, D.S., McGeoch, L.A. 1995. The Traveling Salesman Problem: A Case Study. Pp. 215-310. E. H. L. Aarts and J. K. Lenstra (Editors). Local Search in Combinatorial Optimization. Publisher: Wiley and Sons, New York.
  • [5] Diaby, M., Karwan M. H. 2016. Advanced in Combinatorial Optimization: Linear Programming Formulations of the Traveling Salesman and Other Hard Combinatorial Optimization Problems, World Scientific Publishing Company, 220p.
  • [6] Karagul, K., Aydemir, E., Tokat, S. 2016. Using 2-Opt Based Evolution Strategy for Traveling Salesman Problem. An International Journal of Optimization and Control: Theories and Applications (IJOCTA), 6(2).
  • [7] Library of Traveling Salesman Problems, http://comopt.ifi.uni-heidelberg.de/software/TSPLIB95/tsp/ (Erişim Tarihi: 21.02.2016).
  • [8] Nuriyeva, F., Kızılateş, G. 2015. Gezgin Satıcı Problemi için Merkezden Kenarlara Hipersezgisel Algoritması. Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği (YAEM-2015) 35. Ulusal Kongresi, 9-11 Eylül, Ankara, s. 203.
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-7688
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yarı Manyetik Yarı İletken Malzemeden Koni Yüzeyinde Kuantum Hall İletkenliği

SEYFETTİN ALAN, ARİF BABANLI

Endüstriyel Bir Taşıma Sisteminde Alternatif Sistemlerin ve Enerjilerinin Karşılaştırılması

Merdan ÖZKAHRAMAN, Ali Kemal YAKUT

Bazı Ayçiçeği (Heliathus annuus L.) Çeşitlerinin Çimlenme, Çıkış ve Verimi Üzerine Tohum Uygulamalarının Etkileri

AYKUT ŞENER, MEHMET DEMİR KAYA

Batı Akdeniz Sahil Kuşağından Toplanan Yonca (Medicago sativa L.) Populasyonlarının Moleküler Karakterizasyonu

Mehmet ÖTEN, SEBAHATTİN ALBAYRAK

Gezgin Satıcı Problemi İçin Merkezden Kenarlara Hipersezgisel Yöntem

Fidan NURİYEVA, Gözde KIZILATEŞ

Dokuma Karbon Elyaf Takviyeli Karbon Nano Tüp-Epoksi Kompozit Malzemelerin Mekanik ve Termal Karakterizasyonu

NAZİFE KORKMAZ MEMİŞ, Enes ÇAKMAK, Mehmet DAYIK

Dry Matter Yields and Some Quality Features of Alfalfa (Medicago sativa L.) Cultivars under Two Different Locations of Turkey

OSMAN YÜKSEL, SEBAHATTİN ALBAYRAK, MEVLÜT TÜRK, Cafer SIRRI SEVİMAY

Bazı Uçucu Yağların Myzus persicae ve Avcısı Chrysoperla carnea Üzerindeki Etkileri

ALİ KAYAHAN, Betül ŞİMŞEK, Cansu KARACA, İSMAİL KARACA

Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanallarında Kıyı Kenar Çizgisinin UA ve CBS Teknikleri ile Belirlenmesi, Alanda Karşılaşılan Sorunlar

SERDAR SELİM, Mesut ÇOŞLU, NAMIK KEMAL SÖNMEZ, NİHAT KARAKUŞ

Kıvırcık Cüce Koşin (<i>Gallus gallus</i>) Testisindeki Bazı Glikokonjugatların Lektin Histokimyasal Olarak Belirlenmesi

Şeyda BÜYÜKYILDIRIM, Kenan ÇINAR